Mammma mia
Nie potrafie dyskutowac o tym, czy spadla liczba osob przyjezdzajacych do wloch, poniewaz nie ma jeszcze szacunkowych danych z polowy 2008. poza tym sa tanie linie lotnicze – gdzie bilet jest czasem tanszy od autobusowego. A tak szczerze – to mam nadzieje i wierze w to ze wreszcie polacy zobacza to w polsce nei jest tak zle i przestana przyjezdzac do pracy.
Bardzo sie denerwuje kiedy czytam, ze np. wloch zeby miescic swojego rodzica w domu starcow ze stala opieka musi zaplacic do 2000 euro, nie wiem ile zarabiaja polki opiekujace sie osobami starszymi ale domyslam sie ze polowe tego (slyszalam o 700 euro), ale do tego dochodzi jeszcze fakt, ktorego ani Wlosi ani Polki nie biara pod uwage, a mianowicie, ze w momenti kiedy Wloch musialby zaplacic za osobe, ktora zajmuje sie jego rodzicem 24h, musialby wydac okolo 3000 eur poniewaz jest to opieka 24h. i to mnie tak denerwuje ze Wlosi do tego stopnia wykorzystuja Polki, ktore sa z nimi calymi dniami, hmm ale domyslam sie ze rowniez bez prawa do negocjacji zaplaty. Zapominamy na kazdym kroku o tym ze Polska jest juz w unii, i ze nie musimy dawac sie wykorzystywac do tego stopnia, z drugiej zas strony wiem, ze realia sa troche inne, ze nie my dyktujemy cene – my zas chcemy zarobic, i kolko sie zamyka. Bo jesli my sie nie zgodzimy sie na cene oferowana za nasze uslugi, zgodzi sie na nia napewno kobieta, z kraju ktory nie jest w Unii.
Czytam te wszystkie art. za podeslanie ktorych bardzo wam dziekuje i hm bardzo bolesne jest to, ze Polska zna skale emigracji – robiane sa analizy- mozna powiedziec ze analizujemy wszystko i wszystkich – a i tak ludzie wyjezdzaja jak nie za lepszym zyciem, to po to zeby zarobic na to lepsze zycie, i to jest smutne.