Nauka języka włoskiego

Temat przeniesiony do archwium.
Hejka:] Mieszkam od pewnego czasu we Florencji. Chcąc poznac ten piekny język postanowiłam zapisac sie na Uniwersytet dla obcokrajowcow na język włoski. Wcześniej uczylam sie ale prywatnie. CHciałam zaczerpnać (od kogos kto juz tam studiowal) informacji. Jaka ta szkoła jest, czy jest dobra i czy poczatkujacy daja sobie tam rade? Piszcie:]
Bardzo prosze o jakies rady? Nikt z was nie byl na takim uniwersytecie, a moze ktos uczeszczal na Uniwersytet dla obcokrajowców lecz w innym miescie niz Florencjia? Bardzo prosze o jakies opinie:]
Uniwersytet dla Obcokrajowcow znajduje sie w Sienie i Perugii. Ja uczeszczalam na Università per Stranieri w Perugii jak dostalam sie tam na Erasmusa. Chodzilam na miesieczny kurs jezykowy.
hejka:) dzieki za opowiedz. Jak oceniasz ten Uniwersytet? Nauczylas sie jezyka ? jacy byli wykladowcy? Czy mialas zajecia tylko po włosku?
Uniwersytet oceniam dobrze. Bylam tam tylko miesiac bo to byl kurs przygotowujacy do Erasmusa, ale dal mi sporo. Jadac tam juz znalam jezyk na poziomie srednim wiec to byla kwestia doszlifowania, poglebienia slownictwa, nabrania wiekszej oglady. Byly tez jednak grupy startujace od zera i rzeczywiscie raczej szybko robili postepy. Nauczyciele byli dobrze przygotowani do zajec takze na poziom zajec nie moglam narzekac.
Jedynie to co mi sie nie podobalo dotyczylo grupy. W mojej grupie (sredniozawansowanej) bylo sporo Francuzow i Hiszpanow ktorzy dostali sie na ten poziom dzieki podobienstwom jezykowym. I na poczatku obnizali nieco poziom bo po prostu nie potrafili gadac. A miedzy soba woleli gadac po angielsku niz po wlosku by cwiczyc jezyk. I przez to mialam wrazenie, ze moj poziom jakby sie obnizyl bo jezyka uzywalam glownie na zajeciach a w towarzystwie preferowany byl angielski. Na szczescie po okolo dwoch tygodniach poziom nieco sie wyrownal i wloski zaczal przewazac nad angielskim.
Dzięki za informacje, Ja wsumie mowie po angielku ale własnie po to ide do tej szkoly zeby nie mowic po angielku tylko po włosku:] zreszta mieszkam juz we włoszech i wiem jak cenne jest tam poznanie języka ojczystego. Miałas i tak szczescie ze studiowałas z hiszpanami i francuzami bo ja bede z Japonczykami:] hehehe bo tam we włoszech ich pełno;) jeszcze czekam moze sie ktos dopisze moze z Polski zapraszam:) dzieki za inf pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa