Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie, mam kilka pytan do osob mieszkajacych/pracujacych w Rzymie i okolicach a przez to znajacych to miasto lepiej ode mnie... bardzo prosze tych ktorzy dysponuja informacjami na te tematy o odpowiedz, będę bardzo wdzieczna:

1. będzie mi potrzbna praca dorywcza na jakies 6 do 10 miesiecy mniej wiecej od listopada (moze byc slabo platna, mniejsza o to). Myslalam o roznoszeniu gazet na ulicach bo będac tam widzialam ze jest to praktykowane (Metro, Leggo). Pytanie jest takie: gdzie szukac takiej pracy, czy ktos zna jakies adresy? Czy zglosic sie bezposrednio do wydawcy czy do jakiegos posrednika? Ile mozna sie spodziewac miesiecznie, 3[tel]Euro, mniej czy wiecej?

2. Czy w okolicach Rzymu sa jakies FABRYKI? Chodzi mi o prace na produkcji, mniejsza o to co by to bylo wazne zeby nie wymagalo zaawansowanej wiedzy technicznej. Chodzi mi o obszar Rzymu i na polnoc od niego. Wiadomo ze w Rzymie fabryki nie znajdę ale moze jakas mniejsza produkcja, powiedzmy, poligraficzna? Czy ktos cos wie, ma jakies pomysly?

3. Kafejki internetowe. Czy jest ich duzo i czy bardzo trudno znalezc w nich prace? Jak moga ksztaltowac sie zarobki? (+/-)

4. I wreszcie ostatnie pytanie, jakie wam przychodza do glowy inne prace:
- nie wymagajace plynnego wloskiego (rozumiem bardzo dobrze ale mowie raczej niegramatycznie)
- nie wiazace sie z duza odpowiedzialnoscia
- czasowe i nie wymagajace mega szkolenia po ktorym pracodawca chce cie zatrzymac na minimum rok albo szaleje gdy chcesz odejsc...

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi i za powazne potraktowanie mojego pytania, pozdrawiam!
Ponawiam pytanie...
A może jednak ktoś coś wie i zechce się tą wiedzą ze mną podzielić?
Bardzo proszę...
Az mnie wyrzuty sumienia opadły (bo tylu nas, Rzymian, tu na forum), ale ja niewiele mam na ten temat do powiedzenia.:-)

1. darmowe gazety --> wpisz w google "distribuzione giornali gratuiti", mi wyskoczyło np. to ogłoszenie: http://www.romaforever.com/annunci/gestione/VisualizzaAnnuncio.php?id=4727.

2. fabryki --> pewnie, ze są, ale nie potrafię Ci podać przykładów, bo to nie moja branża. Myślę, ze najlepiej poszukać w internecie.

3. kafejki internetowe --> dostęp do internetu jest w każdym "phone center", najczęściej prowadzonych przez obcokrajowców. Sa tez oczywiście "internet point", trzeba pochodzić i popytać, czy nie potrzebują personelu.

4. Co do typu pracy, jakiej szukasz (bez znajomości włoskiego, bez zobowiązań i odpowiedzialności), to musisz poczekać na opinie innych.:-)
Dzięki:) A czy ktoś jeszcze miałby coś do powiedzenia w tym temacie?

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa - tłumaczenia