PASZPORT

Temat przeniesiony do archwium.
W GRUDNIU JADĘ DO RZYMU, KUPIŁAM JUŻ BILET, ALE NIE MAM WAŻNEGO PASZPORTU.
ORIENTUJECIE SIĘ, CZY BĘDĘ MIAŁA JAKIEŚ PROBLEMY NA LOTNISKU ROMA CIAMPINO?
CZY KTOŚ Z WAS LECIAŁ BEZ PASZPORTU?
Z GORY DZIĘKUJE ZA INFO.
Od 3 lat jesteśy w unii, i od 3 lat na terenie unii możemy się poruszać tylko z dowodem osobistym jako dokumentem tożsamości.
to samo powiedzialam w sierpniu celnikowi na treviso ktory sie uparl zebym pokazala moj paszport mimo ze mialam nowy dowod...
I nie miał racji. Już dwa i pół roku upłynęło, jak jeździ się w obie strony z dowodami...
mnie udało sie przeleciec na starym dowodzie ale chcieli miec wgląd do paszportu
I jak udało Ci się przekonać tego celnika????????wiem że niby można podróżować z samym dowodem,ale boję się jak to wygląda w praktyce i czy mnie przepuszczą...pamiętam,że jak leciałam w zeszłym roku do Bolonii, to wszyscy pokazywali paszporty...:-(
Ze starym dowodem mozna tez przejechac, ale jest ryzyko.Najlepiej nowy dowod i nie ma problemu chyba ze sie trafi na tepaka.
badz pewna ze wystarczy tylko nowy dowod;)
Od ponad roku latam do Włoch tylko i wyłącznie z nowy dowodem i nigdy nie miałam z tego powodu problemów.
ja pamietam, ze zaraz po przystapieniu do UE, mialam jechac do Wloch, zabralam tylko dowod osobisty, a w autobusie (wtedy jeszce mialam stracha przed lataniem:D) wwszystkie kobiety zaczely mnie straszyc, ze mnie zostawia na granicy i loj loj loj...ale to bylo jakies 3 lata temu, nie wiedzialam, ze takie sytuacje sie jeszce zdarzaja...jesli masz nowy dowod, wystarczy tylko dowod, jesli stary- powinien byc tez paszport, a to czy sie przyczepiaja czy nie zalezy na kogo trafisz, w zasadzie powinni, ale z nimi nigdy nie wiadomo...:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie