Polacy we Wloszech oficjalnie i nieoficjalnie

Temat przeniesiony do archwium.
chcialabym sie dowiedziec czy ktos z was dysponuje informacjami, badz wie gdzie mozna znalesc informacje na temat pracy polakow we Wloszech.

Szczegolnie interesuja mnie informacje jak ta praca wygladala po wejsciu polski do unii. w niektorych artykulach spotkalam sie z informacjami, ze wejscie polski do unii wcale nie spowodowalo tego, ze polacy zaczeli liczniej przyjezdzac do Wloch, natomiast dane z ministerstwa pracy polskiego mowia co innego ("z roku na rok powiekszala sie liczba Polakow przyjezdzajacych do Wloch").

czytalam artykuly dostepne w internecie, ale albo zle szukam albo tego jest naprawde malo, i nie sa to informacje konkretne - tylko w stylu "dane szacunkowe" (oficjalne) lub "mowi sie" lub "wiemy" a mi potrzebne sa raczej konkrety.

Jesli ktos z was jakiekolwiek informacje wdzieczna bylabym za odpowiedz.

Pozdrawiam,

Goska
zalezy co chcesz tu robic, ale tutaj wcale nie jest latwo o prace, tym bardziej o legalizacje dyplomu i to ze jestesmy w unii nie wiele zmienia.
A może nie ma ochoty na przyjazd do włoch tylko pisze prace na ten temat. Kazdy wie że nie ma pracy, nie jest lekko ją znaleźć, utrzymać się-każdy na tym forum w co drugim wątku to powtarza! Jejku, jak chce przyjechać to nikomu niczego niezabronisz!
A propo emigraji
www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PUBL_Informacja_o_rozmiarach_i_kierunk_emigra_z_Polski_w_latach_2004_2007.pdf

na temat emigraji w latach 2[tel]do krajów UE

http://akson.sgh.waw.pl/~mwichm/mnhomepage/praca-ostateczna.pdf - praca o emigracji przed rozszerzeniem i po UE
i jeszce
http://www.rpo.gov.pl/pliki/12[tel].pdf
i do poczytania
http://www.polskieradio.pl/krajiswiat/archiwum/DyskusjeOEkonomii/art.aspx?aid=251&s=DyskusjeOEkonomii
jak ta praca wygladala po wejsciu polski do unii".....wyglada jak wyglada wszedzie recesja/szczegolnie w Irlandi ,Hiszpani i we Wloszech/..slyszalas to slowo?...od 1992 place nie rosna...w innych krajach Polacy zarabiaja lepiej..o Wloszech jest cicho ,nie mowi sie o nich w Polsce..teraz juz lapiesz dlaczego?Posledz troche strony o ekonomi i biznesie/polecam Hot Money .. http://www.hotmoney.pl/artykul/1706/1/italia-czyli-chory-czlowiek-europy.html to zalapiesz wszystko..a tak Polacy nic nie mowia..bo troche wstyd.. nie ma sie czym chwalic po prostu..:D
..i to tez daje do myslenia.. http://www.rp.pl/artykul/13,195933_Wlochy_najmniej_atrakcyjne_w_strefie_euro.html
dziekuje serdecznie wszystkim za odpowiedz, rzeczywiscie pisze - tzn. zamierzam napisac prace - moze nie dokladnie na ten temat - ale bardzo zblizony. Juz jestem we Wloszech wiec niepotrzebuje zniechecen do przyjazdu do Włoch (jestem juz wystarczajaca niechecona) prace bede pisala na uniwersytecie we Wloszech, stad moja prosba - bo chcac niechcac niemam mozliwosci pojscia do biblioteki w Polsce. Dlatego postanowilam poszukac czegos w internecie.
dziekuje raz jeszcze goska
jest gdzies jakis post o polskich badante...one wkoncu jakby przetarly szlak do Itali..jeden z pierwszych od lat..pewnie i 40 minionych/nie wiem/..tu przyjezdzaly i pracowaly..warto by sie ich praca zainteresowac..no i obozy pracy..tez tego nie powinnas pominac moja imienniczko..niewolnictwo..dobry temat
tak, temat jest ciekawy, ale mam scisle ramy wiec musze sie trzymac tego co wyznaczyli wlosi, ale bede mogla spokojnie opisac jak i za ile i na jakich warunkach pracowali polacy we wloszech w ostatnich latach, tylko jest to troche skomplikowane bo wszytskie danej, ktore jsie pojawiaja sa szacunkowe - wiadomo ministerstwa maja swoje dane, ale one sa niepelne poniewaz bardzo duza czesc polakow pracuje we wloszech na czarno - bo albo tak bardziej sie oplaca albo raczej niemaja innego wyjscia - i tu jest pies pogrzebany - nikt niemoze oszacowac w zaden sposob tego zjawiska, dane sa - ale ogolnikowe. a prawda jest taka ze codziennie idac do szkoly slysze na ulicy i widze polskie kobiety, co dziwne nie mlode - tylko starsze hmm, ale wracajac do pracy - te statystyki wlasnie sa zniechecajace - bo po co mam pisac nastepna prace o danych szacunkowych - tego jest juz i tak duzo i nic to nei daje, jedyne co pozostaje mi wierzyc ze wlosi moze maja jakies bardziej szczegolowe dane,
wiec jesli ktos mialby jeszcze jakis pomysl skad mozna wziasc jakies informacje to bardzo zapraszam do dyskusji,
pozdrawiam wszytskich
goska
moze 53 by ci pomogla, duzo wie o ciezkiej trudnej pracy badante..przesledz jej wpisy i ocen czy by mogla ci pomoc ,wowczas zwrocisz sie do niej lub nie..
z moich doswiadczen wynika, ze liczba przyjezdzajacych spada.Sprzedaje bilety do Polski, wiec mam to jakby naocznie ,Kiedys byly kursy do mojego miasta prawie codziennie(6 dni w tygodniu) .Teraz Kilka linii autokarowych wycofalo sie zupelnie, a inne ograniczyly liczbe kursow.To cos mowi...
z moich doswiadczen wynika, ze liczba przyjezdzajacych spada.Sprzedaje bilety do Polski, wiec mam to jakby naocznie ,Kiedys byly kursy do mojego miasta prawie codziennie(6 dni w tygodniu) .Teraz Kilka linii autokarowych wycofalo sie zupelnie, a inne ograniczyly liczbe kursow.To cos mowi...
..chyba 3 x wcisnelas ..wyslij..No masz racje, w samolocie ostatnio wiecej Wlochow niz Polakow...
Gdzieś tam opisałam swoje przezycia związane z pobytem i praca badante we włoszech i mam to w pliku. Utknelam na tych najbardziej koszmarnych doświadczeniach czyli na koncówce. Nie chce rozgrzebywać ran, które sie zabliźniaja. Może w moich wpisach coś znajdziesz. Ja już nie chce do tego wracać i jestem szczęsliwa,ze jestem juz w polsce. Do Włoch na pewno jeszcze pojade, ale tylko turystycznie, bo to bardzo ładny kraj. Mam nadzieje, że nie dojdzie do sytuacji, ze wloszka bedzie sie mna opiekować, jak bede stara i nie bede jej musiala traktować, jak one mnie, chociaż należaloby im sie :)
Chętnie przeczytałabym, ale...masz 2593 wpisy...che sfida !
to jest o ukrainkach, ale może warto zobaczyć
www.univ.rzeszow.pl/ekonomia/Zeszyt11/30.pdf

http://www.krytykapolityczna.pl/Naszym-zdaniem/Charkiewicz-Polskie-migrantki-na-globalnym-rynku-taniej-pracy/menu-id-34.html

poszukam jeszcze...
hal.psych.uw.edu.pl/2006zalaczniki/wyklad_1.ppt -

www.oecd.org/dataoecd/55/52/31834619.pdf -

http://64.233.183.104/search?q=cache:IwbOFqlnXu8J:mplm.pl/produkty/MODUL%2520I/Raport%2520badanie%2520pilotazowe.pdf+statystyka+opieka+przy+starszych+emigracja+w%C5%82ochy&hl=pl&ct=clnk&cd=14&gl=pl

www.ekologiasztuka.pl/pdf/fe0034swieckowska.pdf -
Mammma mia
Nie potrafie dyskutowac o tym, czy spadla liczba osob przyjezdzajacych do wloch, poniewaz nie ma jeszcze szacunkowych danych z polowy 2008. poza tym sa tanie linie lotnicze – gdzie bilet jest czasem tanszy od autobusowego. A tak szczerze – to mam nadzieje i wierze w to ze wreszcie polacy zobacza to w polsce nei jest tak zle i przestana przyjezdzac do pracy.
Bardzo sie denerwuje kiedy czytam, ze np. wloch zeby miescic swojego rodzica w domu starcow ze stala opieka musi zaplacic do 2000 euro, nie wiem ile zarabiaja polki opiekujace sie osobami starszymi ale domyslam sie ze polowe tego (slyszalam o 700 euro), ale do tego dochodzi jeszcze fakt, ktorego ani Wlosi ani Polki nie biara pod uwage, a mianowicie, ze w momenti kiedy Wloch musialby zaplacic za osobe, ktora zajmuje sie jego rodzicem 24h, musialby wydac okolo 3000 eur poniewaz jest to opieka 24h. i to mnie tak denerwuje ze Wlosi do tego stopnia wykorzystuja Polki, ktore sa z nimi calymi dniami, hmm ale domyslam sie ze rowniez bez prawa do negocjacji zaplaty. Zapominamy na kazdym kroku o tym ze Polska jest juz w unii, i ze nie musimy dawac sie wykorzystywac do tego stopnia, z drugiej zas strony wiem, ze realia sa troche inne, ze nie my dyktujemy cene – my zas chcemy zarobic, i kolko sie zamyka. Bo jesli my sie nie zgodzimy sie na cene oferowana za nasze uslugi, zgodzi sie na nia napewno kobieta, z kraju ktory nie jest w Unii.
Czytam te wszystkie art. za podeslanie ktorych bardzo wam dziekuje i hm bardzo bolesne jest to, ze Polska zna skale emigracji – robiane sa analizy- mozna powiedziec ze analizujemy wszystko i wszystkich – a i tak ludzie wyjezdzaja jak nie za lepszym zyciem, to po to zeby zarobic na to lepsze zycie, i to jest smutne.
..hmmm..wg analiz wyjazdy Polakow za granice do pracy zatrzymaja sie ok 2038 roku...'zarobic na lepsze'..?..nic z tego moja droga..na lepsze zycie zarabilao sie 25 lat temu..wowczas jedna pensja to zalozmy.. pi razy oko..to byla 60 krotnosc placy polskiej..jescze 10 lat to byla zalozmy../dokladnych obliczen nie zacytuje..choc raz juz na tym forum podalam dokladne cyfry ale to bylo z rok temu.. i chyba tego nie odnajde..//..wiec..zalozmy,/pi razy oko/ ze to byla 20 krotnosc placy miesiecznej w Polsce..teraz ..jest to chyba w stosunku 1 do 1..a i tu trzeba oplacic czynsz i utrzymac sie...a na dodatek krzywo sie patrza bo jestes "obca"..jest wiele minusow i poswiecen..jest wiele bezsilnosci i tesknoty za krajem i bliskimi..czy to jest lepsze zycie?...trzeba by ustawicznie ciulac i ciulac odmawiac sobie wszystkiego..tu tez dotarla recesja i wszystko drozeje... wszystko...Ciezko jest sobie obnizyc stope zyciowa do ktorej sie przywyklo..
-no i o tu tu chodzi.Polskie opiekunki biorą po 700-800euro a z Chorwacji nie mniej niż 1000euro a zazwyczaj 1200euro i nie wezmą pracy poniżej 1000euro.Bardzo wiele Polek opiekuje się staruszkami za marne grosze ale same tego chcą,zamiast podbijać cenę to ją zaniżają aby tylko pracy nie stracić,bo dobre i 700euro w Polsce tego by nie zarobiły.Często są to kobiety po 50-tce które mają dzieci na studiach czy w szkołach i muszą je utrzymać.
..no tak bo utrzymanie i spanie to kobieta ma ,wiec te 600 eu to wysle dzieciom..
A później to wykształcone, utytułowane dziecko wyjeżdża do UK pracować na zlewozmywaku :(
Żartuje :DDDDD
Dostaje wiele ofert pracy jako badante i proponują mi 800 euro. Czasami odpisuje, ze jak dostanę 1800, to sie zdecyduje. Oczywiście wiem, ze nie dadzą mi tyle i dlatego tak sobie piszę, bo nie zamierzam już wyjeżdżać tam do pracy. I nie myle sie. Jedna osoba, to nawet mi odpisala, ze już znalazła za 750 Rumunkę i że ja mam.....
Nie wiem jak wykasować moje ogłoszenie (nie pamiętam loginu, hasła) i cały czas mi przychodza oferty.
..ale czasem takiemu rozpieszczonemu dziecku..przyda sie nauka jak sie porzadnie myje talerze i sztucce :D zadna praca nie hanbi...sa mamisie co to nic w domu dzieciom nie daja dotknac tylko gonia do ksizek...Nowe doswidczenie zyciowe jak mycie garow,machanie lpata czy miotla..odkurzaczem..zawsze sie przyda..wreszcie ktos przestanie po lebkach robic..asie przylozy..ja w tygodniu mialam perwszy raz zetkniecie z profesjonalnym mopem/ ciezki jak cholera..plecy mnie rozbolaly o d tego sprzatania..pralni naszej wrezydencji..komus pralka wylala,,i poszedl sobie i ja by sie przedostac do drugiej musialam generalnie sprzatnac..z przsuwaniem pralek i szuszarki i szafek..bo woda wszedzie stala..pod pralkami byly resztki gruzu..,cementu..jak glazure kiedys kladziono to na tym pralki poustawiano..wiec walczylam z tym mopem poltorej godziny..az do czystosci wody..mop profesjonalny z zestawu z wozkiem i reczna wyciskarka wody z tego mopa..fajna zabawa byla,nowe doswiadczenie.. az do bolu plecow... he he widac ze wszystkie miesnie pracowaly..z podziwem pomyslalm o Ukrainakch ktore zawzwyczaj wykonuja ta prace :D..Bycie sprzataczka to jednak ciezka praca fizyczna,dawno o tym nie myslalam..a czystosc to to co lubie najbardziej
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Życie, praca, nauka