Ziele angielskie, wegeta itd.:)

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao!:)
Nie wiem dokladnie gdzie moglabym nabyc tu we Wloszech ziele angielskie( pepe turco) no i jaki jest odpowiednik wegety we Wloszech? Mam problemy ze znaleziem tych przypraw we Wloszech :( A czy ktos wie czy sa do zdobycia we Wloszech ogorki kiszone? dziekuje za odpowiedzi i podpowiedzi:)
Pozdrawiam!!
z tym kazdy ma problem,ziela angielskiego tu nie ma no chyba ze w jakims sklepei z ziolami maja,musisz szukac a Vegeta-takiej tez nie ma sa rozne inne-ja kupuje wszystko w polsce a ludzie jak cos chca z polski to najlepiej autobusem,popros kogos zeby ci kuoil i przeslal autokarem...ta kwestia to trudna sprawa,wiem ze sa sklepy,kilka-2 moze 3 w Rzymie ale czy maja tam ogorki kiszone-watpie....
Ja np. kupuje przyprawe Konorra-a w okraglym pudelku odpowiednik vegety :) sa jeszcze inne zaraz tylko zobacze w szafce....ooo mam np. cos takiego jak Vegetale firmy Star :) Takze z zakupem tego rodzaju przypraw nie ma raczej problemu i sa w lazdym markecie :) tralilulaaaa pariruraaaa ;)
vegeta juz wiesz.kapuste kiszona kupisz w lidlu w puczce,buraki czerwone w woreczkach juz obrane w duzych marketach,podobnie jak gotowa jarzyne do zupy.a o reszte zapytaj w takim slepie ktory sie nazywaERBORESTERIA-nie wiem czy dobrze to napisalam nie chodze tam czesto.tylko nie tali z samymi kadzidelkami tylko gdzie maja tez rozne ciekawe rzeczy na wage np.mak.jak nie to zawsze mozesz isc do sklepu typowo marokinskiego oni tez maja ciekawe rzeczy powinnas znajsc.pozdrawiam
Czesc... ziele angielskie we wloszech znajdziesz pod nazwa BACCHE DI GINEPRO... we wszystkich wiekszych (bardziej zaopatrzonych) supermarketach. Vegete przywoze sobie z polski, wiec nie moge nic poradzic. Pozdrawiam :-))
A... jeszcze taka anegdotka dotyczaca ziela angielskiego... moj wloski znajomy (wielki smakosz i znawca dobrej kuchni) dostal od mamy sporo z.a. i dodaje je zmielone do wszystkich potraw... twierdzac, ze to pieprz... tylko aromatyzowany. No i nie dal sie przekonac, ze to bacche di ginepro. No ale nic w tym dziwnego skoro inna nazwa to pepe turco.
hmmm
skad wam przyszlo,ze ziele angielskie to GINEPRO?badz pieprz turecki??

Ginepro to drzewko iglaste-u nas Jalowiec
Ziele angielskie to drzewko lisciaste z rodziny Mirtow

ziele angielskie inaczej "Pimenta dioica" a jako przyprawa we Wloszech -PIMENTO

http://www.isaporidellanatura.it/sito/le_spezie/pimento.htm
Zgadza sie... wlasnie sie zorientowlam, ze jestem w bledzie.... wybaczcie ignorancje... :-(( Nastepnym razem sprawdze przed wypisywaniem glupot. Jednego jestem pewna... ziele angielskie jest dostepne we wloszech. Jeszcze raz przepraszam.
najpierw na grochu na kolanach pokleczysz a dopiero wtedy przeprosiny zostana przyjete:-D
Jestescie kochani! :) dziekuje za informacje! Zaraz pobiegne zrobic zakupy :) Mniam mniam :) pozdrawiam!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka