Attestato di soggiorno( permanente)

Temat przeniesiony do archwium.
Ufffa zaczyna się moje bieganie po urzędach z prostej przyczyny -traci ważność moje permeeso a tym samym i servizio sanitario nazionale.
Moja sytuacja nie zmieniła się względem tego iż mąż biedaczyna pracuje a ja siedzę w domu i wychowuje córkę (czyt.ciężko haruje w domu ;)
Aby przedłużyć ważność książeczki zdrowia okazuje sie ,ze potrzebuje:
-attestato z comune
-contratto di matrimonio (non auto certificato perché avvenuto in un altra regione- dla mnie bzdura i zaniosę właśnie autocertficazione :P )
-contratto di lavoro di mio marito(? jak dla mnie kolejna bzdura , przecież będzie moje attestato, które z jakiegoś powodu dostałam prawda)
Pani z okienka prosi o takie cudeńka ja uważam ,ze powinno to być:
-attestato
-codice fiscale
-no niech będzie jeszcze autocertificazione di matrimonio

Aby otrzymać attestato di soggiorno permamente brakuje mi 3 miesięcy(mogę udokumentować zameldowanie i permesso na 4 lata i 9 miesięcy).
Pytanie moje jest czy wiecie coś o "maturazione anticipata" ? Czy z powodu małżeństwa można ubiegać się o attestato permanente ?
P.S. Uprzedzam ,ze szukałam w googlach ,ale mój przypadek często nie jest jasno określany w prawie :(
ja mam "certificato attestante la regolarità del soggiorno per i cittadini dell'UE" e certifica. jest napisane: ertifica che cittadina polacca è regolarmente soggiornata in italia. Il presente certificato è rilasciato per le finalità conesse alla dimostrazione della regolarità del soggiorno in Italia dei cittadini e di loro familiari appartenente a Stati membri dell'UE.
wo.
bralam z comune przed zlozeniem wniosku o obywatelsto.

placilam znaczek za 14,60 i skladalam wniosek. mam tutaj zameldowanie i meza
wlocha
zapisz sie na naszejklasie do klasy POLONIA (ITALIA) i tam mozesz sie dowiedziec duzo rzeczy.
informacje min. na twoj temat (patrz temat: Obywatelstwo)
Dzieki za odpowiedz :)
Jest taka klasa POLONIA (ITALIA) ?Szukać w szkołach czy znajomych?
Tu jest sporo informacji.
http://www.comune.torino.it/ro/scoprire/lattestato-di-soggiorno.shtml
Sama sie zastanawiam, czy nie powinnam zamienic mojej carta di soggiorno na attestato. Carta di soggiorno jest na zawsze: dla mnie bez roznicy. Dla urzedow?
A tu sa przypadki, w ktorych nie jest wymagane 5 lat pobytu:
http://www.municipio.re.it/retecivica/urp/retecivi.nsf/PESDocumentID/0E08965FAD2F30C7C125734400511B02?opendocument&FROM=FrCrtfctdcmnt
W comune powiedziano mi ,ze nie mogę dostać attestato di soggiorno permanente(la legge non prevede per mio caso nessun tipo di maturazione anticipata)wiec teraz muszę zrobić attestato na 3 miesiące i potem ewentualnie wymienić je na to permanente(dodatkowe koszta).
A macie gdzieś może czarno na białym jakie dokumenty do ULSS ?

Lin lin ja dzisiaj usłyszałam,ze carta /permesso di soggiorno nie są już ważne dla urzędów. Attestato nie jest obowiązkowym dokumentem , ale może być wymagany w innych instytucjach państwowych. Czas oczekiwania do 30 dni.Jestem zablokowana na 30 dni-pięknie a miałam jechać do Polski .
Sorki przekręciłam nick linn linn
Kasiu twoje certificato attestante la regolarità del soggiorno per
i cittadini dell'UE to to samo co moje attestazione di soggiorno(w naszym regionie tak to w skrócie nazywają) :))
Jaaaaa cie nie mogę- właśnie przeczytałam tutaj http://www.comune.medicina.bo.it/settori/settore1/schedeanagrafe/certificatosoggiorno.html ,ze czas oczekiwania do 90 dni!
1.Attestato di soggiorno nie jest obowiazkowe! Niestety, niektorym biurwom jakos trudno jest sie pogodzic z faktem, ze obywatel UE moze sobie mieszkac legalnie we Wloszech (jesli sie zameldowal) ale nie musi juz nosic przy sobie zadnego swistka, ktory potwierdza, ze przebywa tu legalnie.

2.Jako zona obywatela wloskiego masz prawo zapisania sie do SSN bez zadnych dodatkowych dokumentow. Jestes traktowana jako familiare a carico i z tego co pamietam, trzeba przedstawic dichiarazione sostitutiva, ze jestes na utrzymaniu meza.(Tu masz wzor: http://www.moduli.it/pdfhd_form.php )
Wlasnie mnie to zastanowilo. Z drugiej jednak strony po wielu latach pobytu po co mi nowy dokument? Nie pamietam juz kiedy ktos mnie pytal o te carte / mam ja od 7 lat /. Mam wloski dowod osobisty i tym sie posluguje.
Dlaczego obywatel UE mialby prawo do tego attestato dopiero po 5 latach?
>Dlaczego obywatel UE mialby prawo do tego attestato dopiero po 5 latach?<

Poniewaz tak mowia przepisy (D.Lgs.30/2007) z wyjatkami wymienionymi na stronie, do ktorej dalas adres. Chodzi oczywiscie o attestazione del soggiorno permanente.
Istnieje jeszcze zwykle zaswiadczenie - attestazione dell'iscrizione anagrafica, ktore wydaja podczas zameldowania.
Witam trishya
Juz kiedyś miałam podobny problem (http://www.wloski.ang.pl/mam_problem_z_zameldowaniem_mojej_corki_24924.html)wiec to dichiarazione juz sobie wydrukowałam.Mam nadzieje, ze nic się nie zmieniło w przepisach od tego czasu.
Nadal nie rozumiem dlaczego zażądała tylu dokumentów i faktycznie muszę robić to attestato di soggiorno? Nie wystarczy rezidenza i cerificato di matrimonio?
Mnie wyrobili attestazione zaraz,zaniosłam znaczek za 16,62e,stare permesso s.,dowód osobisty i w urzędzie musiałam wpłacić jakieś 15 euro czekałam może 5 minut,więc nie rozumiem na co im potrzeba aż miesiąc?.Uważam że to attestazione to wymysł aby ściągnąć kasę z obcokrajowców,ale widząc nastawienie niektórych parti politycznych do obcokrajowców może lepiej mieć coś takiego,dlatego z żalem ale dałam im te 30 euro;)
Tez mi sie tak wydaje: czysta biurokracja i komplikowanie zycia.
Czyste zdzierstwo i tyle!
A nie można zapisać się(przedłużyć ważność książeczki zdrowia) do tego ULSS bez attestato?
Czyste zdzierstwo i tyle!
A nie można zapisać się(przedłużyć ważność książeczki zdrowia) do tego ULSS bez attestato?
Aga, jak pisalam wyzej, w twoim przypadku (zona Wlocha) w ogole nie rozumiem dlaczego maja jakiekolwiek wymagania. Na jakiej zasadzie zapisano cie do SSN za pierwszym razem?
Permesso di soggiorno + mąż wloch
Wiem ,ze to absurd ,ale nie ja go wymyśliłam a muszę jakoś się bronic.
wiecie,ja tego attestato di soggiorno wcale nie robiłam.3 miesiące temu odnawiałam książeczkę zdrowia i nikt się o nie nie pytał,powiedzieli tylko ze jak kiedys mi trovo di passare to żeby im przynieść kontrakt o prace to mi dadzą na czas nieokreślony...a ja na to że mam przy sobie..wiec wziął, zrobił sobie fotokopię i dał mi książeczkę senza data di scadenza.A o tych pieciu latach to pierwszy raz słyszę.Do obywatelstwa trzeba mieć przynajmniej 4 lata zameldowania...No ale cóż muszą się do czegos doczepić i nam życie utrudniać...
Jakie to ksiazeczki zdrowia? Ja ma carta sanitaria. W sierpniu uplywa mi termin waznosci kdowodu, ale teraz przedluzaja na dalsze 5 lat. Nie sadze, aby czegos zadali.
Spróbuj na tej wyszukiwarce. Już działa:
http://www.wolframalpha.com/
No to jeszcze raz, Aga :)
Jestes zameldowana we Wloszech, jestes tez zapisana do SSN i masz tessera sanitaria, tak? I ta tessera straci waznosc za jakis czas. Traci waznosc rowniez libretto sanitario - papierowa ksiazeczka wystawiona przez ASL z nazwiskiem lekarza rodzinnego. No i oczywiscie traci waznosc carta di soggiorno, ktora wydano ci zanim weszly przepisy to tym, ze obywatele UE nie musza juz miec CdS a do legalnego pobytu wystarczy zameldowanie sie.

Poniewaz zostalas zapisana do SSN jako familiare a carico (zona na utrzymaniu meza,ktory jest obywatelem wloskim) i nie zmienily sie warunki uprawniajace cie do korzystania ze sluzby zdrowia (np. podjecie pracy byloby zmiana warunkow, ale jej nie podjelas) zatem do odnowienia zarowno tessera jak i libretto potrzebne sa te same dokumenty, ktore byly potrzebne przy pierwszym zapisie do SSN.

Zobacz sobie jakie, w tabelce zawartej w tym okolniku (pod punktem D):
http://www.ministerosalute.it/imgs/C_17_normativa_1521_allegato.pdf

Zreszta nowa tessera prawdopodobnie zostanie ci wyslana automatycznie po utraceniu waznosci starej (mnie tak poinformowano w Agenzia delle Entrate).
Moim zdaniem mozesz poczekac az bedziesz miala 5 lat legalnego pobytu i zamienic Carte di Soggiorno na attestato di soggiorno permanente, ktore nota bene upowaznia do zapisania sie do SSN na czas nieokreslony, i wtedy zalatwic odnowe ksiazeczki.

A tutaj znajdziesz tabelke, w ktorej sa przejrzyscie wymienione dokumenty potrzebne do uzyskania zarowno zameldowania jak i attestato.
http://www.comune.frassinoro.mo.it/data/docs/tabella_riassuntiva_documenti.rtf.pdf

Informacyjnie: ja rowniez mam stara CdS ktora straci waznosc pod koniec tego roku. Wlasnie niedawno dostalam z comune uprzejma informacje, ze jesli sobie tego zycze, to moge im przyniesc stara karte, dokument tozsamosci i CF plus oczywiscie znaczek za 14 cos tam i wymienienia mi ja na zaswiadczenie o pobycie stalym. :)
jesli masz obywatelstwo to masz opieke medyczna na czas nieokreslony a dowod ci dadza na 10 lat, jesli jestes tylko 'zona' to co roku musisz odnawiac ubezpieczenie a dowod masz na 5 lat.
Trishya i tym razem mogłam na Ciebie liczyć :) To już chyba drugie ciacho Ci wiszę ;) Jak tak dalej pójdzie to Cię odwiedzę z tortem ;)
Kasiu Tobie tez bardzo dziękuje :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Życie, praca, nauka