obywatelstwo i visita w questurze

Temat przeniesiony do archwium.
Ale się dziś rozpisuje :)
Kochani, tydzień temu złożyłam w prefekturze dokumenty o obywatelstwo. Uprzejmy Pan poinformował mnie, że procedura ostatnio dość szybko idzie i czeka się około roku. Pal licho.
Powiedział mi również, że za jakiś czas zostanę wezwana na "colloquio in questura".I że niby to formalność. Ale po jakiego grzyba??? Nigdy nie słyszałam o takiej procedurze.
Czy wy również byłyście na rozmowie w questurze?
witam, powiem krotko pierwszy raz o tym slysze! a jesli chodzi o czas uczekiwniaa to gwarantuje Ci, ze jest on wielle dluzszy.Pozdrawiam
troche nie na temat, ale jako ze ty jestes na swiezo a ja tez mam zamiar zlozyc dokumenty to chcialam zapytac jakie dokumenty byly ci potrzebne??? oprocz oczywiscie ich formularza..
Ja też jestem zdziwiona tą kwesturą, no pożyjemy - zobaczymy.

Jeśli chodzi o dokumenty:
-formularz + bollo za 14,62
-akt urodzenia (ja przynioslam na formularzu międzynarodowym, nie musiałam tłumaczyć. Pan kazał tylko odręcznie napisać dichiarazione, że moje dane na akcie są zgodne z danymi, które ma moja comune)
-atto di matrimonio
-permesso di soggiorno (ja nigdy takowego nie posiadałam, więc nie dołączyłam. Zapytano tylko kiedy zatem przyjechałam do Włoch - odpowiedziałam, że na miesiąc przed ślubem, w 2007 ;)
- kopia carta d'identita i kopia paszportu

I to wszystko.
Pozdrawiam serdecznie!
Witam wszystkich
Jesli chodzi o te dokumenty ,to podobno potrzebne jest jeszcze zaswiadczenie o nie karalnosci z Polski ( przetlumaczone, zalegalizowane)oraz zas. o nie karalnosci z Wloch(?),przynajmniej mnie poproszono o takie dokumenty plus oczywiscie te wymienione wczesniej przez tatarenke.A swoja droga nie mozna samemu napisac jakies autocertificazione jesli chodzi o te zaswiadczenia?
Wychodzi na to, ze mozna.
http://www.prefettura.lucca.it/dettaglio_servizio.php?IdServizio=46
wlasnie o to chodzi ,ze NAM tak wychodzi(czytaj tak powinno byc w swietle obowiazujacego obecnie prawa)ale IM tak nie wychodzi.
Z tego wzgledu odroczylam skladanie moich dokumentow ,poniewaz tego swistka mi brak a nie pojade teraz po niego do Polski .Pozdro
Aga, mój "modello" do wypełnienia już zawierał dichiarazione o niekaralności - musiałam tylko podpisać i po sprawie. Nawet na spisie dokumentów który dała mi Pani w prefekturze było wyraźnie napisane, że obywatele Unii Europejskiej "autocertificano" swoją niekaralność.
To trzeba ich podszkolic. Nie ucza sie na biezaco i nie znaja nowych zasad. Fannulloni saranno...
Chyba sie przekonalam i jak tylko mnie dopadnie odpowiedni humor(taki wojowniczy) to sie przejade do tej prefektury raz jeszcze -porozmawiac z nimi odpowiednio bedzie trzeba chyba ;)))
dziekuje bardzo.. a jeszcze jedno pytanko.. akt urodzenia wyrabialas w kosulacie??
dziekuje z gory i pozdrawiam...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Pomoc językowa - tłumaczenia