kolejna kwestia stazu:-)

Temat przeniesiony do archwium.
kochani czy zdradzicie mi ten sekret ile obecnie dostaje sie za staz we wloszech? i czy tez jest to 8 godzin jak u nas? czy we wloszech tez podwyzszyli stawke tak jak u nas?
Chyba zalezy od firmy. Ja zrobilam trzy staze i wszystkie byly gratisowe. Niektore firmy oferuja rimborso spese w wysokosci 2[tel]euro. Ale nie jest to regula.
Stażysta w naszej firmie dostaje 500 euro, ale generalnie nie jest tak, że z góry masz ustaloną jakąś ogólnonarodową pensję. Zależy ona od kategorii zawodowej, od narodowego kontraktu pracowniczego (CCNL; stażysta dostaje pewien procent minimalnego wynagrodzenia pracownika "normalnego" wykonującego tę samą pracę), od tzw. inquadramento (czyli poziomu, określającego również Twoje obowiązki i kwalifikacje), od zdobywanego stopniowo doświadczenia (podwyżki) itp. itd. Również godziny pracy nie są ustalane odgórnie dla całej rzeszy stażystów.
wow 500 euro. Ja do tej pory spotkalam sie z ofertami stazow gdzie pracodawcy byli sklonni zaplacic max 300 euro jako rimborso spese.
A u nas placimy 700 euro na poczatek za staz. W sumie praktykant/ stazysta pracuje tak samo jak inni. Zalezy od pracodawcy :-) I tak sie zaoszczedza, bo firma nie placi podatku.
malwa zeby tak bylo wszedzie indziej... marzenia
Temat przeniesiony do archwium.