Niedokończona wytrawność

Temat przeniesiony do archwium.
Prosecco staje się modne. To jedno z najciekawszych włoskich win musujących, pasuje do wszystkiego. Wkrótce przyjdzie nam zapłacić za nie krocie.
Malownicze zielone wzgórza między miasteczkami Valdobbiadene i Conegliano‚ na północ od Wenecji‚ od wieków inspirowały artystów. Tutaj przyjeżdżał na wakacje sam Dante Alighieri.

Dziś jednak obszar ten słynie bardziej z musującego wina prosecco‚ choć jego historia sięga czasów rzymskich. Nawet droga łącząca obie miejscowości nosi dziś nazwę nazwę La Strada del Prosecco.

Dla znawców sukces takiego wina zawsze był tajemnicą, nie jest bowiem dość wytrawne‚ nie powinno długo leżakować‚ nie powstaje klasyczną metodą szampańską‚ a w dodatku nie jest wytwarzane z żadnej znanej odmiany winogron. Swoje imię zawdzięcza właśnie temu ostatniemu – niemal nieznanemu na innych obszarach winiarskich nieco rustykalnemu‚ gorzkawemu szczepowi prosecco.

Moszcz‚ czyli sok z tej odmiany, fermentuje w dużych metalowych zbiornikach‚ podobnie jak w przypadku nie mniej słynnego asti spumante. Do otrzymanego w ten sposób wina dodaje się cukru i drożdży i ponownie poddaje je fermentacji, tym razem w zamkniętych pojemnikach‚ by zatrzymać naturalny gaz w winie. Potem prosecco razem z bąbelkami rozlewa się do „szampanek”‚ dbając‚ by wino nie przefermentowało do końca i zawierało nieco cukru.

Być może nawet sama nazwa wskazuje‚ że wino nie powinno być całkiem wytrawne‚ czyli secco. Ta niedokończona wytrawność zapewniła mu wielką popularność. Podczas gdy kiperzy zachwycają się pełną wytrawnością win musujących‚ przeciętny konsument sięgnie raczej po coś‚ co nie będzie wykrzywiało mu ust i w dodatku będzie pasowało do wszystkiego. Od porannej jajecznicy (Niemcy) po wieczorną kanapkę z szynką prosiutto (Włochy).

Jednak głównym przeznaczeniem prosecco są aperitify. Bez większego błędu założyć można‚ że największa część butelek otwierana jest właśnie na powitanie. To najlepszy wstęp do późniejszej kolacji‚ a w dodatku wygodny i uniwersalny – nie zmusza nas do wymyślania innego drinka dla każdego z gości. To miejsce – zarezerwowane dotąd na prestiżowych imprezach dla szampanów – zajmuje z wolna prosecco. Często już bardzo drogie i bardzo wytrawne‚ ale też porządne, choć nieskomplikowane. Prosecco winem do medytacji jeszcze przez jakiś czas nie będzie‚ ale sprawdza się, gdy trzeba podać coś dobrego na wytwornym spotkaniu.

Popularność zdobyło sobie wśród ludzi młodych i aktywnych. Po kieliszek tego wina sięgają coraz częściej osoby‚ które zwykły spędzać lunch nad kuflem piwa. A co ma zrobić kobieta towarzysząca swemu mężczyźnie w pubie? Kieliszek musującego wina wydaje się idealnym wyjściem. Prosecco staje się modne. I wychodzi z cienia w wielkim stylu.
Wojciech Gogoliński
Wiadomo też,że posiada dobroczynny wpływ na hormony. Kobiety pragnące zachować młodość powinny zaprzyjaznić się z Prosecco ./Ale nie za bardzo jednak ../
Z prosecco robi sie 2 wspaniale damskie drinki/koktajle Bellini i Poinsettia.Ten pierwszy mozemy zrobic z1 but Proseccoi malej puszki brzoskiwn ... brzoskwinie zmiksować z syropem. Wlać na dno kieliszków do szampana ok. 3-5 cm warstwę puree z brzoskwiń. Dopełnić szampanem, zamieszać i podawać. Drugi drink Poinsettia robimy z 200 ml schłodzonego wytrawnego w prosecco 20 ml schłodzonego soku żurawinowego 10 ml schłodzonego Triple sec to taki wytrawny likier pomarań.
contreau lub grand marnier spiralka ze skórki cytrynowej
Wszystkie składniki /oprócz skórki/ wymieszać w shakerze, wlać do kieliszka koktajlowego. Udekorować skórką cytrynową.:D

« 

Życie, praca, nauka

 »

Pomoc językowa - Sprawdzenie