pociÄ…gi

Temat przeniesiony do archwium.
Hej
We wrześniu lece samolotem do Bergamo, stamtąd musze sie dostac pociągiem do Trento, patrzyłam na rozkłady jazdy pociągów, o każdej porze są dwie przesiadki, czy za każdym razem musiałabym kupowac bilet czy moge kupic jeden na całą trase? I przynajmniej jeden z pociągóe jest InterCity, ktore trzeba rezerwowac, czy np istnieje mozliwość zmniany godziny IC na inny tego samego dnia? Poniewaz w rozkładzie lotów jest napisane, ze w Bergamo powinnam byc o 14:10 i nie wiem ile zajmuje odbiór bagazy itp czynnosci (pierwszy raz bede leciala samolotem) i ile czasu zajmie mi dostanie sie z lotniska na stacje kolejowa, wiec nie wiem na która godzine powinnam zarezerwowac IC, przede wszystkim chodzi mi o to czy jak juz zarezerwuja na ta godzine to czy moge zmienic, co bedzie gdy spoźnie sie na ten pociag, zwroca kase, pozwola jechac nastepnym? W ogole to jakie sa ceny biletów, bo bylam na stronie trenitalia.pl ale nie moge tam nigdzie znalezc info o cenach i na ile wczesniej trzeba taki bilet rezerwowac...?
Byłabym wdzieczna za wszystkie wskazówki
Saluti :)
Karola
mozesz kupic bilet na cala trase. Jak masz na jeden IC to mozesz tez jechac innym ale uwaga juz IC Plus ma inna cene i mozesz miec doplate w pociagu. Oczywiscie na inny IC twoja miejscowka juz jest niewazna. Zawsze mozna na dworcu w kasie zmienic bilet na inny pociag ale nie oddac jak sie spoznisz. Kasy Ci nie zwroca. Jak IC sie spozni ponad 30 min. zachowujesz bilet bo zwracaja kase. Wylicz sobie jakis margines czasu i kup bilet na pociag pozniejszy a nie na styk !
Najlepiej kupowac bilet na dworcu w kasach automatycznych. Szybko i sprawnie.
dzieki za odpowiedź :) a nie orientujesz sie moze ile wczesniej trzeba zarezerwowac taki bilet na IC i jakie sa ceny?
Bilet mozesz tez nie tyle zarezerwowac, co kupic on line. Nie znalazlam informacji odnosnie tego, o ile wczesniej mozna bilet nabyc, ale sprobowalam wpisac date 10 wrzesnia i zakup on line na ten termin nie jest mozliwy. Natomiast na 10 sierpnia juz mozna byloby kupic.
Zeby poznac cene musisz: wpisac trase, date i godzine podrozy, system wyszukuje i wyswietla polaczenia w okolicach tej godziny, ktora podalas.Nastepnie wybierasz polaczenie, ktore ci odpowiada i klikasz na "koszyk" tak, jakbys miala dokonac zakupu.
Na nastepnej stronie musisz wybrac taryfe (standard) oraz klase, w ktorej chcesz jechac i wyswietli ci sie cena biletu.

Z lotniska mozesz dojechac do stacji kolejowej w Bergamo autobusem, znalazlam info, ze autobus kursuje co 20-40 minut i podroz trwa ok 10 minut.Trase te obsluguje BTA, tu masz link do rozkladu jazdy:
http://airportbus.bravosub.net/orari.htm

Zwazywszy, ze podroz pociagiem przewiduje faktycznie 2 przesiadki, mozesz tez wziac pod uwage przejazd autobusem z lotniska bezposrednio do Brescia (stacja kolejowa).Podroz trwa ok. godziny, cena biletu 10€
tu masz link do strony przewoznika:
http://www.autostradale.it/interna.aspx?gr=2&sez=60&sot=2&ae=10

i dalej pociagiem Brescia - Verona - Trento (2 klasa ok 13€)
IC nie mają obowiązku rezerwacji, więc jak się spóźnisz na jeden pociąg możesz jechać innym.
dzieki za linki :)
Nie trzeba rezerwowac? bo w przewodniku bylo napisane, ze "mozna pojechac IC, EC czy Eurostar (wymagana wczesniejsza rezerwacja)", wiec musialam źle zrozumiec, czyli rezerwacja tyczy sie tylko Eurostar innych pociągów nie trzeba rezerwowac?, to moge spokojnie sobie na miejscu kupic bilet... wielkie dzieki za ta informacje! :)
Chodzi o rezerwacje miejsca do siedzenia. Generalnie na IC, IC Plus, Eurostar bilety sa sprzedawane z miejscowkami, dlatego informuja o wczesniejszej rezerwacji. Przy krotkich trasach nie ma zazwyczaj problemu z kupieniem biletu w ostatniej chcwili. Ewentualnie jesli nie ma juz miejscowek, mozna kupic bilet na np. IC bez miejscowki i siedzec w korytarzu.
Na ES rezerwacja jest obowiązkowa(od razu na bilecie, tzn. 2 w 1, nawet nie ma opcji kupna najpierw biletu a potem miejscówki), na EC nocne również, mam wątpliwości co do dziennych EC. Na IC dzienne i nocne nie jest absolutnie obowiązkowa. Poza tym w każdym pociągu IC są przedziały nie objęte rezerwacją, tylko nie pamiętam które. Należy pytać się konduktora.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia