Ulubione wasze wina we WLoszech!!!!!

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |
Aczkolwiek zbliza sie nieublaganie pora obiadowa nie moglem powstrzymac sie od zapytanie o Ten tradycyjny napoj wloskiego stolu.PIszczie :biale,czerwone,frizante,mlode,vecchie.Avanti
ja powiem szczerze ze nie lubie wina, w polsce zawsze pilam czerwone slodkie calbo polslodkie :( jak dotad jakies badziewne pilam wytrawne bleeee wole piwko :D
czerwone: montepulciano d'abruzzo, nero d'avola troche mniej, ale tez, do fiorentiny tylko chianti, potem tez brunello di montalcino, ...no i sassicaia jak mi ktos za to zaplaci.. mniejsza, z bialych ost. hicior to pinot grigio... a poza tym vino sfuso z winoteki znajomych smakuje super.
dio mio... tylko mala dygresja... wino slodkie...ja tego nie przelkne:) ale jak ktos lubi to coz, toleruje. pozdrawiam
A ja natomiast uwielbiam!nie zeby sie upijac bo po trzech to bym wyladowala w wc, ale podelektowac sie jedna lampeczka :D kazdy ma inny gust.tak szczerze to jak jestem od roku tu to wypilam moze raz czy dwa jakies wino i tyle samo piwo bo nic mi nie pasuje.najlepsze polskie piwo!!!
Cyprianie, tym razem twój post uważam za bardzo ciekawy :-)
ja sam nie przepadam za winem, no ale jak jakiś czas byłem we Włoszech, to grzechem byłoby nie napić się czasem. Tym bardziej, że ceny we Włoszech nie są wysokie i nawet ze studenckiej kieszeni można napić się niezłego wina.
Więc jeśli już piję wino, to preferuję wino czerwone frizzante (l'Ambrusco!!)
oraz białe wytrawne i półwytrawne.
Jestem rozmiłowany w piwie i bardzo smakowało mi włoskie piwo Peroni (nie Nastro Azzurro!) i Birra Moretti, bardzo mi się podobały butelki 0,66 :-)
no i cena też jest bardzo umiarkowana (oczywiście w sklepie, nie w pubie)
a ja lubie wino prosto z pugli: Priante Rosso Salento :)
No co do piwka to raczej wlosi nie maja sie czym pochwali ale mozna spotkac importowane holenderskie,niemieckie prawde mowiac nie widzialem nigdy polskiego czy ktos moze wie gzdie mozna kupic z gory dzieki!!!
Cannonau, wino z Sardynii, ciezkie, moje ulubione
potem montepulciano i nero d'avola
widze ze panie sie znaja na napojach a panowie co tak slabo? czy tu tylko panie wszystko wiedza ??czy zdominowaly calkowicie forum????????? dajemy panowie
No dobrze moimi ulubionymi winami są Nardi Brunello di Montacino Vigneto Manachiara i Camartina Querciabella
brunello di montalcino, nobile di montepulciano, ostatnio pilam riserva 93, miodzio ;D nero d'avola - niebo w gebie.
biale pino grigio i frizzanti typu brut np berlucchi, ale rzadko. moim konikiem sa czerwone. jakie tam piwo i inne ;D
to moze jeszcze rozgraniczmy jakie do obiadku a jakie np. na mily wieczor we dwoje
Wina czerwone Marzemino,Teroldego produkt ziemi gdzie mieszkam..ale nie lubie jak wino ma gerb,to slowko jest w dialekcie trentino,ciezko mi znalezc odpowiednik po polsku,nie lubie tego cierpkiego smaku, ze az jezyk dretwieje to jest wlasnie gerb.Cierpkosc chyba bedzie po polsku.Z bialych win uwielbiam Moscato Giallo.Okrylam .tez dobre wino czerwone Trey. Lubie Merlot.Pijam takze wina z Veneto,glownie tym sie kieruje przyzakupie by bylo tutejsze, z tego okregu Trentino, Adige.Veneto.Mam zalecenie od lekarza lampke dziennie,z powodu genetycznej sklonnosci do wysok.trojglicerydow.Ta czekolade co pozeram jestem gotowa zapic butla dobrego winka!
A do obiadku to winko tutejsze ale do kolacji to sycylijsckie,bo tak fajnie pomarzyc o sloncu np Nero d.Avola..Czyzbym wpadla w nalog...? kurcze, musze ten barek gdzies przestawic!
kto zna fajny Pinot Noir, za mniej niz 10euro?
Ja tez polecam Nero d'Avola, possibilmente meno 2005, i dobrze je przewietrzyc, i na sagrie sie nadaje( dobrze pracuje z owocami tropikalnymi)
pinot zawsze kojarzy mi sie z grappa. A wiesz czemu bo to destylcja calego syfu z dna beczki pinotu.A pozniej powstaje wloska vodka
Winnice wyprzedają trunki za bezcen. http://www.sfora.biz/Te-wina-beda-tanie-jak-barszcz-a17365
Ja uwielbiam wina z piemontu:)
z wytrawnych to:
Barolo, Barbera, no i chianti ( choc to nie piemont)
a slodkie i musujace to tylko:

Brachetto i Moscato d'asti.....

mmmmmmmm :P
Ciekawe pytanie
z pośród testowanych win najbardziej przypadł mi do gustu l'Abrusco - chyba sie tak pisze :) ale co najciekawsze zauważyłam, że są tego wina dwa rodzaje, i w dodatku o dwóch różnych zawartościach %. Jeden ma około 7% a drugi chyba 8% albo jakoś tak ale są dwa rodzaje. Innym winkiem któro mi baardzo smakuje i polecam tym którzy lubią słodkie gazowane winka to FRAGOLINO. Można go kupić w większym markecie i koszt około 4 euro, natomiast w tutejszych LD można go kupic za 1.5 euro. Cała butelka dla mnie :))
a próbował ktoś pić winko z Colą albo z Pepsi? - polecam, szczegolnie tym którzy nie przepadają za winami wytrawnymi :))

A jeżeli chodzi o piwa to owszem mają tutaj "siki" a nie piwko, chociaż Beck's jest bardzo dobry i te buteleczki 0,3 bardzo fajne.
Natomiast gdy mowa o polskich piwach, to w ubiegłym roku, nie wiem jak będzie teraz, w tych małych sklepikach LD sprzedawali polskie piwo "KARPACKIE". wywalili na palecie wszystko co mieli i sprzedawali - zgrzewka 4 puszki jedyne 2.49 a w promocji 1.99 :)) - powodem był ffakt że karpackie podpisała jakąś umowe na export piwka za granicę i tym sposobem wylądowało w naszym szpichlerzu.
Zobaczymy czy w tym roku też będzie taka promocja :))
pozdrawiam wszystkich
Tez widzialam Karpackie we wloskim hard discouncie.
Lambrusco chyba, nie l'Abrusco.
eh wiedzialam "m" zjadłam
wybaczcie
Dobre pytanie. Wina z Północy. Z białych Pinot, Muller Thugrau, z czerwonych Pinot Nero i Cabernet z ulubionej kantyny /B. Bartolomeo Breganze/, co do win deserowych to Malvasia Passita z prywatnych zbiorów z pod Padwy. Nie podaje „autora”, bo wino rozprzedaje się po wielkich znajomościach z domowej winiarni. Co do fragolino to, to, co można kupić w sklepie, no cóż… od 1965 roku wedle prawa winogrona do produkcji wymienionego wcześniej wina są poza handlem. Kto ma jeszcze stare winnice produkuje je na własny użytek i co, jak co trudno jest dzisiaj znaleźć osobę, która piła prawdziwe fragolino, o samym winie nie wspominając.
Eh.. Widze wiekszosc Szanownego Grona preferuje czerwone winka, a ja namawiam do skosztowania wysmienitych bialych: Greco di Tufo i Est estt est.
to mi sie literka t zablokowala. est est est oczywiscie!!!!
jesli biale, to Gewurtztraminer z Trentino; fragolino prawdziwe pilam i to byl blad, bo pozadam go strasznie, ale producent daje tylko wybrancom (nie naleze do nich). Czerwone zas tez tyrolskie Lagrein lub toskanskie chianti Contessa di Rada. Czrwone slodkie- Recioto.
Aglianico del Vulture, spod wulkanu, wygaslego na szczescie.
Wady wina bialego: Do białego wina dodawane są siarczyny, które mają na celu utrzymać klarowny kolor wina. Niestety to one są odpowiedzialne za tzw. kaca po białym winie. Dodatkowo siarczyny u niektórych osób powodują podrażnienia w okolicach przełyku prowadzące do napadu kaszlu i charakterystycznych dla astmy trudności w oddychaniu. Wady wina czerwonego:Ze względu na to, że w czerwonym winie można znaleźć dwa typy alkoholu: etanol i metanol wątroba najpierw trawi etanol, a potem metanol. To powoduje, że czerwone wino dłużej pozostaje w organizmie niż inne alkohole i samopoczucie dnia następnego jest gorsze niż po piwie czy nawet po białym winie. to wadach..czerwone pije sie caly rok.zima rozgrzewa zimne dlonie i stopy ,bo poprawia krazenie ...bialewolę latem bo doskonale chlodzi..w roznych drinkach plus lod lubie wloski drink Spriz i drink Ugo..wlasnie z bialym winem Calkiem fajna stronka to kurdesz.com internetowy miesięcznik o winie i innych szlachetnych trunkach.http://www.kurdesz.com/PL/wino_a_zdrowie/ znaczenie slowa 'kurdesz' to dobrego przyjaciel i towarzysz biesiady.Pamietacie biesiadna piesn z tekstem: Kurdesz, kurdesz nad kurdeszami?
doookklllaaddnnniieee:)):):)::):):):):)))9
Napisalam biale?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie