koleje we WÅ‚oszech

Temat przeniesiony do archwium.
mam pytanie, w te wakacje mam zamiar pojechać na wakacje do włoch ze swoim chłopakiem.jak już tam dotrzemy planujemy wielką włóczęgę pociągami.mam w zw .z tym pytanie:czy bilety we włoskich pociągach są drogie,czy kolej jest tam bezpieczna??no i czy ogólnie łatwo sie dogadac z Włochami w języku innym ,niż włoski?np.w angielskim?my znamy zaledwie język wł.dość słabo i nie wiemy na co się nastawić
jak ktos zna jakies odnosniki to mi starczy zupelnie.
Polaczenia kolejowe i ceny biletow sprawdz sobie tutaj:

http://www.trenitalia.com/cms/v/index.jsp?vgnextoid=ad1ce14114bc9110VgnVCM1[tel]a3e90aRCRD

Wpisujesz miasta wyjazdu i docelowe, date i godzine i masz liste pociagow.
Jak klikniesz na "koszyk" przy polaczeniu, ktore cie interesuje, to wyswietli ci cene.
kolej jest dosc bezpieczna, na pewno lepsza niz w PL jesli chodzi o szybkosc przemieszczania sie :)
skoro nie znacie wloskiego radze kupowac bilety w automatach sa na kazdym dworcu (takie zolte) latwo w nich spr trase oraz kupic bilet, bo spotkalam sie z takim przypadkiem, ze babeczka w okienku kiedy zakumala ze osoba nie zna wloskiego wcisnela eurostara, a mozna bylo pojechac o wiele taniej 2 klasa osobowka :)
i nie wolno zapomniec skasowac biletu zanim sie wsiadzie do pociagu, czasem konduktor przymyka oko jak widzi obcokrajowca ale lepiej skasowac
Brava ragazza! Radze CI:
1. Zaopatrzyc sie przynajmniej w rozmowki polsko-wloskie.Raczej zapomnij o mozliwosci porozumienia sie z wlochami w innym jezyku niz ich wlasny(w dodatku dialektami).Na dworcu w Rzymie nie moglam sie dogadac w kasie nawet po angielsku.
2.Pociagi notorycznie sie spozniaja.Przy ew. przesiadkach, zostaw sobie zapas czasu.
3.Na malych stacjach zwykle nie ma kas, sa automaty ( nie zawsze czynne).Wtedy u miejscowych trzeba sie dowiedziec gdzie mozna kupic bilet. Moze to byc w barze lub np w sklepie pasmaneryjnym (czynnym 9-13 i 16-20).Od 13 do 16 wszystko jest zamkniete (z wyjatkiem barow).
4.Nie licz za bardzo na informacje kolejowa w malych miastach- tam siedza glaby kapusciane.
5.Pamietaj, ze sa pociagi, ktore nawet w czasie strajku musza kursowac (inf na rozkladzie jazdy)
6. Na kazdej stacji jest wywieszony rozklad jazdy
7.uzbrij sie w cierpliwosc lub naucz wloskich przeklenstw
8. Kiedy juz zaopatrzona w bilet (skasowany przed odjazdem w kasowniku na dworcu)wsiadziesz do wlasciwego pociagu, rozkoszuj sie widokami

W poszczegolnych regionach Wloch moze byc nieco lepiej (lub gorzej).

Milej podrozy!
Brava,zainspirowałaś mnie.Świetny pomysł na urlop i całkiem możliwe,że go skopiuję.Ja mam wolny sierpień więc gdybyś wcześniej wróciła to daj znak,jak to wypadło,o.k?Też jestem"brava"ale mam parę obaw co do takich wycieczek.A co do języka to faktycznie:jak byłam tam na typowym urlopie to było b.trudno się dogadać bez minimalnej znajomości włoskiego.Pzdr.
czesc wszystkim!sorki ze tak dlugo nie odpisywalam ale mam awarie kompa :-(.wielkie dzięki dla wszystkich ktorzy odpowiedzieli mi mna moja prośbę jestescie super!lucioleta-nie ma sprawy jak wroce dam znak jak bylo.jade w czerwcu.tylko ten jezyk ..jakos slabo mi idzie wkuwanie slowek no ale troche przysiadziemy z misiem i sie pouczymy.buziaki :-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie