wyrejestrowanie auta i rejestracja w Polsc

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, chciałbym zarejestrować w Polsce swoje auto, które mam zarejestrowane we Włoszech, wiem że muszę najpierw je wyrejestrować z tąd i tu moje pytanie , czy ktoś to robił ? Gdzie , jak , jakie opłaty, i jak zawieźc auto do polski jeżeli muszę zdać tablicę ? Chcę także uzyskac zwolnienie z akcyzy,do tego muszę zdobyć zaświadczenie owymeldowaniu z miejsca zamieszkania, choć nie koniecznie chciałbym przestac tu mieszkać, będe wdzięczny za pomusły bądę doświadczenie...
Wyrejestrowanie załatwisz w ACI są na każdym rogu, poszukaj ich strony oni ci powiedzą co i jak, a reszty nie jestem pewna bo robiliśmy to dość dawno temu. Ponoć w Polsce wymagają, żeby samochód był zarejestrowany conajmnie półroku na osobe sprzedającą poniżej jakiegoś rocznika. Nie chcą żeby polska była złomowiskiem Europy. Ponoć!
chodzi mi o to jak przejechać autem do Polski po wyrejestrowaniu,własnego auta (od 3 lat) jeżeli trzeba zdać tablice, zanim zaczne chodzić po urzędach chcę sie doinformować u osób które już to robiły
Nie robilam, ale tu sa informacje jak wyrejestrowac. Na dole strony jest tez info o tym, ze mozna dokonac zgloszenia o wycofaniu pojazdu z ruchu bedac juz w innym kraju, przez konsulat. Ta opcja zdaje sie bylaby prostsza.

http://www.aci.it/index.php?id=529
Mam znajomego który zawoził lawetą, koszt około 400E, wiem że jest coś takiego jak zjazdówka, około 200E. Ale najprościej jest jechać do polski przerejestrować samochód i z blachami włoskimi wrócić do włoch i dopiero wtedy wszystko załatwić. Większość w ten sposób to załatwia.I z tego co wiem jest to legalne.
własnie o to chodzi że tak sie nie da, nie można zarejestrować auta z Włoch w Polsce bez wpisu do dowodu że został wyrejestrowany, a nie da sie wyrejestrować bez zdania tablic, więc nie da sie pojechac do Polski na tablicach i ubezpieczeniu oryginalnym.Muszę przestudiowac te przepisy ze strony aci, dzieki za link.
?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę