zasiłek dla bezrobotnych

Temat przeniesiony do archwium.
Chce się starać w tym roku we Włoszech o zasiłek dla bezrobotnych.
Potrzebuje wiedzieć jakie dokumenty mi są niezbędne i czy mam wogóle szanse na zasiłek, gdy pracuje tam tylko od maja do wrzesnia ale już od 5 lat, poza tym zawsze po powrocie do Polski mam zatrudnienie .czy ktos z was posiadał taką sytuacje lub na tyle zna prawo Włoskie że może mi pomóc?? oczekuje na odpowiedzi
Tu masz troche informacji:
http://informazionipertutti.blogspot.com/2008/09/disoccupazione.html
Pracujesz we Wloszech od maja do września, co daje 5 miesięcy w roku. Ponieważ aby moc ubiegać się o zasiłek dla bezrobotnych musisz wykazać, ze w ciągu 2 lat poprzedzających zakończenie stosunku pracy płaciłaś składki (a wiec pracowałaś) łącznie przez 52 tygodnie (ponad rok), nie spełniasz niestety tego wymogu (5+5 = 10 miesięcy w ciągu 2 lat).
A mi sie wydaje , ze gdzies slyszalam, ze wystarczy przepracowac 60 dni i mozna dostac disoccupazione, niewiem czy to prawda? ach i nie dostanie sie jesli sie sam/a zwolnisz.
Aby dostać indennità di disoccupazione z INPS, należy spełnić m.in. warunki, które przytoczyłam powyżej. 60 dni to zdecydowanie za mało.
Chi ha versato meno di 52 contributi settimanali, ma è iscritto all’Inps da almeno due anni nel corso dei quali ha lavorato almeno 78 giorni, può invece chiedere l’indennità di disoccupazione ridotta.
witam,czy mógłby mi ktoś udzielić informacji jak wyrejestrować się z bezrobocia we Włoszech gdzie szukać druku z góry dziękuje za informacje
Centro per l'impiego?
co to znaczy, jak wyrejestrowac sie z bezrobocia? pobierasz zasilek? jesli tak, to w INPS-ie poprosisz o druk SD-56 bis wypelnisz i zlozysz, lub sciagniesz go sobie z internetu i dalej, jak wyzej.
oprocz zasilku tzw,ordinario istnieje tez zasilek dla sektora rolnictwa,gdzie praca jest sezonowa:WYMOGI:
abbiano un’anzianità lavorativa di almeno due anni, con minimo un contributo settimanale nei due anni prima della domanda;
abbiano prestato attività lavorativa per almeno 78 giorni nell’anno solare precedente, tenendo in considerazione anche le festività e le giornate di astensione indennizzata dal lavoro.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia