skuter

Temat przeniesiony do archwium.
czy na skuter trzeba wyrabiac osobno prawo jazdy? czy mozna go prowadzic na tym samochodowym?
mozna na tym samochodowym :-)
Ale nie na polskim, wiec jeśli nie masz włoskiego prawa jazdy, to musisz wyrobić prawko na skuter.:)
???!!!
z tego co wiem motocykle do pojemnosci silnika 125 mozna prowadzic na polskim prawie jazdy kat. B. Skad masz takie wiadomosci Dee? jestes pewna? Jestem zainteresowana , bo co prawda nie jezdze czesto ( wywalilam sie na skuterze juz 3 razy ;) i jakos mnie do niego nie ciagnie) ale w razie co lepiej wiedziec...
ja jezdzilam przez 3 lata na polskim polskim prawie jazdy ale zrobilam sobie riconoscimento. Z kat.B mozna jezdzic na skuterach do pojemnosci 125 cc.
Byc może się mylę, ale pamiętam, ze kiedyś na ten temat tu rozmawialiśmy (dawno temu), bo polskie prawo jazdy kat. B nie upoważnia do prowadzenia skuterów (w przeciwieństwie do włoskiego prawa jazdy tej samej kategorii):

"Prawo jazdy uprawnia do kierowania:

Kategoria B:
1. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
2. pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1, z przyczepą inną niż lekka o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
3. pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1, z przyczepą lekką o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5t,
4. mikrobusem, jeżeli posiada do 9 miejsc siedzących,
5. ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym"
Tez jestem tym tematem zainteresowana,mysle o kupnie skutera uzywanego, ale sie troche obawiam, bo jak widze jak samochody sie zblizaja az do przesady do skuterkow to az ciarki przechodza:/ I jak widze jakis wypadek, skuter na ziemi, kartka, policja,to mi przechodzi.. No ale waham sie, ile kosztuje ubezpieczenie na rok? i czy sa jakies inne oplaty? Podobno na paliwie za 5 e duzo km idzie robic vero?:) I w koncu na prawku polskim B mozna jezdzic? skoro ma gwiazdki unii europejskiej to powinno byc ok.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka