szukam pilnie polskiego notarusza we wloszech

Temat przeniesiony do archwium.
witam .poszukuje polskiego notariusza na terenie wloch-okolice puglia,campagnia,campobasso,molise.chodzi o sporzadzenie aktu w ktorym upowazniam kogos do sprzedania mojej nieruchomosci w polsce.moze ktos wie czy wystarczyloby isc do notariusza wloskiego i potwierdzic dokument w konsulacie czy musi to byc polski notariusz.blagam o pomoc
Jezeli chcesz upowaznic kogos do sprzedazy nieruchomosci znajdujacej sie w Polsce to wydaje mi sie, ze powinnas znalesc notariusza znajdujacego sie w kraju.
WIEM TO BY BYLO NAJPROSTRZE ROZWIAZANIE,ALE MIESZKAM WE WLOSZECH NA STALE I MAM MALE DZIECKO WIEC NIE MAM MOZLIWOSCI WYJAZDU DO POLSKI.WIEC SZZUKAM INNEGO ROZWIAZANIA
Moze poradz sie najpierw jakiegos prawnika czy notariusza co trzeba zrobic i wtedy zacznij dzialac.
Mozesz wystapic do Konsula RP o wystawienie pelnomocnictwa szczegolnego (do sprzedazy nieruchomosci nie wystarczy pelnomocnictwo ogolne)

Konsul moze pelnic role notariusza, ale musialabys pojechac osobiscie do najblizszego konsulatu.
dzieki,a na czym to wogole polega.dodam ze nie jestem bezposrednim wlascicielem,tylko mam tam malutkie udzialy,wiec nie jest to wszystko w moim interesie.nie chce utrudniac spraw rodzinie.wiec jesli jestes poinformowana w tych sprawach wytlumacz mi co mam zrobic zeby zalatwic to jak najszybciej.i czy moze to byc konsulat honorowy?bo do takiego mam blisko.a wyczytalam na stronach gov.pl ze w unii dzieki traktatowi z hagi kazdy akt notarialny jest wazny,musi miec tylko wystawione poswiadczenie przez wydzial konsularny tzw.apostille.-http://www.msz.gov.pl/Apostille,-,poswiadczanie,dokumentow,1796.html .jesli mozesz mi cos doradzic bede wdzieczna
Govi, troche poczytalam i znalazlam wiele sprzecznych informacji. Zatem siegnelam do zrodla, oto co mi powiedziano w wydziale konsularnym polskiej ambasady w Rzymie:
ich konsul nie ma uprawnien do sporzadzania aktow notarialnych(mhmm! te uprawnienia wynikaja z ustawy, no ale nie bede przeciez wnikac) nalezy wiec zglosic sie do notariusza wloskiego a nastepnie udac sie do Procura della Repubblica po apostille (poswiadczenie) ze ten akt jest wazny. I juz.:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Ogłoszenia