Contratto aprendistato

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanko.Szukam nowej pracy, i jedna na ktora mnie wybrali, ale sie waham chca mi zrobic contratto aprendistato.. Czy to sie liczy do lat pracy? I czy tez jest 13 stka, i 14 stka? Wiem ze moga takie kontrakty robic do 29 roku zycia, ja juz mam pracwie 26 ( za 2 mc) wiec niewiem czy warto przyjac ta prace..?
Może napisze Ci tutaj najważniejsze założenia takiej umowy, żebyś miała rozeznanie w sytuacji:

- czas trwania umowy: minimum półtora roku, max 4 lata (5 w przypadku "artigianato")
- bazuje się generalnie na szkoleniu, czyli wykonujesz prace, a przy tym jesteś szkolona w jakimś celu (firma musi przesłać informacje o trybie szkoleniowym do odpowiednich urzędów, co najmniej 120 godzin rocznie)
- godziny pracy są takie same jak reszty pracowników firmy
- najczęściej przysługują 4 tygodnie urlopu rocznie
- wynagrodzenie zależy od contratto collettivo nazionale danej kategorii (a wiec i 13/14)
- składki ubezpieczeniowe i emerytalne są niższe (a wiec i Twoja przyszła emerytura będzie niska, jeśli chodzi o ten okres pracy)
- masz prawo do zasiłku rodzinnego
- nie masz prawa do zasiłku dla bezrobotnych po zakończeniu stosunku pracy ani do chorobowego.

Sama musisz ocenić, czy opłaca Ci się podpisać taka umowę (masz inne oferty? jak bardzo potrzebujesz pracy? itp.).
.
Dzieki dee , jak zawsze jestes przemila, i sluzysz pomoca. Ja zrezygnowalam z tej pracy, mimo ze mnie wybrali , przeszlam dwa colloquia, ale fakt contratto apprendistato nie jest ciekawe miec taki kontrakt.. Nawet jakbym byla na malatia to wogole nie placa?? albo mniej? ale juz sam fakt ze sa placone duzo nizsze podatki.
Wiecie co znow mam propozycje ale z contratto apprendistato.. I slyszalam, ze naprawde jak mnie zwolnia to nie dostane kasy jako disoccupata, a malatia jest placona tylko pierwsze 3 dni. Potencjalny pracodawca mowi, ze contributi sa takie same, jak w normalnym kontrakcie.
Od stycznia 2007 r. chorobowym zostały objęte rowniez osoby pracujące na contratto di apprendistato, wiec przez pierwsze 3 dni choroby płaci pracodawca, a później INPS. Natomiast contributi są niższe i wynoszą 10% pensji netto.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia