pytanie do Dee

Temat przeniesiony do archwium.
witam wiem że masz bardzo dużą wiedzę dlatego zwracam się do Ciebie z prośbą o pradę co oznacza staco di conttrato di lavoro kończy mi się kontrakt o pracę kontrakt był determinato dostałem propozycje nowego kontraktu ale z jednodnowoym stakiem
proszę o wyjaśnienie o co chodzi bo nie wiem czy podpisać nowy kontrakt i wogóle co oni kombinują
Kombinują o tyle, ze jeśli pomiędzy dwiema umowami jest przerwa, to wtedy nie kwalifikuje się to jako "przedłużenie", wiec można Ci te umowę odnawiać nieskończoną ilość razy (natomiast "przedłużenie" może być zastosowana tylko raz, a potem można już tylko cie zatrudnić na czas nieokreślony). Problem polega na tym, ze tak naprawdę ten jeden dzień przerwy nic im nie da, gdyż musi ich upłynąć co najmniej 10. ;)
serdezcne dzięki za odpowiedź!
jeżeli mozesz to napisz mi jeszcze czy w tym przypadku muszą mi wypłacić licencionamento ( sorki jak nie napisałem poprawnie to słowo ale jakoś nie wchodzi mi język )czy nie bo mi powiedział że mi wypłaci TFR i moje nie wykorzystane ferie, co do feri to nie robi mi łaski ale nie wiem jak jest z TFR czy np.nie zrobi tak że mi wypłaci TFR ale bez licenciamenta?

dzieki i pozdrawiam
A co rozumiesz przez "licenziamento"? Gdy kończy się stosunek pracy, pracodawca wypłaca właśnie TFR (liquidazione, czyli odprawę) i płaci za niewykorzystany urlop, właśnie tak, jak Ci powiedział Twój szef.
to jeszcze raz ja napisałaś ze "przedłużenie może byc tylko raz"nawet na kontrakcie determinato? pytam bo moja żona ma taki kontrakt i już jej przedłużali 4 razy zawsze na parę miesięcy ale ona pracuje z agencią czy moga tak robic i ile mogą tak przedłużać?
ja myślałem że jest to rozwiazanie umowy o prace bo kończy sie kontrakt i podpisanie nowej tak jak bym zaczynał od nowa tyle tylko ze ta odprawa mi przysługuje za stary kontrakt
To nie jest rozwiązanie umowy, skoro ona się kończy, czyli wygasa "naturalnie". Dlatego dostajesz odprawę, czyli TFR, i wypłacona zostaje ci należność za niewykorzystany urlop (takie jest prawo, pracodawca musi ci to wypłacić). Po podpisaniu nowej umowy zaczniesz od nowa "kumulować" TFR, który wypłacą Ci przy zakończeniu umowy lub zwolnieniu.

Co do Twojej zony, to musiałabym znać lepiej sytuacje - teoretycznie jeśli miedzy jedna umowa na czas nieokreślony a druga nie minie co najmniej 10 dni, to nie może być ona przedłużana tyle razy.
bardzo Ci dziekuję za odpowiedź i poświecony czas!!
z tego co zrozumiałem z twojej wypowiedzi licencionamento mi nie wypłaci poniweaż podpiszę z nim nowy kontrakt i nie ma znaczenia to że poprzedni kontrakt był determinato ale bedę z nim dalej pracował w tej samej agencji
jezeli sie mylę to barzdo proszę o sprostowanie
jeszcze raz wielkie dzięki
Nie ma czegoś takiego jak "licenziamento" we Wloszech, wiec nie wypłaci Ci nic takiego, ponieważ... to nie istnieje.:) Jedyna odprawa to TFR (liquidazione).
dzięki wielki jeszcze raz!
nie wiem czy to prawada ale słyszałem że TFR wypłacają 65% tego co pobierają
ale to nie są potwierdzone informację, może wiesz jak to jest
Co miesiąc z pensji brutto zostaje odciagnieta na TFR kwota odpowiadająca pensji rocznej brutto podzielonej przez 13,5. Dokładne obliczenie TFR wcale nie jest takie proste, bo trzeba wziąć pod uwagę miesięczną pensje brutto pomnożoną przez ilość przepracowanych miesięcy (poszczególne CCNL dokładnie określają, które elementy pensji należy wliczyć), podzielić przez 13,5, odjąć 0,5% na INPS, sprawdzić, czy przysługuje tzw. "rivalutazione ISTAT" za dany okres (podlegająca opodatkowaniu 11%), odjąć podatek IRPEF i tak dalej (bo to wcale nie koniec)... Tak wiec obliczanie TFR lepiej zostawić księgowym.;)
Dee dzięki sorrki że nie odpisałem odrazu
teraz wiem coś wiecej
jak bym się nie odezwał wcześniej to ŻYCZĘ WESOŁYCH ŚWIĄT
Wzajemnie. :)
Jak to nie ma licenziamento?
http://informazionipertutti.blogspot.com/2008/09/licenziamento.html
Autor wątku jako "jicenziamento" miał na myśli coś w rodzaju odprawy, jaka miałby dostać od pracodawcy po zwolnieniu go. Czegoś takiego nie ma, dostaje się tylko TFR, pracodawca nic innego nie wypłaca. Potem może się starać o zasiłek dla bezrobotnych, ale to już inna sprawa.
A to inna sprawa.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - tłumaczenia