Cześć wszystkim!
Może ktoś z Was był bądź jest w podobnej sytuacji i może coś doradzić...
Od 2 lat studiuję w Perugi, dostaję również stypendium od Adisu. Nim tu przyjechałam skończyłam w Polsce studia licencjackie, później jednak nie kontynuowałam nauki na tym samym kierunku lecz zaczęłam kolejnego licencjata. Ostatnio jednak dowiedziałam się, że jest możliwość porzucenia moich aktualnych studiów i zapisania się od razu na studia uzupełniające na tym samym kierunku na podstawie mojego polskiego dyplomu oraz egzaminów, które zdałam tutaj. W ten sposób skróciłabym naukę o rok, zaoszczędziłabym sobie 15 egzaminów i kolejną obronę. Ta cała sytuacja byłaby idealna gdyby nie to, że pojawiają się problemy ze strony Adisu, bowiem aby się zapisać na magistra muszę najpierw zrezygnować z aktualnych studiów a co za tym idzie powinnam oddać stypendium, które do tej pory dostałam. Nie ukrywam, że suma nie jest mała ponieważ w grę wchodzi nie tylko kwota pieniężna, która została mi przyznana ale również stołówka oraz czesne, które oczywiście powinnam zwrócić uczelni.
Teraz moje pytanie: czy ktokolwiek z Was był w podobnej sytuacji i wie czy da radę ominąć w jakiś sposób tę procedurę w Adisu? Przecież z ich strony finansowo wygląda to korzystniej- byłabym przez nich finansowana o rok krócej! Sądzicie, że napisanie podania z prośbą o indywidualne rozpatrzenie mojego przypadku mogłoby cokolwiek pomóc? Jeśli nie to czy macie inne pomysły? Będę ogromnie wdzięczna za każdy wpis!