Co zabrać ze sobą do Włoch na wakacje?

Temat przeniesiony do archwium.
Wyjazd jest we wrześniu.Nigdy nie byłam we Włoszech i nie wiem jaka jest np. pogoda we wrześniu.Jeżeli możecie doradzić jakiego typu ubrania zabrać czy już wiecej z dłuższym rękawkiem, czy zrezygnować z koszulek na ramiączkach?Napiszcie proszę co według Was na pewno przyda mi się we Włoszech, na co trzeba uważać itp. Takie porady na wyjazd typowo wakacyjny.
z pewnoscia pogoda rozni sie w zalezosci od tego czy jestes w Bolzano czy w Palermo.Podaj moze region,miasto do jakiego sie wybierasz we wrzesniu.
Nie będę cały czas w tym samym miejscu jest to wycieczka objazdowa miedzy innymi będę w Wenecji,Weronie,Florencji,Neapolu,Capri,Sorrento,Riwiera Adriatycka,Rzym,Watykan,Pisa,i inne wiec jak widać właściwie całe Włochy
bierz wszystko :) od kozucha po majtki
poza tym jesli to jest wycieczka objazdowa, to i tak wiekszosc czasu spedzisz w autobusie.
Nie, wątpię że większość czasu spędzę w autobusie ponieważ naprawdę mam dużo miejsc do zwiedzenia widziałam plan wycieczki bardzo dokładny zajęty cały dzień.Proszę o rady.
W Neapolu, na Capri, w Sorrento, w Rzymie i w Watykanie będzie gorąco - około 30 stopni Celsjusza. We Florencji będzie przyjemnie ciepło - tak koło 25. Na Riwierze Adriatyckiej będzie trochę chłodniej. W Wenecji i Weronie też może być chłodniej, a na dodatek deszczowo, proponowałabym wziąć kurtkę przeciwdeszczową.
Dziękuje bardzo za odpowiedź.Chciałabym sie jeszcze zorientować jaką kwotę pieniędzy najlepiej wziąć ze sobą.Jak sie mają ceny żywności,może jakieś ciuchy?Wiem, że muszę mieć 160 euro na bilety wstępu do różnych miejsc, ale wiadomo są jeszcze wydatki osobiste.
W Neapolu jest tanio, w Sorrento też można znaleźć tańsze miejsca, mimo że to miasteczko turystyczne. Na Capri wiadomo jest drogo, ale wbrew pozorom jest tam pewien sklep spożywczy z bardzo przystępnymi cenami - w końcu na Capri też mieszkają zwykli ludzie i oni też gdzieś muszą robić zakupy. Oczywiście jest on oddalony od tego głównego ryneczku na Capri, ale to raczej nie problem. Trzeba się tylko trochę powspinać na górę cienką leśną dróżką - w stronę naturalnego tarasu widokowego. W Weronie, Rzymie, Watykanie też raczej drogo. We Florencji i Wenecji jest poprostu przeraźliwie drogo. Jeśli chodzi o ciuchy, to ceny są najróżniejsze - od bardzo tanich do bardzo drogich. Najtaniej jest oczywiście na mercato (bazarze, który znajduje się w każdym włoskim mieście), ale nie sądzę żebyś jako turystka, bedąca tam przejazdem na niego trafiła - bo mercato są tylko w określone dni. Oprócz tego są małe z ubraniami nieznanych marek - są raczej tanie, a poza tym często są tam naprawdę korzystne przeceny i wyprzedaże (saldi). A w sklepach typu Mango, Zara, Promod czy też tych z wyższej półki typu D&G czy Moschino ceny są identyczne jak w tych samych sklepach w Polsce. Tylko niestety we Włoszech sklepy typu Sephora są 3 razy mniejsze niż w Polsce, dlatego wybór jest tam bardzo mały wybór produktów.
Wielkie dzięki za wyczerpująca odpowiedź.A według Was jest coś co warto przywieźć z Włoch do Polski?Co polecacie?
moja mama jedzie na identyczna objazdowke:)ty w jakim terminie jedziesz?
ja jadę od 6 wrześniu do 17 chyba
do 18:) szczegoly sie zgadzaja wiec to ten sam turnus.
hahah fajnie a skad jestes jesli moge wiedziec
ah zapomniałam ze to twoja mama jedzie :)
a twoja mama jedzie z biurem ITAKA?Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym biurem?Jesteście zadowoleni z niego?I jeszcze raz co zabrać ze sobą jakieś rady?:)
moja mama jedzie z bialegostoku,nie wiem z jakiego biura,ale moge sie spytac
Laut to ty jednak jedziesz do Wloch..i Florencji!!!!
...a Marco wie..?
co warto przywiez z Wloch?..juz jest po obnizkach, juz sa jesienne kolekcje..fiolet kroluje we wszystkich odcieniach...warto przywiezc kosmetyki i markowe perfumy..eu jet tanie, oplaca sie masz o 100proc.taniej tu niz w stolicy!
a toś ja wysledzila ;)
No no zaplanowany pobyt we Wloszech?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa