ciaza

Temat przeniesiony do archwium.
witam mam pytanie jestem w ciazy mieszkam w rzymie i nie mam ubezpieczenia narazie chodze do lekarza prywatnie ale to wszytsko kosztuje czy mozecie mi cos doradzic gdzie powinnam pojsc po jakas pomoc?
Niestety z mojego punktu widzenia nie mogę Ci niczego doradzić. Po pierwsze nie wiele podałaś informacji o twojej sytuacji ,wiec nie bardzo wiem jak to zrobić i pewnie inni również są podobnego zdania.Nic nie piszesz również o ojcu dziecka -czy pracuje ,płaci podatki itp.
Kobieta w ciazy podlega szczegolnej opiece:
http://www.stranieriinitalia.it/guida_alla_salute_in_otto_lingue-opieka_zdrowotna_dla_cudzoziemc_w_1799.html
http://nuke.rzym.org/%C5%BByciecodzienne/Za%C5%82atwiamydokumenty/LibrettoTesserasanitaria/tabid/79/Default.aspx
Teoretycznie (nie wiem jak w praktyce)przy każdej ASL istnieją poradnie rodzinne (consultori familiari")gdzie nie jest wymagane skierowanie lekarza rodzinnego(ogólnego)ani libretto sanitario i właśnie tam powinni udzielać pomocy kobieta w ciąży.
Moze jednak masz jakies szanse na wpis do Narodowego Funduszu Zdrowia (Servizio Sanitario Nazionale)?
moj maz pracuje ale nie jest zarejestrowany wiec tez nie ma ubezpieczenia bo gdyby je mial to ja jako zona moglabym chodzic na jego ubezpieczenie noi w tym problem ze zadne z nas nic nie ma nie wiem co mi sie nalezy co nie nie mam pojecia gdzie pojsc
jakie dokumenty sa potrzebne zeby zostac wpisanym do Narodowego Funduszu Zdrowia?
musisz mieć albo umowę o pracę, albo być żoną pracującego legalnie i ubezpieczonego włocha.
poza tym, wiem,że w niektórych regionach (nie we wszystkich) istnieje możzliwość zapisania się do ASL (NFZ) za opłatą, która na rok wynosi około 600 euro(już dokładnie nie pamiętam).
jeśli chodzi o ubezpieczenia prywatne to niestety nie pokrywają wydatków w przypadku ciąży.

jeśli jesteś ubezpieczona w Polsce to możesz ubiegać się o europejską kartę ubezpieczenia w NFZ w miejscu zamieszkania, tyle,że wystawiają ją na miesiąc, musiałabyś ją później odnawiać
aaa...i żeby się zapisać za tą opłatą to musisz mieć chyba też zameldowanie...najlepiej by było jakbyś przeszła się do swojego ASL i się wszystkiego wypytała
jest tu osoba na forum, która jest zawsze świetnie zorientowana w takich sprawach i wszystkim chętnie pomaga- deelaylah.spróbuj może napisać do niej maila, jest w jej profilu
dziekuje bardzo za podpowiedzi napisze do deelaylah mam nadzieje ze cos uda sie zrobic:)
Cos uda sie zrobic z pewnoscia :)

>moj maz pracuje ale nie jest zarejestrowany wiec tez nie ma ubezpieczenia<

Jesli twoj maz pracuje legalnie, to jego zarejestrowanie sie w SSN jest chyba najprostrza metoda objecia cie rowniez ubezpieczeniem, jako czlonka rodziny.
moim zdaniem musisz pojsc do okienka, gdzie wyrabiaja tessera sanitaria, w moim miescie znajduje sie ono w szpitalu i nazywa sie chyba anagrafe, ale w innych miastach moze jest inaczej, zapytaj sie kogos znajomego. Tam ci wszystko wytlumacza. Moim zdaniem, jezeli twoj maz pracuje legalnie, macie prawo obydwoje do wyrobienia tessera sanitaria. Napewno potrzebny bedzie kontrakt twojego meza, bo tessera ma waznosc do dnia w ktorym konczy sie twojwmu mezowi umowa o prace, no i zameldowanie. Jezeli jestes na utrzymaniu meza to moze tez potrzebny bedzie jakis dokument potwierdzajacy. Najlepiej pojdz tam sama i wytlumacz wszystko a oni wtedy powiedza ci co jest potrzebne. Zeby dostac esenzione na bezplatne badania w czasie trwania ciazy, twoj gin. musi dac ci jakies zaswiadczenie od kiedy jestes w ciazy i kiedy masz termin porodu, wtedy przy okazji wpisza ci do ksiazeczki ze masz prawo do bezplatnych badan w tym okresie. powodzenia...
Fornola, dziś rano odpisałam Ci na maila, mam nadzieje, ze podane przeze mnie informacje Ci się przydadzą.:)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka