ubezpieczenie zdrowotne we wloszech

Temat przeniesiony do archwium.
WITAM JESTEM POLKA MIESZKAM OD PONAD 3 LAT WE WLOSZECH.ZYJE Z WLOCHEM MAM REZDENCJE I DOWO OSOBISTY WLOSKI NIE JESTESMY PO SLUBIE.MUìOJ PROBLE POLEGA NA TYM ZE PLACE WSZYSTKIE WIZYTY LEKARSKIE NIEWIEM JAK I CO MAM ZROBIC I GDZIE PUJSC ZEBY MIEC UBEZPIECZENIE TU I NIE PLACIC ZA LEKARZY.SZUKALAM I PYTALAM SIE TU NIEKTURYCH LUDZI JAK TO ZROBIC ALE KARZDY MOWI CO INNEGO.POMOCY
Aby mieć prawo do opieki zdrowotnej we Włoszech (lekarza rodzinnego itp.), musisz wykazać w ASL, ze:

1. pracujesz we Włoszech
2. prowadzisz działalność gospodarcza
3. jesteś krewna obywatela włoskiego (zona, córką, matka itd.)
4. posiadasz prawo stałego pobytu (przysługuje ono po 5 latach legalnego pobytu)
5. jesteś bezrobotna zarejestrowana w Centro per l'Impiego
6. pobierasz pensje lub emeryturę
7. jesteś krewna na utrzymaniu osoby legalnie pracującej we Włoszech
8. studiujesz we Włoszech i posiadasz formularz E106

Jeśli nie spełniasz żadnego z tych warunków, to niestety nie możesz zapisać się do włoskiego Sistema Sanitario Nazionale.
DZIEKI SERDECZNE CZYLI JA SIE NIE ZALICZAN DO ZADNEGO Z TYCH A MOGE SIE ZAREJESTROWAC W BIURZE DLA BEZROBOTNYCH BEZ PROBLEMOW?
Oczywiście, ze możesz.
WIELKIE DZIEKI ALE MAM JESZCZE JEDNO PYTANKO DO ZAREJESTROWANIA JAKIE SA POTRZEBNE DOKUMENTY?I JEZELI ZNAJDA MI JAKAS PRACE (NIEJESTEM ZAINTERESOWANA)MUSZE JA WZIASC?
Wystarczy dowód osobisty/paszport i codice fiscale, ewentualnie możesz zanieść dokumentacje potwierdzającą Twoje wykształcenie czy tez poprzednie doświadczenie zawodowe. Wez pod uwagę, ze w momencie rejestracji podpisujesz oświadczenie o dyspozycyjności do natychmiastowego podjęcia pracy, wiec jeśli będziesz odrzucać oferty pracy, to całkiem prawdopodobne, ze zostaniesz skreślona z rejestru osób bezrobotnych.
DZIEKI WIELKIE POZDRAWIAM PA
Temat przeniesiony do archwium.