Ja kiedys pośredniczyłam w sprowadzaniu włoskiego auta do Polski..był to opel tigra...wiem jak sie załatwia wszystskie formalności.Sprawa nie jest absolutnie trudna..najgorzej jest z ubezpieczeniem..a jeszcze lepiej by bylo, gdybys znal tego kogos od kogo kupujesz samochod i przyjechac do PL na włoskich blachach, potem je zdjać, dokumenty odeslac do Motorizzazione Civile (tzn czlowiek-własciciel je sobie załątwia dokonuje tzw demolizazione per esportazione al estero per i paesi di UE)...potem ci odsyla dokumenty z Italii (kopie) i ty dalej dzialasz w PL...taka sama procedura jak przy sprowadzeniu auta z Niemiec na przyklad..czyli tlumaczenia, urzedy,przeglady,ubezpieczenia,itp itd..zarejestrujesz i masz..a tamten własciciel ma sobie oryginal dokumentów ze sprzedał auto na eksport do kraju naleącego do UE...jak jednak nie znasz człowieka-własciciela to w gre wchodzi laweta..i dalej ta sama procedura..
samochodów najlepiej szukac od prywatnych osobników, gdyz komisy maja kosmiczne ceny...zupelnie nieopłacalne i oczywiscie nie zaniza ci stawki napisanej na fakturze...od ludzików prywatnych nalejpiej z ogłoszeń z gazet regionalnych..czyli musisz znalezc kogos w Italii kto bedzie Ci naganiał konkretne tematy...
pozdro,CatiCaruso