Meldunek Polaka w Itali tro 3mieś areszt domowy?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam juz niedługo będziemy z mężem zameldowani we włoszech.
Jednak okazuje sie,że na okres 3mies nie wolno nam opuszczac Itali ,ponieważ w każdej chwili może wejść policja i sprawdzić czy faktycznie mieszkamy w Riccione.Czy to prawda? dlaczego nie moge wyjechac na święta do rodziny do Polski czy to ma jakiś związek z obywatelstwem?.Moze ktoś z was spodkał sie z taka sytuacja?Prosze o odpowiedzi
a co to za bzdury?
To nie sa bzdury
bzdury,w sensie,ze nikt nie ma prawa wam zabronic ruszania sie z domu,ot co!
BEKANNTMACHUNG!!!
Zabrania się ludności pochodzenia słowiańskiego opuszczania miejsc zamieszkania przed upływem trzech miesięcy, pod groźbą kary śmierci.
czesc Bocco:D
Nie chodzi o wychodzenie z domu tylko o to czy istnieje przepis i jakie sa konsekwencję jego złamania.Mój szwagier 2 lata temu tez nie przyjechał z włoch do Polski na święta i dobrze zrobił>Faktycznie przyjechała policja zeby sprawdzić czy zamieszkiwanie nie jest fikcja.Czy ktos z was zna to z autopsji???
Faktycznie wielu Polaków za granica niszczy drugich.(delikatnie mówiac) człowiek pyta bo wyjeżdża z małym dzieckiem do obcego kraju a wy sobbie jaja robicie?Wielkie dzieki za pomoc
ale dlaczego tak myslisz?nikt sobie jaj nie robi...i nie generalizuj,ze Polak Polaka za granica niszczy(co to ma do rzeczy?)

najprostsza sprawa jest zadzwonic do Municipio i powiadomic,ze w okresie swiat was nie bedzie i juz...MASZ DO TEGO PRAWO.
Przecież mówią Ci, że to bzdura.
To nie są bzdury.Faktycznie taki przepis istnieje-nie powinno się opuszczać Włoch,bo akurat w tych dniach mogą przyjść polizia municipale(coś jak nasza straż miejska,a nie policja).Niczym to nie grozi oprócz odmowy zameldowania pod danym adresem- a szkoda stracić taką okazję.Poza tym oni nie przychodzą pod Wasz adres, raczej rozpytują wsród sąsiadów czy pod tym adresem takie osoby mieszkają- sama przez to przeszłam
A gdybyś miała wystarczająco pieniędzy, żeby mieć trzy mieszkania, każde w innym państwie.....przecież się nie sklonujesz.
kazdy kto tutaj jest zameldowany przez to przeszedl,ale nonsensem jest niemoznosc wyjazdu na swieta,tylko dlatego,ze moze wpasc do domu straz miejska by sprawdzic ,czy ja tu faktycznie mieszkam...

ja zawsze mowie,ze JEZYK w gebie to skarb!
nie martwcie sie Wlosi to sa obiboki,udaja ze pracuje,nie bedzie im sie chcialo przychodzic w czasie Swiat,przyjda raz ,to i drugi sie pofatyguja,co sie martwicie na zapas.A jak z Polski wyjezdzaliscie to wszyscy z Forum powiadomili Wydz.Spraw Spolecz. Obywatelskich,ze wyjezdzacie poza Polske? Mysle ze nie,bo i mi sie nie chcialo, a przepisy wyraznie mowia ,ze sie powinno dopelnic tej formalnosci.Ja olalam urzedasow.
No mi o to mi chodziło!Mój maż robi mi pranie muzgu z ta Policja,ale wcale mu sie nie dziwie nie łatwo sprowadzic rodzine znależc mieszkanie i tak zaryzykowac żeby wszystko stracic przez krótka nieobecnosc.Ale ja jestem uparta i jak bedzie trzeba sama wybiore sie do tych municipale:)i powiem ze jade do rodziny.
Jak to dobrze, że ja nie mam takich problemów.
to nie policja sprawdza straz miejska,masz dziwnego chlopa,co mu sie dajesz odszczekaj mu,we Wloszech panuje matriarchat!Glowa domu jest kobieta,a facet ma tylko kase donosic.
Ivon,Wlosi sa tak elastyczni,ze na pewno bedzie ok.Dla pewnosci,gdyby nie pokazali sie przed swietami,powiadom ich po prostu o Twoim wyjezdzie i juz...

Nie mozna sie bac wszystkiego i wszystkich....nic nie stracicie
powodzenia:)
Iwon czytalas..http://www.wloski.ang.pl/residenza_wizyta_vigili_24290.html
Do mnie tez nie przyszli, zadnej policji i innych itp.
pewnie stwierdzili ze tak prawego obywatela jak ja! nie trzeba sprawdzac !
Aaaaantonio faaa caaaaldo !
the freddo e risolvi
Facet w porzadku ,ale zyjemy osobno juz7 miesiac szkoda zmarnowac szansy ,ale macie racje.Bez przesady żeby nie mozna było wyjsc z domu czy wyjechac od początku wiedziałam ,ze to jakies bzdury dzieki i zaszczekam mężowi jak tylko zadzwoni:)oj powarcze troszeczkę dzieki:)
Wielkie dzieki stokrotkoverde nareszcie wiem na czym stoje POZDRAWIAM :)
Aha kasia z Milano równiez dziekuje i Pozdrawiam:)
Teraz nareszcie zajme sie szukaniem kolezanek ,polek z okolic Riccione,
ivon zagladaj tu do nas,zapraszamy czesciej,pozdrawiam
Stokrotka la fredda doccia!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia