obowiazek meldunku

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, mam pytanie do doswiadczonych. Na stronie http://www.pracaweuropie.edu.pl/wlochy.php przeczytalam, ze:
"Obywatel Włoch zapraszający cudzoziemca powinien dopełnić obowiązek meldunkowy. Musi on w ciągu 48 godzin zgłosić na miejscowej policji fakt pobytu cudzoziemca, podając dokładny adres."
Jak sie to ma do rzeczywistosci? Czy istnieje jakies prawo na ktorym moge sie oprzec idac na policje lub do comune i rozmawiajac z pania z epoki kamienia lupanego, ktora nie wie nawet, ze Polska jest czlonkiem Uni Europejskiej i kaze mi przyniesc pozwolenie na pobyt?
Czy taki meldunek, bo zakladam, ze nie jest to residenza tylko chyba domicilio, jest podstawa do tego aby starc sie o residenza lub po prostu o wpis do Urzedu Pracy? Blagam Was o pomoc, bo wiem, ze jestescie bardziej poinformowani niz sami Wlosi.
Pozdrawiam,
Ania
w Polsce jest identyczny przepis!... i co?.... mydlo!
..nie ma juz domicilio..a na dlugo jedziesz? ..bo tego sie muszisz trzymac..do 3 mies pobyt ..bez niczego,mozesz mieszkac..a to znajomy czy narzeczony?..bo wiesz zawsze masz lepsze i gorsze tlumaczenie :D
po prostu znajoma...
skoro jest takie prawo to musi byc gdzies opisane?
jestem tu juz pol roku :)
ciambella zobacz ten link
http://www.poliziadistato.it/pds/ps/immigrazione/cittadini_ue.html
To, co przeczytałaś, jest jak najbardziej prawda, choć nie wszyscy o tym wiedza i większości Włochów nawet nie przyjdzie do głowy zgłaszać zagranicznych gości ma komisariacie. Przede wszystkim musisz wiedzieć, ze to nie jest Twój obowiązek, lecz obywatela włoskiego i to on w razie czego będzie ponosić konsekwencje jego niedopełnienia (grzywna). Cala procedura jest bardzo prosta, należy wypełnić formularz "cessione di fabbricato" (do kupienia w sklepach Buffetti; to ten sam, który muszą wypełnić właściciele mieszkań przy ich wynajmowaniu czy hotele), złożyć go na komisariacie i zatrzymać kopie.

Dodam, ze ten formularz może przydać Ci się w przypadku, gdy włoskie służby porządkowe zażądają od Ciebie udowodnienia, ze nie przebywasz we Włoszech dłużej niż 3 miesiące (a jeszcze się nie zameldowałaś) - według nowych przepisów, jeśli nie jesteś w stanie tego udowodnić, przyjmuje się automatycznie, ze przekroczyłaś ten termin i masz wtedy do wyboru: zameldować się w trybie ekspresowym lub do widzenia.

Tyle jeśli chodzi o Twoje pytanie. A potem to już musisz się zameldować, jeśli chcesz zostać dłużej niż 90 dni.:)
dzieki 100noga :)
dzieki 100noga :)
Masz moze przed soba ten przepis? Ewentualnie wiesz gdzie go znalezc? Mnie glownie chodzi o to, zeby miec przed soba jakis przepis na ktorym moglabym sie oprzec, bo bez tego w tym kraju nic nie da sie zalatwic. Nikt nic nie wie. Czeski film.
Cessione di fabbricato regulowana jest następującą ustawą: Decreto Legge n. 59 z dnia 21/03/1978 r.

O obowiązku zgłoszenia osób zamierzających przebywać w danym lokalu przez ponad 30 dni (należy to zgłosić w ciągu 48 godzin od przyjazdu tej osoby) możesz przeczytać również na stronie policji włoskiej:

http://www.poliziadistato.it/pds/ps/altriservizi/comunicazioni/cessione_fabbricato.htm
hmmm jaki zwiazek ma ten dokument z meldunkiem? to jest dokument, ktory nalezy zaniesc na policje w momenie odstapienia komus lokalu lub budynku do uzytku.
Żadnego.:) To jest obowiązek osoby, która Cie gości, nie Twój. Tłumaczyłam Ci jednak, ze posiadanie tego typu świstka może Ci pomoc w udowodnieniu, ze przebywasz we Włoszech krócej niż 3 miesiące, a jeszcze się nie zameldowałaś (np. szukasz nadal pracy itp.). Jeśli nie będziesz mogla tego udowodnić, to władze włoskie przyjmą automatycznie, ze przekroczyłaś ten limit i albo zameldujesz się w trybie błyskawicznym (jeśli będziesz spełniała warunki), albo poproszona zostaniesz o opuszczenie Włoch.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie