samochodem przez Szwajcarie...

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie:)Czy ktos z Was jezdzi do Polski przez Szwajcarie i wie jak sie tam placi za autostrady?I ile?A czy jest mozliwosc zaplacenia w euro?bo o ile dobrze sie orientuje to tamtejsza waluta jest wciaz frank.Blagam o pomoc,wyjazd jutro o 6 rano!aaaa
mozna placic w euro za autostrade ale przez szwajcarie musicie miec OBOWIAZKOWO!!! paszport u nich nie mozna przekroczyc granicy bez paszportu.
Boze!MartuniaL nie mow mi takich rzeczy,jestes pewna???my nie mamy paszportow!!!
na 100 a nawet 1000%
mhmmm przed chwila znalazlam w internecie ze tylko jak sie leci samolotem to trzeba miec paszport,a na granicy wystarczy nowy dowod....bylas w Szwajcarii Martus?dawno?
moj tatus jedzi bardzo czesto bo jest kierowca tira i musi tam okazywac paszport zawsze wlosi nie chca a szwajcarzy tak ZAWSZE!!!! pytalam jego wlasnie o te autostrady i jak sie tam jedzie i mi powiedzial o tym paszporcie !!!!!
juz sama nie wiem,trudo i tak musimy sprobowac:/na wloskich stronach czytalam ze Wlosi nie musza miec paszportu,a na polskich,ze Polacy nie musza od 1.04.2006....,moze ktos jeszcze cos wie na ten temat?AIUTO!!!!
zrobicie jak uwazacie ja mowie to co wiem . powodzenia i szerokiej drogi jutro.jedzcie ostroznie i powoli !!!
dzieki!!!my po prostu nie mamy wyjscia,wszystko zaplanowane...Jedziemy do Polski,ale musimy zajechac do cioci w Niemczech:/och....:(
Ze strony MSZ:
W odniesieniu do Szwajcarii, która nie jest członkiem UE ani EOG, możliwość
podróżowania na podstawie dowodów osobistych powstała z dniem 1 kwietnia 2006 r.
w związku z wejściem w życie Protokołu Dodatkowego do Umowy między Unią Europejską
a Konfederacją Szwajcarską o wolnym przepływie osób.

ze strony http://www.msz.gov.pl/files/docs/Poradnik_60817.pdf strona 3

Także wystarczy dowód.
Wydaje mi się, że przepisy są jednak decydujące.
Możesz sobie to wydrukować i w razie czego pokazać straży granicznej w Szwajcarii. Jest to zawiadomienie z oficjalnej strony ambasady Polski w Bernie o zniesieniu konieczności posiadania paszportu zarówno dla Szwajcarów udających się do Polski jak i dla Polaków przyjeżdżających do Szwajcarii.

http://www.berno.polemb.net/index.php?documentName=aktualnosci_I
:)OGROMNIE DZIEKUJE!strasznie sie zestresowalam tym wszystkim,moj chlopak pytal kolegow w pracy i tez mu mowili,ze moze nie bedzie problemow:)
ach...czemu ta Polska tak daleko?
Nie narzekaj moja droga, przynajmniej jest w Europie :) a jak ktoś mieszka na innym kontynencie? O rany chyba bym nie chciała, chociaż z moją duszą Jasia Wędrowniczka kto wie ;)
:)caluski slodkie i wesolych Swiat dla Jasia Wedrowniczka:*:D
Haha, dzięki i wzajemnie, szczęśliwej i bezstresowej podróży :)
dziekujemy:)****!
czesc!za autostrady w szwajcari placi sie tylko raz na granicy wykupujesz znaczek za ok.30 euro na caly rok kalendarzowy.czyli ja pojedziecie teraz i wrocicie po nowym roku musicie kupic drugi raz.wazna informacja stacje benzynowe na szwajcarskich autostradach czasami sa oddalone od siebie nawet o 100km
Przylaczam sie do przedmowcy,napewno nie trzeba miec paszportow ale kupujemy tzw. winiete,znaczek jak kto woli za 28 euro wazny na caly rok i szerokiej drogi....
dziekuje wszystkim!podroz sie udala,obeszlo sie bez paszportow,a "znaczek"wykupiony w grudniu 2007 jest wazny do stycznia 2008, pozdrawiam:*
to super.......
i wychodzi ze od mojego ojca nie wiedziec dlaczego zarzadali paszportu ! hmmm
zażadali..od żadania,pożadania
Paszpory z reguly zadaja na lotniskach bez niego nikt tam sie przemknie,jeszcze pare mies.ma tak byc czy cos tam cos tam...pewnie celnik byl wsiowy chlopak i cos tam wiedzial ,ze bija w kosciele ale nie wiedzial w ktorym..he,he
jadac samochodem wystarczy tylko dowod osobisty, oczywiscie zamiast niego moze byc paszport, co kto woli, sprawdzone osobiscie w obecnym juz roku :)
pomylka do stycznia 2009:)
mozna sie posmiac: Ceny za przejazd jednego kilometra europejskimi autostradami:

Polska - 7 eurocentów
Włochy - 6 eurocentów za kilometr
Francja - ok. 5 eurocentów
Niemcy - autostrady za darmo
Estonia - autostrady za darmo
Dania - autostrady za darmo
Temat przeniesiony do archwium.

« 

CafeItalia

Zostaw uwagę