--> Podwójne zameldowanie a obywatelstwo

Temat przeniesiony do archwium.
Trochę zdezorientowana zaczynam być. Kiedyś poinformowano mnie, że nie można mieć zameldowania w Polsce i w innym kraju jednocześnie. No ok. Później jednak dowiedziałam się, że można, a nawet jakby nie, to i tak tego nikt nie sprawdza.
Obecnie zbierałam informacje o dokumentach niezbędnych do otrzymania obywatelstwa włoskiego i znowu wyszedł problem zameldowania: czy adresy które w modullo A należy wykazać (wcześniejsze tudzież obecne zameldowanie w Polsce) są w jakikolwiek sposób sprawdzane?
Czy we Włoszech istenieje termin 'zameldowanie tymczasowe', uprawniające jednak do posiadania 'carta di'identita' '? Cała moja wiedza w tym temacie zamyka się w 2 słowach: residenza i domicilio. Czy ktoś wie coś więcej? (rzuciłam okiem na forum, ale taki problem nie był szczególnie opisywany)

Możecie mi powiedzieć jak z sytuacji wybrnąć? Nie chcę wymeldowywać się z Polski a z drugiej strony we Włoszech mam 'residenza'.

Bardzo was proszę o sugestie czy uwagi jeśli znaleźliście się w podobnej sytuacji albo coś na ten temat wiecie.

Dziękuję z góry i pozdrawiam serdecznie
Witaj! Jezeli masz zameldowanie we Wloszech idziesz do comuny tam gdzie jestes zarejestrowana i prosisz o dowod,dajesz zdjecia,placisz za znaczek,podpisujesz i za 5 min.masz dowod.Ja tak zrobilam tydzien temu i mam tez zameldowanie w Polsce,z czego oczywiscie nie zrezygnuje i nikt tego nie sprawdzi.Moja znajoma musiala sie wymeldowac w Polsce jak dostarczala dokumenty do slubu.
Cześć Lza, dzięki za odpowiedź. Dowód już mam, właśnie z adresem włoskim, przy czym nie wymeldowywałam się w Polsce. Chciałam jedynie zrozumieć jak to z prawnego punktu widzenia wygląda i czy przy procedurach dot. obywatelstwa nie będzie z tego tytułu jakiś problemów..
Jestes mezatka? Na jakiej podstawie starasz sie o obywatelswo? Nie wiem jak to jest ale nie sadze,ze beda to sprawdzac chyba,ze przy skladaniu dokumentow porosza o papier wymeldowania tak jak mojej znajome ale to bylo potrzebne do slubu.
Ja jestem zameldowana w Polsce i tu mam residenza.Nie mysle,zeby robili jakies problemy.Dowiedzialam sie jeszcze,ze corke tez moge zameldowac w Polsce chociaz tu sie urodzila i tu ma zameldowanie.
Osoba, która wyjeżdża za granicę na okres dłuższy niż 3 miesiące, jest zobowiązana zgłosić swój wyjazd oraz powrót właściwemu ze względu na miejsce pobytu stałego organowi gminy. Zgłoszenia wyjazdu dokonuje osobiście, najpóźniej w dniu opuszczenia dotychczasowego miejsca pobytu, a zgłoszenia powrotu – najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia powrotu.

Organ gminy wydaje zaświadczenie stwierdzające dopełnienie obowiązku wymeldowania się.

Dokumenty wymagane do załatwienia spr

wypełniony wniosek “Zgłoszenie wyjazdu na pobyt czasowy za granicę ponad 3 miesiące”,
*
dowód osobisty lub inny dokument stwierdzający tożsamość,
*
książeczka wojskowa (w przypadku osób podlegających służbie wojskowej).
Wogole sie tym nie przejmuj. We Wloszech podawaj wloskie dane, w Polsce - polskie.. I nie wymeldowywuj sie w Polsce..
Dzięki doinformowana stokrotko. Ciekawa jestem ile osób zgłasza de facto taki wyjazd..

@ Ksalus: ..a myślisz, że potem Interpol nie będzie mnie ścigał?;)
Podobno sa kary na to,sady,grzywny...ale ludzie to olewaja.Choc zdarzaja sie sytuacje losowe,ze ty jestes za granica a ktos sie za ciebie podaje i popelnia przestepstwo,wtedy jestes kryta,zglosilas,inaczej nic sadu nie przekona ,wlasnie jest wysyp tego typu histori...Potem to idzie tak ,ze ty sama musiz ustalic kto msie pod ciebie podszywal,sad zazwyczaj skazuje osobe wskazana imiennie z nazwiska przez policje.Ojoj..Pamietajcie, przezorny zawsze ubezpieczony.
No pewnie CBA cie posciga napewno,a tak na powaznie co niektorzy ludzie wypisuja,to wola o pomstwe do nieba.Nie musisz sie wymeldowywac z Polski,ja biorac slub z Wlochem mialam polski adres,i nikt mi nic nie kazal robic z moim zameldowaniem,rok po slubie kupilismy mieszkanie w Mediolanie,i tez nie mialam zadnych problemow z zameldowaniem we Wloszech,absolutnie nikogo nie obchodzi,co ty masz w Polsce.Zapultalam sie nieco,ale wkurza mnie,ze niektore osoby boja sie wlasnego cienia.Jeszcze jedno:razem z mezem wyrabialisy w lutym tego roku Carta D'Identita,i obydwoje dostalismy data di scadenza do1.02.2012,a maz jest rodowitym mediolanczykiem.
Pewnie ,ze nie musi sie wymeldowywac ,ale to tylko takie gadanie ,bo w przepisach stoi co innego...ze jesli sie opuszcza miejsce pobytu to trzeba to zglosic,bo jak nie to......i oni tam sobie juz postanowili jak ukaraja tych co nie powiadomili...nawet po 6 mies.wymelduja.To sa suche bezduszne przepisy,nie ja je ustalalam.Na pocieszenie powiem ,ze cos ma sie w meldunkach zmienic na wiosne,moze,ma byc bardziej po ludzku,zmienia te komunistyczne regulki na cos lzejszego.
stokrotka ,jak sie mozna podac za kogos???chyba ze sie posiada dokumenty skradzione tej osobie.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia