Do Inf -:-)

Temat przeniesiony do archwium.
Wielka, wielka prośba. Z góry dziekuję za ewentualną pomoc
Inf czy mógłbyś mi zasugerować jak lub gdzie szukać informacji na temat studiów podyplomowych lub doktoranckich z zakresu np zdrowia publicznego i wszystkiego, co jest z tym związane, wpływu czynników środowiskowych na zdr człowieka, epidemiologia itp. z wykładowym ang? A moze toksykologia? Lub coś z higieny żywienia
Albo chociaż cokolwiek po angielsku. Też mi sie zachciało ;-)
Prosze Cie o to, bo zdażyłam sie zorientować, ze jesteś rewelacyjny w wyszukiwaniu różnych cennych informacji, a przewagę masz nade mną jeszce taka, ze mówisz po włosku, a ja dopiero zamierzam sie go uczyć.
mgb dam ci tylko jedną odpowiedź:
ZAWÓD REGULOWANY

Ustawa z 1938 r. i kolejne jej nowelizacje określa te "zawody regulowane", dla których organem nadzorującym jest Ministerstwo Sprawiedliwości i które wymagają przynależności do Ordine (Rady) lub Collegio (Izba) i wpisu do Albo (Rejestru). Są to maklerzy, doktorzy nauk rolniczych, agrotechnicy, architekci, pracownicy opieki społecznej, kanceliści, adwokaci, biolodzy, chemicy, doradcy handlowi i podatkowi, doradcy pracy, geolodzy, mierniczy, dziennikarze, inżynierowie, rzeczoznawcy w dziedzinach rolnictwa, przemysłu i handlu, psycholodzy, księgowi, biegli rewidenci, technolodzy branży spożywczej.

W celu uzyskania wpisu do rejestru danej Rady lub Izby, konieczne jest m.in. przedłożenie pełnej dokumentacji poświadczającej zdobyte wykształcenie, stopnie naukowe, zaświadczenia o odbyciu i ukończeniu staży, praktyk lub aplikacji oraz zdanie egzaminu państwowego. Każda Rada lub Izba może stosować różnorodne kryteria i wymogi obowiązujące przy wpisywaniu na listę wykonujących zawód. Kodeks Cywilny precyzuje, że Rady lub Izby pod nadzorem państwa oceniają, czy spełnione zostały wymogi do wpisania na listę wykonujących zawód, prowadzą rejestry oraz nadzór dyscyplinarny nad osobami wpisanymi na listy.

- Na wykonujących "zawody regulowane" nakłada się obowiązek przestrzegania kodeksu deontologicznego, właściwego dla każdego z zawodów oraz wiele innych koniecznych do spełnienia wymagań - wyjaśnia Krzysztof M. Larecki. - W Unii Europejskiej istnieje ogólny system uznawania kwalifikacji, obejmujący zawody regulowane, których wykonywanie zależy od kwalifikacji na poziomie wyższym lub średnim. Nie zawsze oznacza to automatyczne uznanie kwalifikacji.

W niektórych zawodach, ze względu na ujednolicony system kształcenia na poziomie wspólnotowym, uznanie kwalifikacji przez państwo przyjmujące odbywa się automatycznie. Dotyczy to lekarzy, pielęgniarek, położnych, stomatologów, weterynarzy, farmaceutów, architektów i adwokatów z UE. Uznanie kwalifikacji nie upoważnia jednak do wykonywania zawodów regulowanych, gdyż takie upoważnienie uzyskuje się dopiero po wpisaniu do rejestru prowadzonego przez poszczególne Rady lub Izby, które mogą stawiać wymóg przynależności do Rady lub Izby w kraju pochodzenia oraz posiadania domicylu zawodowego na terenie działania Rady Okręgowej kraju przyjmującego.
Bardzo, bardzo dziekuję.
A mógłbyś mi wyjaśnić, wyklarować, jedną rzecz jeszcze? Rozumiem, ze to co mi napisałeś ma znaczenie przy podejmowaniu pracy. Również przy staraniu sie o studia doktoranckie, ale jak to jest w przypadku studiów podyplomowych?
I czy wiesz moze na którym uniwersytecie najszybciej mogę znaleźć cos z mojej dziedziny i to w języku ang?

Ale jestem natrętna, przepraszam :-(. Próbuję sie jakoś znaleźć w natłoku różnych zasłyszanych informacji, ale póki co błądzę, w tym takze po str internetowych różnych uczelni ;-)
mgb tu sobie poszukaj:
http://master.emagister.it/master_pubblica_amministrazione_e_salute-ek38.htm
Studia doktoranckie we Włoszech trwają 3 lata. Miejsca na nie są przydzielane w drodze konkursu. Każdy uniwersytet sam reguluje dostępność i program studiów.
Bardzo dziekuję.
I raz jescze chylę głowę przed Twoją wiedzą i osiagnieciami.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka