WROCLAWIANIE- pomocy! :-)

Temat przeniesiony do archwium.
Mieszkancy Wroclawia lub Ci, ktorzy znaja miasto!

Niedlugo jade na pare dni do Polski i przylatuje do Wroclawia wlasnie, ale to nie moje miejsce docelowe. Wiec musze sie z lotniska dostac na dworzec PKP. Z tego co zrozumialam, jest autobus miejski 406 (?) ktory z lotniska dojezdza do dworca PKP ale czy ktos wie z jaka czestotliwoscia kursuje (to bedzie sobota, wiec moze rzadziej) i przede wszystkim jak dlugo trwa podroz z lotniska do dworca wlasnie, czy autobus dojezdza bezposrednio czy moze trzeba dojsc na nogach gdzies.. Byc moze ktos zna inny sposob na dostanie sie na dworzec, lespzy od MPK i chcialby mi polecic? Prosze o pomoc! :-)
wzywam jeszcze raz wszystkich Wroclawiakow, moze juz wrociliscie z pracy..
nie jestem z wroclawia, ale mam neta:)
http://www.wroclaw.pl/rozklady/przystanki/406_15_2.html
bylam juz na tej stronie- chodzi mi o zdanie kogos kto to wyprobowal - to co na stronie nie zawsze pokrywa sie z rzeczywstoscia plus chcialam wiedziec ile trwa dojazd z lotniska na dworzec a tej informacji nie ma. Poza tym, moze istnieje alternatywa. Wiec poznawiam pytanie :-)
dojazd z lotniska na dworzec trwa 21 minut i to rowniez jest tam napisane, wiecej niestety nie moge Ci pomoc
Pozdrawiam
David
z lotniska na dworzec pkp rzeczywiście kursuje autobus, możliwe nawet że podróż twa wg rozkładu 21 minut, ale koniecznie musisz wziąć pod uwagę korki, które tutaj są naprawdę dużym utrudnieniem, wg mnie( mieszkam we wrocławiu od urodzenia, ale nigdy nie jechałam autobusem z lotniska na dworzec) podróz może zająć ci od 0,5 godziny w nocy ( bez korków) do 2 godzin i nie ma znaczenia czy pojedziesz autobusem czy taksówką, wszystko zależy od pory dnia, jeśli musisz zdążyć gdzieś na określoną godzinę, lepiej zawczasu zaplanuj sobie więcej czasu, jeśli mialabyś jeszcze jakies pytania, pytaj, chętnie pomogę
Dzieki David i dzieki Donata, ale wlasnie o opinie kogos kto zna miasto i jego realia (jak Ty, Donata:-) mi chodzilo. Slyszalam, ze Wroclaw z powodu remontow jest strasznie zakorkowany, z tego wzgledu pytalam o to, jak to jest w praktyce.. Samolot planowo ma byc we Wroclawiu o 15.30 a ja mam pociag ok.17 zdaje sie, wiec mòwisz Donata, ze przy dobrych wiatrach daloby sie to zrobic. Popoludnie, sobota - moze nie bedzie tloku na drogach.. Jak myslisz? Chyba, ze znasz inny sposob, pewniejszy, lepszy..?
korki we wroclawiu zyją własnym życiem, więc nie mogę ci powiedzieć nic pewnego, powinnaś zdążyć z lotniska na dworzec pkp ale ja bym wzięła raczej taksówkę, nie wiem czy byłaś kiedyś na wrocławskim lotnisku, jest naprawdę bardzo małe, ale powinnaś doliczyć czas na odprawę, na bagaż zwykle czeka się z 15-20 minut, więc z 1,5 godziny zrobi ci się godzina, taksówkę znajdziesz bez problemu zaraz po wyjściu z hali lotniska, myslę, że zapłacisz ok.30 zł, ale jesli wolisz autobusem ( 2 zł + 2 zł za bagaż) to masz szanse zdążyć, zwłaszcza jeśli pociąg jest trochę po 17
pozdrawiam
dzieki Donata jeszcze raz na wskazòwki! Przemysle to wszystko, zreszta zobacze na miejscu jak sytuacja bedzie wygladac. Pozdrawiam!
Jechalam z lotniska w wakacje, trwalo to maksymalnie pol godziny, bez problemow zadnych. Jesli tylko dostaniesz szybko bagaze, a potem zaraz bedzie autobus, to masz duze szanse zdazyc na pociag :)
Pozniej przystanek jest przy samym dworcu, wiec tez bez problemu.

Po prostu jak wyjdziesz z lotniska, to zobaczysz, czy jest akurat autobus- jak nie bedzie, to w najgorszym razie taksowka zostaje. Ale to w najgorszym razie! :)
Pozdrawiam :)
Wrocław w czasie wakacji to zupełnie inn sprawa, nawet nie warto sie tym sugerować...W roku akademickim jest totalnie zatkany i autobusu nie polecam, szczególnie między 15 a 17!!! Możesz mieć szczęście, ale nie liczyłabym na to. Polecam taksówkę, które w porównaniu z włoskimi są tanie, jednak nie bierz tej spod lotniska tylko zamów przez telefon, wyjdzie dużo taniej. Życzę powodzenia i pozdrów odemnie najpiękniejsze miasto w Polsce.
Popieram kasik1984, nie bierz absolutnie taksówki spod lotniska, bo zapłacisz majątek, tylko zamów jak tylko wysiądziesz z samolotu (polecam DOMINO nr 71 338 41 41). Autobusem nie ryzykuj, po południu w sobotę korki w tamtym rejonie będą na pewno, zwłaszcza, że wszyscy się pchają teraz do świeżo otwartej "Magnolii" na Legnickiej, autobus jedzie tą najgorzej zakorkowaną trasą, taksówkarz będzie wiedział jak ominąć najgorsze punkty. Powodzenia...
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia