Czym charakteryzuje sie contratto a progetto?

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktos moglby mi to przystepnie objasnic? Najlepiej po polsku...
W pracy chca mi zmienic kontrakt z collaborazione ocasionale na a progetto ale mowia ze trzeba obnizyc stawke godzinowa bo w tym typie kontraktu placa wiecej podatkow... Czy to prawda?
Z gory przepraszam jesli temat ten byl juz poruszany ale mam bardzo ograniczony dostep do internetu i nie mam czasu szukac tego...
wejdz tu
http://www.borsalavorolombardia.net/portal/page?_pageid=67,69778&_dad=portal&_schema=PORTAL

podane sa charakterystyki tych kontraktow :D
moja koleżanka ma contratto a progetto-z tego co wiem nie płacą jej ubezpieczenia zdrowotnego,składek emerytalnych,nie ma urlopu,13-tej pensji,żadnych dodatków.Płacą tylko inail(wypadki w pracy) i jeszcze jakieś minimalne opłaty chyba podatkowe ale to są niewielkie pieniądze.
Ja mam contratto a progetto od ponad 2 lat i to nie jest tak. Pracodawca pokrywa 2/3 składki INPS (czyli składkę emerytalna - obecnie odprowadzane jest ok. 23%), INAIL, odprowadza zaliczkę na poczet podatku IRPEF (od osób fizycznych) oraz dodatki regionalne i gminne. Natomiast co do ubezpieczenia zdrowotnego, to we Włoszech prawo do opieki zdrowotnej ma każdy, a w przypadku obywateli UE m. in. wszyscy pracownicy, bez względu na rodzaj umowy o prace.

Rzeczywiście nie ma trzynastki ani tzw. liquidazione, czyli odprawy po zakończeniu stosunku pracy. Co do urlopu, to wygląda to trochę inaczej: teoretycznie pracownik nie ma ani określonych godzin pracy, ani nie ma obowiązku pytać pracodawcy o zgodę na "nie przyjście" do pracy - ważne, żeby zawarty w umowie "projekt" został wykonany. W przypadku, gdy contratto a progetto jest tylko przykrywka służącą płaceniu mniejszych podatków za pracownika, kwestia urlopu uzgadniana jest bezpośrednio z pracodawca.

Dodam jeszcze, ze on paru miesięcy kobietom zatrudnionym na tej zasadzie przysługuje taki sam urlop wychowawczy (maternità) jak osobom zatrudnionym na podstawie umowy o prace. Ponadto weszły w życie nowe przepisy regulujące kwestie chorobowego i obecnie również pracownicy "a progetto", w przypadku choroby trwającej dłużej niż 3 dni, muszą dostarczyć w ciągu 48 godzin zaświadczenie lekarskie pracodawcy oraz do INPS (do 3 dni płaci pracodawca, od 4 dnia płaci INPS).
Dee, wtrącam się: nie możesz uderzyć do swojego pracodawcy o kontrakt na czas nieokreślony...?
Pozdrowionka!
Ota, a wiesz, ze mi wcale na umowie na czas nieokreślony nie zależy?:) Trochę zal mi tej 13stki (choć w tym roku były u nas marne, po conguaglio) i TFR, ale przeżyję, głodem nie przymieram.;)
tak dee, ma płacony irpef i płaci składki reg. inps jednak nie,nie wiem czemu(?).Jeżeli chce mieć urlop to też nie ma problemu,tylko że te dni ma niepłacone ani nie zostają za te dni odprowadzane żadne składki-dlatego napisałam że praktycznie nie ma urlopu a tylko mniejszą ilość godzin pracy. Nie mówię już że o tzw.chorobowym nikt jej nie powiedział(mamy w pracy osobę która zajmuje się sprawami admin.) i 2 miesiąse temu chodziła z zapaleniem oskrzeli do pracy gdyż nie mogła sobie pozwolić na tydzień leżenia w łóżku:(
Myślę że autorka postu dobrze zrobi jak poczyta dokładnie przepisy dotyczące CaP,gdyż wydaje mi się że niektórzy pracodawcy„nieświadomie"omijają pewne przepisy.No i oczywiście ty jesteś skarbnicą wiedzy na te tematy więc śmiało może się tym kierować :)
dee, a czym sie zajmujesz jesli moge spytac??
Pracodawca pokrywa 2/3 składki INPS (czyli składkę emerytalna -
>obecnie odprowadzane jest ok. 23%), INAIL, odprowadza zaliczkę na
>poczet podatku IRPEF (od osób fizycznych)

Dzieki za odp.! A co to jest INAIL i IRPEF?

I czy na ten kontrakt sa jakies limity zarobkow i dni roboczych?
Jeśli Twoja koleżanka nie ma płaconych składek INPS, to pracodawca po prostu lamie prawo, gdyż ma on obowiązek (!) pokrywać 2/3 składki (pozostała 1/3 jest pobierana z pensji brutto pracownika). Na jej miejscu porozmawiałabym z osoba zajmującą się obsługą kadr i spraw administracyjnych w firmie.

Co do urlopu, to wszystko zależy od uzgodnień pomiędzy pracownikiem a pracodawca. W moim przypadku np. mam tyle urlopu, ile osoby zatrudnione na umowę o prace (a jeśli potrzebuje więcej wolnych dni albo przyjdę później do pracy, to tez nie ma większego problemu), a moja pensja oraz składki pozostają niezmienione.

Co do chorobowego, to zostało ono wprowadzone przez ustawę budżetową 2007 (Finanziaria 2007, punkt 788; okolnik INPS 76/2007).
Occhiona, moja firma zajmuje się budowa i wyposażeniem oddziałów szpitalnych oraz serwisowaniem aparatury medycznej przy szpitalach, a ja odpowiadam za administracyjna część działu "manutenzione" oraz za system zarządzania jakością.
INAIL = Istituto Nazionale per l'Assicurazione contro gli Infortuni sul Lavoro, czyli jednostka zajmująca się wypadkami przy pracy i odszkodowaniami z tego tytułu.

IRPEF = Imposta sul Reddito delle Persone Fisiche, czyli podatek od dochodu osób fizycznych)

W przypadku contratto a progetto nie ma z góry nałożonych ograniczeń zarobkowych (we Włoszech nie istnieje płaca minimalna, a poszczególne kontrakty narodowe ustalające minimalne wynagrodzenie dotyczy jedynie osób zatrudnionych na umowę o prace) ani dni roboczych.
Czyli jesli sie zachoruje to nie zarabia sie nic, prawda?

Kurcze, Deylah, a mialabys czas sie ze mna spotkac? Ty tez mieszkasz w Rzymie, prawda? W razie czego napisz na moj adres: [email]

Bo ja za kilka dni bede miec teraz utrudniony dostep do netu (teraz pisze z pracy) :(
Moja kolezanka, ktora tez ma contratto a progetto,, mowila, ze z pensji potracaja 30 procent na te wszystkie podatki...zgadza sie?
Jak to, nie zarabia się nic? Jeśli Twoja choroba trwa co najmniej 4 dni, INPS pokryje Twoje chorobowe. A krótsza choroba zależy od ustaleń z pracodawca, nie ma reguły - mnie na przykład nikt niczego nie potrąca.;)

>Moja kolezanka, ktora tez ma contratto a progetto,, mowila, ze z
>pensji potracaja 30 procent na te wszystkie podatki...zgadza sie?

Moze Twoja koleżanka policzyła sobie, ile jej zostaje netto? No to poczekaj, tez sobie zaraz policzę i Ci powiem, ile mi potrącają... 25,30%.;) W tym np. INPS 8,24% pensji brutto, czyli 1/3 tych 23-24%, o ktorych mówiłam powyżej.
A co do ewentualnego spotkania, to osoby, które mnie znają wiedza, jakie ja mam dziwne życie, wiec będzie ciężko... A co byś jeszcze chciała wiedzieć?
Wolalabym nie pisac tak na forum publicznym... Moze moglabys mi podac swoj adres @?
Alez proszę bardzo (wystarczy kliknąć na mojego nicka i w profilu wyskoczy;)):

[email]
Nie zarabia sie nic bo jak sama nazwa wskazuje, a progetto, tzn. ze placa Ci tylko za projekt ktory wykonasz...
Deelaylah, to Ty jak pracujesz 2 lata na progetto, to to chyba nie jest progetto vero ? A jak nie jest to pogetto, tylko w rzeczywistości stała normalna praca, to twoja sytuacja jest niezgodna z prawem.
Oczywiście jak ci to pasuje to luz, z tym że ja bym wolał kosic bonusy, które wynikają z kontraktów na czas okreslony, czyli miedzy innymi trzynastki, no chyba że masz tam inne profity i warto.
Pozdro
A no i TFR nawet przez 2 lata tylko to sporo kaski, przynajmniej dla mnie :)
>Deelaylah, to Ty jak pracujesz 2 lata na progetto, to to chyba nie
>jest progetto vero ?

Owszem, jest, bo moja firma pracuje "a commessa", wiec w umowach mamy poszczególne projekty, które się zmieniają. Kto powiedział, ze contratto a progetto ma jakieś limity czasowe?:)

>A jak nie jest to pogetto, tylko w rzeczywistości
>stała normalna praca, to twoja sytuacja jest niezgodna z prawem.

Zapewniam Cie, ze moja sytuacja jest zgodna z prawem, nie martw się o mnie.;)

Mnie naprawde contratto a progetto nie przeszkadza, dobrze mi tak, jak jest, a pieniądze to nie wszystko. Nie zależy mi na "koszeniu bonusów".:)
A ja Ci powtarzam, ze jeśli zachorujesz, to masz chorobowe.
Dzięki dee,czytałam wszystko to co napisałaś i powiem że mam mentlik gdyż to wygląda tak jakby ona miała całkiem inny kontrakt no ale nie ważne.w każdym razie dziękuję.
Dzieciaczki, kto z Was się orientuje jaki obowiązuje okres wypowiedzenia we Włoszech?
Kontrakt dwuletni ( automatycznie odnawiany od 2000 roku ), dla pracownika fizycznego ( obsługa koni ) i dla colf ?
To_ja, nie wiem, jaki CCNL ma osoba zajmujaca sie obsluga koni (bo rozumiem, ze mowisz o contratto a tempo determinato, czyli umowie podlegajacej kontraktom narodowym), natomiast jesli chodzi o colf, to zależy od stażu i godzin pracy:

1. powyżej 25 godzin w tygodniu - 15 dni (jeśli pracujesz u tego samego pracodawcy mniej niż 5 lat) lub 30 dni kalendarzowych (jeśli pracujesz u niego dłużej niż 5 lat). Wez pod uwagę, ze jeśli to pracownik rezygnuje, to czas wypowiedzenia jest zmniejszony o polowe.

2. poniżej 25 godzin w tygodniu - 8 dni (jeśli pracujesz u tego samego pracodawcy mniej niż 2 lata) lub 15 dni kalendarzowych (jeśli pracujesz u niego dłużej niż 2 lata).
Dzięki Ci serdeczne Dee. Już mi podano odpowiedni adres. Podam, może komuś się przyda:

http://www.spazio-lavoro.it/nuovocontrattocolf.htm

Dee, myślę, że za czas jakiś ( kilka miesięcy ) Cię napadnę o pomoc prawniczą. Zwalniam się, bo przez przypadek dowiedziałam się iż to co powinni płacić do IMPS sobie nagle zawiesili ( trudności ekonomiczne ). Teraz niby się zgłosili tam i chcą wyrównać, ale jakoś straciłam zaufanie. Jeśli za kilka miesięcy okaże się, że mam racje, będę chciała to wyjaśnić. Nie znam się na paragrafach i będę potrzebować pomocy.
Nie ma sprawy, mój mail jest mailem publicznym, wiec śmiało pisz.;) Mam nadzieje, ze będę potrafiła pomoc!

[email]
Dzięki za gotowość.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa