Lepiej nie latać Alitalią

Temat przeniesiony do archwium.
Włoskie biura podróży odradzają klientom rezerwację miejsc w samolotach Alitalii. Liniom lotniczym grozi upadek - informuje "La Repubblica". Tym, którzy już to zrobili, proponuje się obecnie zmianę linii

Powodem tej sytuacji jest wycofanie przez włoskich przedsiębiorców oferty ratowania bankrutującego narodowego przewoźnika. Nie wyklucza się, że Alitalia może przestać istnieć w końcu września, o ile rozmowy z potencjalnymi inwestorami nie zostaną wznowione.

Groźba upadłości linii - podkreśla rzymska gazeta - postawiła w stan alarmu wszystkie biura turystyczne. Pracownicy tej branży powiedzieli dziennikowi, że nie przewiduje się na razie problemów z odlotem samolotami Alitalii, ale powrót za kilka-kilkanaście dni stoi pod znakiem zapytania.

Dlatego klientom biur prezentują alternatywne oferty z przelotem innymi liniami.

"Nasi klienci nie chcą ryzykować"- powiedziała przedstawicielka jednego z biur w Wiecznym Mieście. Inny pracownik przyznał, że firmy turystyczne dzwonią do klientów i sugerują zmianą przewoźnika.

Wiele agencji turystycznych organizuje ponadto alternatywne rozwiązania dla podróżnych na wypadek zakończenia działalności przez Alitalię.

Na krótszych trasach włoskie linie wypiera kolej - dodaje gazeta. W ostatnich dniach o 10 procent wzrosła sprzedaż biletów kolejowych. Coraz więcej osób trasę Rzym-Mediolan pokonuje szybką koleją rezygnując z samolotu.
...ufff na szczescia nie masz racji co do upadku alitalii.....ludzie jak zwykle mysla tylko o turystach, a co z nami, ktorzy pracujemy na FCO???...na szczescie...i odpukac, sytuacji dzxisiaj wydaje sie juz optymistyczna, po jakze kryzysowym tygodniu.
Maddy droga, gdy w sierpniu leciałam do Oslo, odprawiała mnie na FCO Polka i odruchowo zapytałam ja, jak ma na imię, myśląc, ze to może Ty.:-D Niestety, dziewczę miało na imię Alicja i stwierdziło, ze jest chyba jedyna pracującą tam Polka... Ty, czyżby Ci jakieś tajne stanowisko przydzielili?! ;)
ehehehe ciiii......bo sie wyda:))))
Ja tak często jestem na FCO, ze w sumie mogłabyś się odtajnić, kawę bym Ci nawet postawiła może. ;-P
tylko ze mnie tak rzadko wysylaja na shengen ze procentowo mamy mala szanse na spotkanie...hihihihi... no ale jak mi dasz znak to sie postaram:)
....linie lotnicze Włoch przetrwają... Włoski urząd lotnictwa cywilnego ENAC utrzymał we wtorek tymczasową licencję wydaną liniom Alitalia. Jest ona ważna do 1 marca 2009 roku.
Tymczasowa licencja, w miejsce wcześniejszej stałej, została przyznana przez ENAC, gdy linie przed kilkoma tygodniami ogłosiły, że są na skraju bankructwa.
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33205,5752007,Licencja_dla_Alitalii_utrzymana.html
..glownie zalezy mi na Volare .../mozna przewozic zwierzaczki/:D
Temat przeniesiony do archwium.