dziecko urodzone w Italii

Temat przeniesiony do archwium.
witam
Ma pytanie do kobiet które na terenie itali urodziły dziecko.
Mam dziecko z włochem , ojciec dziecka nadał nazwisko, czekam juz za dokumentami z sądu, ale nie jestem z nim w zwiazku małzenskimb. Byłam w komunie gdzie powiedziano mi ze mimo wszystko, ze włoch nadał nazwisko to i tak bede musiała załtwiac dziecku jakies dokumenty(nawet nie wiem jakie), a po zmieniały sie przepisy i sami nie wiedza jakie to to dokumenty co, gdzie i wogóle.
Ja nie rozumiem skoro jest nadane nazwisko, to nie wiem jakie to dokumenty musza byc jeszcze potrzebne. Powiedziano mi na poczatku,ze mam jechac do questury i dostarczyc tam zdjecia a nawet nie powiedzieli mi po co, a teraz od 11 kwietnia sie zmieniły przepisy i nikt nic nie wie.
Moze ktos z Was wie co mam zrobic w tej sytuacji ,poniewaz wszedzie mi mowią ccos innego.
Bardzo prosze o wszelkie informacje, bo dziecko ma juz rok i zadnych dokumentów
hej donka
urodziłam w polsce dzidziusia. ojciec jest włochem ale tez nie byliśmy w zwiazku małż. on nadal nazwisko dziecku i uznanie ojcostwa. potrzebne było codice fiscale, la cara annagrafica, - te dokum. potrzebne sa by zrobic tessera sanitaria ( z ta kartą chodzi się do pediatry i korzysta się z różnych form medycznych na terenie włoch dla dziecka ). a twój fidanzato nie pomaga ci w tym wszystkim? jesteś we włoszech z dzieckiem ? saluti
ja to wszytko mam co napisałas bo dziecko sie urodziłona terenie itali z tym ze u mnie jest inna sytuacja bo ojciec nadał nazwisko dopiero po roku i dlatego pytam zeji dziecko bedzie miao juz to nazwisko a to bedzie lada dziem , czy bede musie potem cvos łatwic w jakiej instytucji cz te dokumenty co mam wystrczą?
pozdrawiam
mi generalnie w czasie pobytu we włoszech to wystarczało. ale trzeba tez pójść ( w sumie nie wiem gdzie bo tego nie robiłam we włoszech ) by wpisać do rejestru dziecko urodzne we włoszech. ja to robiłam już w polsce. we włoszech jest prawo krwi więc mojego dzieciaczka zalicza sie również do włochów i zarejestrowałam je w polsce w ambasadzie włoch że mają o jednego obywatela więcej. no ale musi się mieć dziecko uznane przez ojca w dokumencie urodzeniowym. jeśli chodzi o praszport to ZAWSZE BĘDZIE CI POTRZEBNA ZGODA OJCA BY GO WYROBIĆ DZIECKU. ale o tym nie mówisz więc chyba nie wybierasz się z maluchem do polski
Witam,ciesze sie, z trafilam na ten temat bo sama jestem w 7 miesiacu ciazy i rodze we Wloszech.Ojciec dziecka jest Polakiem, wiec zgodnie z prawem krwi nasz synek tez bedzie mialo obywatelstwo polskie.Mam do Was pytanie, bo widze, ze orientujecie sie w tych sprawach.Po narodzinach chcemy jechac do Polski.Gdzie mam sie zglosic z wnioskiem o wyrobienie paszportu dla malego? W polskim urzedzie czy tu na miejscu, jak dlugo sie czeka i jakie dokumenty musze dostarczyc?

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia