strajk generalny 12 grudnia - pomozcie!

Temat przeniesiony do archwium.
Hej! Jestem studentem Erasmusa z Perugii. 12 grudnia wracam na Swieta do Polski. Moj samolot odlatuje z Roma-Ciampino o 20:30. Jest tylko jeden problem. Tego dnia planowany jest we Wloszech strajk generalny :/ Wyczytalem na stronie ichniego ministerstwa transportu, ze lotniska maja strajkowac od 10-18, koleje od 14-18 a komunikacja miejska - cala dobe. Wpadlem na pomysl, by jechac do Rzymu jak najwczesniej z rana, z Termini zlapac jakiegos busa na Ciampino, no a reszte dnia jakos przewegetowac liczac, ze opoznienie samolotu bedzie jak najmniejsze. Co o tym sadzicie? Czy moj plan ma szanse sie powiesc? A moze znacie jakies lepsze sposoby? Pomozcie, bo mam juz dosc tego glupiego kraju i chce sie z niego jak najszybciej wydostac :/
ALE FAJNEGO MASZ NICKA..KOTA KIEDYS MIALAM O TYM IMIENIU...
Komunikacja miejska w Rzymie musi zagwarantować tzw. fasce protette, a wiec strajki zaczynają się zawsze o 08:30 rano i trwają bez przerwy do 17, a potem znowu od 20 do końca zmiany. Szkoda, ze lecisz z Ciampino, bo na Fiumicino nawet w czasie strajku jeździ Leonardo Express...
Tak, ale sa przeciez prywatne linie wozace pasazerow na trasie Roma Termini - Ciampino. One chyba strajkowac nie beda??? Myslalem, zeby jadac z Perugii skorzystac z uslug prywatnego przewoznika Sulga, ale - wiem, ze zabrzmi to troche jakbym panikowal - boje sie, ze chlopaki od bramek na autostradach zablokuja przejazd. Naprawde nie wiem, czego sie po tych ludziach spodziewac...
Nic nie słyszałam o tym, żeby ktokolwiek blokował bramki na autostradzie w ramach strajku... :)
nigdy nie slyszalas-szkoda,ja we wloskich dziennikach co pare miesiecy slysze,tutaj przyklad
"11 gennaio 2008 Sciopero dei metalmeccanici. Blocchi in autostrada
Bloccate le principali arterie autostradali della Lombardia, Emilia-Romagna ecc... 2.000 hanno bloccato la Milano-Bergamo. Blocchi sulla Bergamo-Brescia, a Legnano e a Gallarate. Sempre in Lombardia, sull'A4 Milano-Brescia, altro presidio dei manifestanti con blocco della circolazione tra Capriate e Bergamo e tra Brescia Ovest e Brescia Centro. Sull'A1 Milano-Bologna sono, inoltre, chiuse le stazioni di Reggio Emilia e Modena nord, sia in entrata che in uscita. "
Jak widzisz co roku zdarza sie-tutaj to nie jest nic dziwnego,wrecz przeciwnie
A tutaj kolejne przyklady-
no blokują, blokują... tylko, ze we Włoszech ot ... normalne info w TV i wszystko o'k...
Za to w Polsce coś zablokują to zaraz się upolitycznia wszystko i RABAN się robi...
W takim wypadku czasami będąc we Włoszech się więcej słyszy o strajkowaniu wszelakim w Polsce niż tu na miejscu ;P

Tutaj to normalka... i nie robią o tym półgodzinnych programów czy NA ŻYWO relacji ... no chyba że Panella głoduje czy cuś ;)
Ogólnie rzecz biorąc to wydaje mi się że więcej strajków jest we Włoszech niż w Polsce...
Tylko medialnie są cichsze ... zależy też kto przy sterze rządu oczywiście ;)
i jakie ma "chody" w mediach...
Obecnie w obydwu krajach jakoś ciszej o strajkach ...
No dobra w Polsce stoczniowcy... ale co się działo 24h na dobę jak pielęgniarki strajkowały za rządami PiS...
Człowiek miał wrażenie, ze jakiś rozbiór Polski czy inwazja jakaś jest jak TV włączał... a jak Lepper coś blokował? ehhh szkoda gadać...
Calkiem zapomnialam o tym strajku. Na szczescie rezerwacje zrobilam na 11ego. Oczywiscie zgodnie z przyslowiem wloskim: "Né di Venere né di Marte, non si sposa non si parte, né si dà principio all'arte". :))
"Né di Venere né di Marte, non si sposa non si parte, né si dà principio all'arte". :))
Tłumacząc dosłownie to by znaczyło, że’ ani Wenus(w piątek) ani Mars(we wtorek), nie zawiera się małżeństwa, ani nie zaczyna się biznesu’??? czyli inaczej mówiąc chodzi o przesąd z rodzaju 13 w piątek??? ;)
tak,z roznica,ze we Wloszech 13 to portafortuna , a 17 to wlasnie pechowy-z laciny XVII=vixi,czyli zyl(wiec mowimy o trupach-napis na nagrobkach )-tam 17 venerdì ludzie sa 'ostrozniejsi'
Wielkie dzięki!
Buon Venerdì a tutti!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Solo italiano