Wielotysięczna manifestacja nauczycieli w Rzymie

Temat przeniesiony do archwium.
Wielotysięczna manifestacja nauczycieli w Rzymie
Tysiące nauczycieli z całych Włoch manifestowało w Rzymie domagając się od rządu nakładów w przyszłorocznym budżecie na odnowę kontraktów z pracownikami oświaty. Jedno z haseł demonstracji brzmiało: "Nie chcemy być Kopciuszkami Europy".

Manifestacja odbyła się dzień po strajku generalnym i100-tysięcznym wiecu pracowników sektora publicznego, którzyrównież domagali się zwiększenia funduszy na kontrakty z pracownikami "budżetówki".

Organizatorzy pochodu, który przeszedł od Ust Prawdy do Piazza Navona, twierdzą, że uczestniczyło w nim 50 tysięcy osób.

Szef nauczycielskich związków zawodowych Enrico Panini mówiłpodczas wiecu: "Nasz protest jest jasnym komunikatem dlaministra oświaty Giuseppe Fioroniego i premiera Romano Prodiego,że szkoła nie żartuje".

Związkowcy zagrozili, że jeżeli w dyskutowanym obecnie przezparlament budżecie na 2008 rok nie znajdą się środki na odnowękontraktów z ich grupą zawodową, następne protesty zorganizująjuż w listopadzie.
Źródło : PAP
Mają rację!Inf.2 masz coś może na temat manifestacji w Napoli parę tygodni temu?Wtedy demonstrowali rodzice dzieci niepełnosprawnych, również domagając się nakładów na oświatę.Szkolnictwo specjalne jest we Wloszech w skandalicznej kondycji.
rzeczywiscie nie mialam jeszcze okazji rozmawiac z wlochem na temat literatury, malarstwa, teatru czy muzyki
martushia przeoczyłem tą manifestację. Ale mam materiał o innej:
300 tysięcy studentów i uczniów manifestowało w całych Włoszech domagając się zwiększenia nakładów na oświatę i poprawy warunków nauki.

Uczestnicy 130 demonstracji protestowali także przeciwko przywróceniu przez ministerstwo oświaty egzaminów poprawkowych w szkołach średnich oraz wysokim cenom podręczników.

Manifestacje, połączone ze strajkiem zwołało kilka zrzeszeń studentów i organizacji uczniowskich, a ich głównym postulatem było to, by rząd Romano Prodiego wywiązał się ze złożonych wcześniej obietnic dotyczących szkolnictwa i wzrostu funduszy na ten cel w przyszłorocznej ustawie budżetowej.

W Rzymie manifestowało 25 tysięcy młodych ludzi. Wznosili okrzyki przeciwko ministrowi oświaty Giuseppe Fioroniemu, nieśli również transparent z napisem: "Nie zmienicie oświaty? Zrobimy wam rewolucję".

Wielki marsz odbył się również w Mediolanie, a także w miastach w całym kraju. Nie zarejestrowano żadnych incydentów ani niepokojów.
Źródło : PAP
kaska999 też nie mogłem spotkać takiego Włocha co by mógł czymś mnie zaskoczyć w wiedzy o tetrze , muzyce, literaturze
Brrr, co za paskudztwo, zaraz mi sie przypomina Związek Nauczycielstwa Polskiego.
Z całym szacunkiem kochani, ten krótki dialog mnie rozwalił.:D :D :D

martushia 28 Paź 2007, 17:57 odpowiedz Zgłoś wpis do usunięcia
Mają rację!Inf.2 masz coś może na temat manifestacji w Napoli parę tygodni temu?Wtedy demonstrowali rodzice dzieci niepełnosprawnych, również domagając się nakładów na oświatę.Szkolnictwo specjalne jest we Wloszech w skandalicznej kondycji.

kaska999 28 Paź 2007, 18:25 odpowiedz Zgłoś wpis do usunięcia
rzeczywiscie nie mialam jeszcze okazji rozmawiac z wlochem na temat literatury, malarstwa, teatru czy muzyki

inf.2 28 Paź 2007, 19:07 odpowiedz Zgłoś wpis do usunięcia
kaska999 też nie mogłem spotkać takiego Włocha co by mógł czymś mnie zaskoczyć w wiedzy o tetrze , muzyce, literaturze.

Dodam jeszcze, jako konkluzję, że cena półtuszy pingwinich we wschodniej Antarktydzie w ciągu ostatniego kwartału wzrosła o 15 %, :)))))
ewidentnie jestes zazdrosny o inf.
Chyba jednak nie.:)
Chodzi mi właśnie o Twój wpis, który z tym, co napisała martusia...hmmmmm, powiedziałbym, nie współgra treściowo...mówiąc inaczej...piszecie o dwóch róznych sprawach.:))
to byly wpisy niezalezne skierowane do inf. bello
Aaa, być może, być może, nie wnikam:D
Ok, przepraszam, ale w takim razie moja informacja o cenie pingwinciny też niech tam zostanie, mieści się w szerokim spektrum tematycznym .:D
na tym swiecie wszystko jest ze soba w jakis sposob powiazane....
No tak, teraz to widzę wyraźnie.:)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka