italianistyka

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao ma pytanie gdzie można znaleźć pracę po filologi włoskiej ? i czy opłaca się ją studiować ? ja jeszcze mam czas na podjęcie decyzji jakie studia wybiorę Interesuje mnie dziennikarstwo, italianistyka lub arabistyka , stosunki międzynarodowe, turystyka . Poradźie mi co powinnam wybrać w bliżesz przyszłosci. Również interesuję mnie moda i chciałabym zostać projektantem mody, czy warto i trzeba zrobic żeby nim zostać
Proszę o radę
czesc ;-) ale co to znaczy oplaca sie? Na studia jezykowe powinnas isc jesli fascynuje Cie kultura Wloch, literatura wloska,historia itd.Na filologii to wazne nie uczysz sie tak bardzo jezyka.To nie kurs jezykowy ;) Jesli
na studia bedziesz szla pod katem "oplaca sie czy nie" to pozniej ciezko Ci sie bedzie odnalezc w pracy bo wybralas cos co sie "oplacalo" ale tak naprawde to samo w sobie srednio Cie to bedzie interesowac.
Po filologii mozesz uczyc,byc tlumaczem.Samo bycie tlumaczem to wielka przygoda ze tak powiem ;-) Mozesz byc tlumaczem konsekutywnym,symultanicznym, mozesz tlumaczyc teksty choc to juz jest ciut nudniejsze.Pozdrawiam