BOLZANO

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć,

od sierpnia 2007 do czerwca 2008 będę miał okazję zgłębiać to piękne miasto. W ramach programu LLP/Erasmus będę sobie studiował na Free University of Bozen-Bolzano.

Jeśli ktoś tam mieszka, to proszę o mail'a, bo mam wiele pytań przed wyjazdem. Główne to: ile euro potrzebuję miesięcznie na życie? Akademik mam za 240EUR. Czy można znaleźć coś tańszego, np. pokój w mieszkaniu? Jak najłatwiej można znaleźć pracę (znam angielski i niemiecki). Jeśli ktoś studiuje na tym uniwersytecie, to chciałbym się dowiedzieć czy jest ciężko (będę na informatyce).

Pozdrawiam
Cieszę się, że ktokolwiek mi odpowiedział!
Nie denerwuj sie, moze ktos kto mieszka w Bolzano przeczyta twoj wpis i Ci odpowie..
Ja akurat mieszkam w okolicach Mediolanu i realia moga byc nieco inne, ale sprobuje Ci odpowiedziec...Mysle, ze moze byc Ci trudno znalezc pokoj za mniej niz 200 euro, wiec akademik jest ok.. Ile potrzeba ci na zycie, to wszystko zalezy czy bedziesz miec supermarket pod oknem i tam bedziesz mogl robic zakupy, czy bedziesz skazany na malutkie prywatne sklepiki, bo tam ceny beda z pewnoscia wyzsze... A co do samych wydatkow na zycie to sprobuj sobie skalkulowac ile mniej wiecej kosztuje Cie zycie w Polsce i zamien to na euro - wg przykladu: 300 zl - 300 euro..Bo tak to sie mniej wiecej ksztaltuje.. Pozdrawiam..
Nie podales maila.Mieszkam w Trento,znam Bolzano bo to blisko,mieszkalm tam nawt 3 mies,powiem ci ze to najbardziej drogie mijesce w czesci kraju,mieszkania tez najdrozsze .jak przyjedziesz to kup gazete z ogloszeniami Bazaaar 2eu kosztuje ..i sobie radz...Ale miasto jest piekne i spokojne. wsoboty jest fajne mercato-handel uliczny,mozna niedrogo sie ubrac -polecam!
Nie denewuję się ;-) Dzięki za odpowiedź.
mateusz(kropka)pawlik(małpa)gmail(kropka)com

Miło mi, że ktoś się zainteresował. Trochę mi to pomogło. Miałem jednak nadzieję, że nie jadę do jednego z droższych miejsc.
Pokoj w Bolzano wynajmiesz za mniej wiecej 300 eu
[email]
mieszkam w bz jesli cos cie interesuje napisz.
hej gosia pisalas ze w bolzano mozna wynajac pokoj za mniej wiecej 300 euro a beda w polsce mam mozliwosc znalezienia gdzies jakichs ofert. bardzo chce tam pojechec, moja siostra tam pracuje ale mieszka w dom sluzbowym i ona mi raczej nie pomoze w znalezieniu nie zna jezyka a ja umie po wlosku mowic... jestem ciekawa czy jakbym pojechala w ciemno to czy znajde tam jakas prace?
bezrobocie wsrod mlodych osob w Itali wynosil 21,8% ,trzeba byc dosc gietkim aby znalezc prace.W tym rejonie jest duzo owocow i winogron mysle ,ze od czerwca moglabys sprobowac.. w ciemno.Dniowka ok 60 eu
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia