Opieka nad dziećmi

Temat przeniesiony do archwium.
Czy może ktoś wie, w jakim stopniu wyedukowane są panie pracujące w przedszkolach, ewentualnie żłobkach włoskich? Czy na uczelniach włoskich istnieją specjalne studia przygotowujące do wykonywania tego zawodu? Jak np. pedagogika przedszkolna.
Ciekawi mnie ten temat, bo lubię dzieci i chcę przenieść się do Włoch za kilka miesięcy. A z wykształcenia jestem.... magistrem sztuki. Hmmm, ciekawe czy z tym tytułem uda mi się przekonac włoskich rodziców do powierzenia w moją opiekę swoich pociech ;-)

Druga sprawa, ile zarabia full-time baby-sitter we Wloszech? Jeśli takowe istnieją, bo wloskie babcie stanowią chyba dużą konkurencję.

Będę bardzo wdzięczna za info.
Sa tak samo wyedukowane jak wszędzie,czyli musza mieć wykształcenie pedagogiczne,znać biegle włoski w mowie i pismie.Moze jakims cudem uda ci sie znalesc prace w placówce oswiatowej ze swoim ukończonym kierunkiem.Albo w jakiejs placówce kulturalnej.
Babcie raczej nie sa konkurencja dla opiekunek,jesliby tak było to nie byłoby tylu poszukujacych opieki do dzieci.zarobki napewno nie porazaja swoją wielkościa,wiecej zarobisz w innym kraju./

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa