dofinansowanie z unii

Temat przeniesiony do archwium.
Wiatm,
Czy ktos z was orientuje sie moze, jakie sa zasady przyznawania dotacji z unii na otwarcie dzialalnosci gospodarczej przez mlodych ludzi? Czy sa w ogole jakies programy skierowane do mlodych ludzi wlasnie? Chodzi mi konkretnie o otwarcie lokalu..Czy trzeba miec jakis wklad wlasny? Jezeli tak to ile? Jakie dokumenty nalezy zlozyc oprocz biznes planu? Szukalam czegos na necie, ale nie moge sie za bardzo polapac...
Z gory dziekuje za pomoc:)
proponuje sie zwrocic do konkretnej osoby czyt. przeszkolonej w pozyskiwaniu funduszy z UE, czesto sa to juz profesionalne firmy. Powod - urzedasy "czepiaja sie" doslownie wszystkiego we wniosku nawet zle postawionego przecinka.
Takie dotacje na 1 dzialalnosc gosp. to fajna sprawa i bardzo pomocna. Dofinansowanie badz nawet pozyczke bezzwrotna mozna uzyskac, wszystko zalezy od branzy, segmentacji rynku, zapotrzebowania na dany "interes" w danym regionie.
Moja znajoma z kolezanka otwarly na mazurach klinike weterynarii, caly sprzed sfinansowala wlasnie UE.
powodzenia
Dzieki za info.
Chodzi mi o otworzenie lokalu we Wloszech...A wiesz jak po wlosku bedzie sie nazywala taka osoba czy firma, ktora zajmuje sie tymi sprawami?
Oj suppi, muszę Cię zmartwić. Moja koleżanka otworzyła lokal we Włoszech(Włoszka) i nie dostała ani grosza od nikogo. Poza tym otworzenie lokalu to nie jest prosta sprawa - kosztowało ją to wiele zdrowia - biurokracja, pieczątki, papierki, pozwolenia za pozwoleniami, kontrole itd. Nie mówiąc o KUPIE forsy. Ale to KUPIE.
no wiem, tez slyszalam o tego typu historiach..Ale podobno jest jakis program skierowany konkretnie do mlodych ludzi, ktorzy chca otworzyc wlasna dzialalnosc..hmm...A co do biurokracji- spoko, dzieki unibo mam wprawe:D
No ona właśnie jest młoda! A co do biurokracji to zwątpiła zupełnie mimo że wie jak to wygląda we Włoszech. To po prostu była wielka kumulacja :D
tak mi odpisali z ambasady...
Musz¹ Panie uzyskaæ informacje w Bolonii jakimi funduszami dysponuje Region Emilia Romagna. Z uwagi na fakt, ¿e jest to jeden z najbardziej rozwiniêtych regionów UE, nie dysponuje on ju¿ tak¹ pomoc¹ strukturaln¹ jak kilka lat temu. Z regu³y fundusze strukturalne, a wiêc ró¿ne dzia³ania i poddzia³ania we wszystkich krajach UE wspieraj¹ rozwój przedsiêbiorstw produkcyjnych, innowacje, zakup linii technologicznych, czy szkolenia personelu. Nie jest wspierany handel, ani np. otwieranie lokali, czy sklepów.

Mog³yby Panie zwróciæ siê do Agencji Rozwoju Regionalnego Emilii Romagnii i uzyskaæ informacje, czy mo¿liwe by³oby wsparcie w ramach œrodków na rozwój przedsiêbiorczoœci kobiecej (o ile takie w Regionie istniej¹) lub uzyskanie tzw prestito d’onore na rozpoczêcie nowej dzia³alnoœci.

czyli, marnie..:( a szkoda..
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Solo italiano