Dzięki stokrotkaverde:) Cieszę się, że doradzi mi ktoś obeznany w tym jak ty. A odnosząc się do tego co napisałaś, że bardzie opłacało by mi się wyjechać na studia to oczywiście masz racje:) Jednak u mnie jest wyjątkowa sytuacja..Może śmieszna dla niektórych, ale we Włoszech mam dziewczynę. Już jesteśmy ze sobą dwa lata znamy sie dłużej, w sumie od dzieciństwa. Ona jest włoszką i niestety ale widujemy się tylko raz na pół roku. Ja poszedłem do technikum tu w Polsce z myślą, że skończę je i pojadę do Włoch na stałe, jednak tak nie mogę. Nie chcę już mieszkać osobną. A wiadomo, że ona do Polski nie przyjedzie, bo co będzie przyjeżdżać do gorszego. niestety ja mam dopiero 17 lat wiec nie mogę zacząć chodzić do szkoły i pracować we Włoszech na własną rękę dlatego szukam organizacji, które oferuję takie wymiany albo staże. Wiem, że jest socrates comenius ale projekt ten jak wejdzie to najwcześniej za 2 lata a ja nie chcę czekać. dlatego szukam co popadnie. Oj zanudziłem Cię;p Swoją drogą jesteś bardzo aktywną osobą na tym forum, chyba najaktywniejszą. Na pewno wielu użytkowników skorzystało już z twoich porad. POzdrawiam:)