proszę o radę...

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć wszystkim!
Może ktoś z Was był bądź jest w podobnej sytuacji i może coś doradzić...
Od 2 lat studiuję w Perugi, dostaję również stypendium od Adisu. Nim tu przyjechałam skończyłam w Polsce studia licencjackie, później jednak nie kontynuowałam nauki na tym samym kierunku lecz zaczęłam kolejnego licencjata. Ostatnio jednak dowiedziałam się, że jest możliwość porzucenia moich aktualnych studiów i zapisania się od razu na studia uzupełniające na tym samym kierunku na podstawie mojego polskiego dyplomu oraz egzaminów, które zdałam tutaj. W ten sposób skróciłabym naukę o rok, zaoszczędziłabym sobie 15 egzaminów i kolejną obronę. Ta cała sytuacja byłaby idealna gdyby nie to, że pojawiają się problemy ze strony Adisu, bowiem aby się zapisać na magistra muszę najpierw zrezygnować z aktualnych studiów a co za tym idzie powinnam oddać stypendium, które do tej pory dostałam. Nie ukrywam, że suma nie jest mała ponieważ w grę wchodzi nie tylko kwota pieniężna, która została mi przyznana ale również stołówka oraz czesne, które oczywiście powinnam zwrócić uczelni.
Teraz moje pytanie: czy ktokolwiek z Was był w podobnej sytuacji i wie czy da radę ominąć w jakiś sposób tę procedurę w Adisu? Przecież z ich strony finansowo wygląda to korzystniej- byłabym przez nich finansowana o rok krócej! Sądzicie, że napisanie podania z prośbą o indywidualne rozpatrzenie mojego przypadku mogłoby cokolwiek pomóc? Jeśli nie to czy macie inne pomysły? Będę ogromnie wdzięczna za każdy wpis!
podanie mozesz napisać, ale jak będą na nie to nie masz wyjścia, albo zwrot pieniędzy, albo ta druga opcja. Obejścia procedury nie ma.

»

Życie, praca, nauka