bilet miesięczny w Mediolanie

Temat przeniesiony do archwium.
Z tego co wyczytałem po angielsku na stronie:
http://www.atm-mi.it/atm/
to są tam elektroniczne sieciówki.
A ktoś mi może powiedzieć czy wydadzą mi coś takiego od ręki czy trzeba czekać pare dni? I czy wystarczy zdjęcie jak do polskiego nowego paszportu?
I gdzie to można kupić w pobliżu dworca centralnego?
ale chodzi o miesieczny bilet?
no chyba tak...przynajmniej w tytule tak jest

a wiec bilet miesieczny wyrabiasz sobie w ATM POINT (na dworcu centralnym schodzisz do metra i stoi sobie budka biletowa z napisem jak wyzej,lub przy Duomo)...dajesz zdjecie,wypisujesz dokumenty(w zaleznosci czy jestes pracownikiem,czy uczniem-cena biletu ulega zmianie).

od reki to wydadza Tobie bilet zastepczy,dopoki nie wyrobia biletu elektronicznego-chyba,ze cos sie zmienilo,a tego to juz nie wiem.
Czytałem kiedyś, ciekawą opinię o tych biletach:
Jeszcze tylko jedna przestroga – lepiej, żeby nikt z Was nie musiaÅ‚ tam nigdy kupować biletu miesiÄ™cznego. Przypuszczam, że bilet miesiÄ™czny w Mediolanie zawdziÄ™cza swÄ… nazwÄ™ nie temu, że pozwala na miesiÄ…c przejazdów, lecz temu, że oczekuje siÄ™ na niego miesiÄ…c (co najmniej!!!). Ja swojego nie doczekaÅ‚em siÄ™ do koÅ„ca mojego pobytu. Już samo zÅ‚ożenie wniosku (dwustronicowy formularz ze zdjÄ™ciem + potwierdzenie z uczelni) wymagaÅ‚o trzykrotnego stania w kilometrowych kolejkach. A każde moje pojawienie siÄ™ na stacji z zapytaniem o bilet byÅ‚o kwitowane: „Ne encora arrivato” (czy coÅ› podobnego), co jak mniemam, znaczy: ”Jeszcze nie nadszedÅ‚”.

http://www.iaeste.pw.edu.pl/Wsp/leszek_grudzien_2005.htm
to nie jest tak:-)

tak,2005 to byl okres przejscia z"papierowego" biletu miesiecznego na elektroniczny...wiec pomysl sobie,kilkaset tysiecy osob nagle musialo zlozyc dokumenty o zmiane biletu...co niektorzy jeszcze do dzisiaj nie otrzymali,co nie znaczy ,ze nie maja abonamentu ...maja,ale papierowy:-))))
a ten formularz to tylko po włosku i skomplikowany jakiś? :-/
:-)
po wlosku na pewno..a czy jest po angielsku to nie mam pojecia...

nie,nie jest trudny do wypisania....chca znac tylko Twoje dane(imie,nazwisko,adres,telefon...)+adres uczelni/szkoly lub miejsca pracy.
a czy ktos se orientuje gdzie mozna kupic bilet miesieczny obejmujacy przejazdy komunikacja ATM interurbana w mediolanie oraz z/do Seregno (takie dwa w jednym)? Seregno wedlug ATM Seregno nalezy do tzw. Area Grande, ale biletu miesiecznego nie moge kupic w punkcie ATM, poniewaz nie obejmuje on przejazdow koleja (co wydaje mi sie bez sensu, bo to przeciez w ksiazeczce wydanej przez nich okreslone sa area piccola grande, etc, oraz wykaz miasteczek i obszarow do ktorych naleza). Skierowano mnie do punktu na stacji Cadorna, kupilam tam bilet tygodniowy (bilet tygodniowy to nie bilet na 7 dni,ktory mozna kupic, jak sobie wyobrazalam, w jakikolwiek dzien tygodnia, ale na tydzien :od poniedzialku do niedzieli, tak samo bilet miesieczny- od 1 do ostatniego dnia miesiaca....niezbyt to wygodne)..w kazdym razie, mam teraz bilet tygodniowy zastepczy, na tessere czekam, (bede jej uzywac do biletow tygodniowych),a i tak dalej nie wiem gdzie kupic miesieczny, bo pan w okienku powiedzial ze miesiecznego u niego nie kupie, musze kupic gdzie indziej, ale gdzie , to on nie potrafi mi powiedziec. Yhmmm..
haj mam pytanie czy do wyrobienia biletu miesięcznego potrzebne sa jakies włoskie dokumenty. chciałabym wyjechac na wakacje do włoch i miałabym prace tylko musiałabym dostawać sie do niej właśnie AMT no ale w związku z tym że jeżdżę tam tylko na 3 miesiące nie mam żadnych dokumentów włoskich oczywiście. i mam pytanie czy wysarczy mi tylko polski dowód czy nie bardzo? byłabym wdzięczna za poinformowanie mnie pozdrawiam
Zglos sie do ATM Point:
http://www.milanotoday.it/guida/trasporti-pubblici-milano-abbonamento-mensile.html
Nic nie pisz, ze dowod musis byc wloski, ale kto wie...
Na dole metra Duomo (linia 1) jest ATM Point wystraczy przyniesc zdjecie, wypelnic formularz i od reki wydadza ci bilet miesieczny (muisz zaplacic dodadkowe 10 euro za bilet), ktory pozniej bedzie miesiecznie doladowywany.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka