********BEcikowe we Wloszech************

Temat przeniesiony do archwium.
Jako ze najpopularniejsze oprucz tlumaczen tematy tutaj to tzw. mio fabricio itd..
Pytanie do kobiet ktore urodzily dziecko we Wloszech ile wynosi becikowe??
Nie jestem pewna na 100% czy istnieje jeszcze wloskie becikowe. Wczesniej (2006 rok) rzad wyplacal 1000 euro za kazde drugie urodzone dziecko.
To pierwsze jest gratis??
Coz dzieki moze ktos bedzie mial jakies aktualniejsze wiadomosci:)))
Wynika z tego ze tak. Pamietam ze byl czas (to byl zeszly rok) ze sporo sie o tym mowilo i becikowe za kazde kolejne dziecko mialo sluzyc jako cos w rodzaju zachety by polepszych sytuacje demograficzna we Wloszech. Nie mam najswizzszych wiadomosci ale moj maz powiedzial mi ze ponoc becikowego juz nie ma. Szukalam info w necie ale tez nicna ten temat nie moge znalesc.
Ciekawe co piszesz bo wydawalo mi sie ze Wlochow jest i tak sporo:))
A maz jak Wloch to pewnie wie dobrze coz przydalaby sie jakas pani co rodzila nie dawno by miec 100% pewnosci:))
Poszperalam forum i tak:
Wloskie becikowe (tzw bonus bebè) zostalo przewidziane przez Legge finanziaria 2006 (czyli na rok 2006). Bylo przyznane za kazde dziecko urodzone lub zaadoptowane w 2005 roku oraz za kazde drugie i kolejne dziecko urodzone lub zaadoptowane w 2006 roku. Wysokosc bonus bebè wynosila 1000 euro.
Warunkiem by je otrzymac bylo:
- obywatelstwo wloskie lub obywatele unii europejskiej mieszkajacy we Wloszech (residenti) ktorych roczny laczny dochod przypadajacy na rodzine (nucleo familiare) byl nizzszy nizszy niz 50 000 euro.

Zrodlo: http://www.vostrisoldi.it/articolo/bonus-bebe-a-chi-spetta-l-assegno-da-1000-euro/379/c-5/
Witam,
Mam pytanie czy ktos ma aktualne informacje dot. Bonus bebe we Włoszech? Czy jest przyznawane na rok 2008 i czy mozna dostac na pierwsze dziecko? Mam rodzic w e wrzesniu.
Google ma:
http://www.corriere.it/politica/08_agosto_15/berlusconi_bonus_bollo_9ad2d5d6-6aa1-11dd-86d[tel]f02aabc.shtml
http://www.fiscaleweb.com/2008/10/13/bonus-bebe-in-arrivo-quello-regionale/
hej. ja urodzilam coreczke 24-10-2008. jest bonus bebè w wysokosci 500 euro. warunkiem jest aby mama dziecka byla zameldowana na terenie wloch conajmniej od roku.innym swiadczeniem ktore sie nalezy jest tzw. assegno di maternità w wysokosci ok. 299,53 euro przez 5 miesiecy (razem 1.497,65 euro).pozdrawiam:-))
nalezy sie tylko tym ,ktore sa bezrobotne i dochod na rodzine 3 osobowa nie przekracza 31.000e -assegno maternità erogato dal comune

powiedz cos wiecej o tych 500 euro,ktore otrzymalas.Na jakiej podstawie?gdzie sie o nie zwrocilas?
dziekuje
mieszkasz w Viterbo?wlasnie wyczytalam,ze tam mozna prosic o bonus ale dochod musi byc nizszy jak 20.000 euro.
gnojki,nie dosc,ze czlowiek musi miec groszowy dochod ,zeby dostac te 3 grosze to jeszcze musi sie upokorzyc,zeby po te pieniadze sie zwrocic.
tak jak teraz z ta SOCIAL CARD.Zeby dostac 40 euro przez 3 miesiace nie mozesz zarabiac wiecej niz 6 tys /rok.

40 euro to jedno wyjscie po chleb i mleko do esselungi.
dokladnie, 40 euro to jest jedno wyjscie do coop:) monika napisz cos wiecej, na jakiej podstawie wlasnie...czy moze to jest tak ze w kazdym regionie jest inaczej? bo cos mi sie tak wydaje...
jedno wyjscie po chleb i mleko???
parmalat intero za 1,49 E to masz z 30 litrow
chleb w piekarni -no to juz zalezy od miasta-nawet jesli kilo kosztuje 4 E -wystarczy na 10 kilo chleba-czyli majac 40 euro mozesz kupic 15 litrow mleka i 5 kilo chleba-dla calego condominio
nie zdarzylo sie tobie isc do sklepu po chleb i mleko i wrocic do domu z 15 innymi rzeczami...no bo zawsze czegos brakuje.
ja niestety nie dostalam 500 euro bo jestem zameldowana od miesiaca a nie od roku. co do assegno maternita to powiedzieli mi ze jesli matka dziecka pracowala przed urodzeniem dziecka i jest zarejestrowana w INPS to jej sie nalezy tzw. assegno di maternita dello stato. to z comune to jest dla bezrobotnych. trzeba zlozyc podanie i dolaczyc wypelniony Modello dichiarazione sostitutiva unica. zanosi sie do comune albo do Inps(zalezy skad przysluguje). podanie pisze sie na zwyklym papierze a modello mozna z internetu. to tyle co wiem. pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie