Szkoła średnia w Como . . . ? Pomocy...

Temat przeniesiony do archwium.
Mam mały problem. Bardzo mnie interesuje sprawa szkół średnich w Como (Lombardia). Nawet nie wiem do jakiej grupy sie zaliczam mając 17 lat. Bo system szkolnictwa jest tam jak dla mnie dziwny trochę. Jestem ciekawa czy są tam szkoły typu nasze technika. Ile lat trwają. Bo z tego co mi wiadomo szkoły średnie około 5 lat ? ... W internecie bardzo ciężko jak dla mnie jest coś na ten temat znaleść.
Bardzo proszę o pomoc, podanie jakiejś strony internetowej lub opis.
To dla mnie bardzo ważne...
Z góry dziękuję
we Włoszech nauke rozpoczyna sie w wieku 6 lat.nauka trwa 5 lat w szkole podstawowej(scuola elementare),później 3 lata w gimnazjum(scuola media inferiore)>jest to 8 lat obowiazkowej nauki(scuola dell`obbligo).W tym momencie przestaje sie byc uczniem(scolaro,allievo).Jeśli ktos chce kontynuować nauke,moze to zrobic na poziomie średnim wyzszym:w liceum(liceo;jako studente liceale)lub w szkole nastawionej na kształcenie zawodowe(instituto tecnico,magistrale,itd).Po 5 latach takiej nauki mozna przystąpic do egzaminu dojrzałosci(esame di maturita`) otrzymujac świadectwo maturalne(il diploma di maturita`).majac taki dokument mozna zapisac sie na studia uniwersyteckie. Universita`to ogólna nazwa uczelni wyższych(odpowiedniki polskich:politechniki,AM,uniwersytetu itd).nauka moze trwac 3 lata(la laurea breve,niczym nasz licencjat)lub 5 lat,na koniec których absolwent otrzymuje tytuł magistra(dottore).
Jak poszukasz w wyszukiwarce to znajdziesz tam kilka tematów o dzieciach w szkole.
Dzięki za wytłumaczenie ...
ALe nawet teraz mam problem ze znalezieniem szkół średnich w Como... Ja nie wiem... Nie za dobrze znam Włoski, może cos mi umyka... Popróbuję jeszcze.
Dzięki jeszcze raz :)
Pod url ktory jest ponizej, masz liste wszystkich szkol w Como, gdy klikniesz na "medie superiori" a anstepnie "elenco" otworzy ci lista liceum , gdy klikniesz na "scuole professionali" otworzy sie lista wszystkich szkol "zawodowych" - technikum. Klikajac na poszczegolne szkoly otworzysz mapke z ich usytuowaniem.

http://mappecomo.informadove.it/macrocategory.asp?sid=1CD93040-FDAD-46CF-ABFB-ED457FBBC1B&contextname=d5874a52-f9cb-42fa-83132f40adcfa03a-4288ac2e&mcat=3

Zeby uzyskac wiecej informacji na temat kazdej szkoly, proponuje wpisac jej nazwe w wyszukiwarke
np scuola Castellini Como, pierwsza pozycja z zawodowych:
http://www.scuolacastellini.it/
Jejjku ... Dzięki wielkie ;-*
F4e czy moge prosic o kontakt z Toba?to ważne.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia