Witam serdecznie,
Przygotowuję projekt o różnicach kulturowych, stąd moja prośba o Waszą pomoc. Potrzebuję informacji o życiu we Włoszech.
Poniżej kilka kwestii, które mnie szczególnie interesują. Jeśli znajdziecie chwilkę i zechcecie mi pomóc, będę wdzięczna.
1. WÅ‚osi – jacy sÄ…, jak ich postrzegacie, jakie oni majÄ… mniemanie o sobie, jak traktujÄ… inne narodowoÅ›ci, jakie stereotypy o nich krążą, co uważajÄ… o Polakach, jeÅ›li takowych znajÄ…, jak to u nich bywa z tolerancjÄ…, jak spÄ™dzajÄ… wolny czas – w dwóch sÅ‚owach: wszystko o ludziach.
2. Å»ycie we WÅ‚oszech – charakterystyczne Å›wiÄ™ta, życie codzienne, rozrywka, kuchnia.
3. Stosunki miÄ™dzyludzkie – czy ciężko tam porozumieć siÄ™ z ludźmi, jak to byÅ‚o na poczÄ…tku, gdy nie znaliÅ›cie jeszcze jÄ™zyka, czy istniejÄ… tam jakieÅ› charakterystyczne gesty, które znaczÄ… w tym kraju coÅ› konkretnego.
4. Przystosowanie siÄ™ do życia – czy ciężko byÅ‚o przyzwyczaić siÄ™ do życia w nowym miejscu, co stanowiÅ‚o najwiÄ™kszy problem, jakie wady i zalety życia w tym kraju możecie wymienić.
Nie oczekuję odpowiedzi na wszystkie pytania (jednakże bardzo mi na tym zależy), ponieważ wiem, jak dużo to pochłonie czasu, ale jeśli możecie poopowiadać chociaż trochę o życiu w tym kraju, będę zobowiązana.
Z góry serdecznie Wam dziękuję:)
Pozdrawiam,
Dagania :-)