Skradzione prawo jazdy

Temat przeniesiony do archwium.
Skradziono mi dokumenty lacznie z prawem jazdy . Problem ? Prawo jazdy bylo polskie.I tak w Polsce powiedzili mi ,ze w zwiazku z tym ,ze nie przebywam na terenie Polski wiecej jak 185 dni w roku to mi nie wydadza duplikatu bo powinnam juz dawno przejsc z polskiego na wloskie ! Tu we wloszech nie chca mi wydac duplikatu bo nie maja orginalu i bez orginalu nie moga nic zrobic . Nie mam juz sily wyslylaja mnie od ufficio do ufficio a tam kazdy urzednik mowi cos innego , na policji inaczej i na karabinierach inaczej. Gdzie mam sie udac i co zrobic ? Jest ktos ,kto moze mi pomoc :(
Niby obowiazku przejscia na wloskie nie ma, ale w wlasnie w takiej sytuacji jak Twoja mozna sie przekonac, ze warto.
http://forum.gazeta.pl/forum/w,10307,9[tel],,polskie_prawo_jazdy_we_wloszech.html?v=2
To ,ze wymiana nie jest obowiazkowa wiem !
Mi chodzi o to co ja mam zrobic teraz w tej sytuacji jak ani w Polsce ani tu we Wloszech mi nie chca wydac duplikatu :(
Dla mnie to totalna bzdura bo skoro mam numer skradzionego prawa jazdy i maja moje dane nie rozumiem dlaczego nie moga mi wydac duplikatu tutaj we Wloszech. W Polsce mojej mamie kazali isc do biura meldunkowego i potwierdzic ,ze jestem zameldowana w Polsce a w urzedzie meldunkwym ja wysmiala Pani bo jestem pelnoletnia i jej takiego dokumentu nie wydadza musze byc osobiscie- po prostu paranoja!!!
hmmm mi tez skradziono prawko, ale nie przyznawalam sie, nie zwierzalam pani w urzedzie, ze nie mieszkam w POlsce ;) i przy pierwszej wizycie w kraju wyrobilam duplikat :)
Wlosi nie maja prawa wydawania duplikatow obcych panstw. Jak to sobie wyobrazasz?
martunia jesli ci skradziono prawo jazdy to nalezy sie zwrocic tylko i wylacznie do organu ,ktory je wydal i nie przez mamę ale wylacznie osobiscie.Postępowanie po utracie praw jazdy reguluje art. 98 prawa o ruchu drogowym. http://ukipedia.eu/uk/Wymiana_skradzionego,_zagubionego_lub_zniszczonego_prawa_jazdy
dla mojego faceta tez skradli prawko ,pojechal do polski i bez problemu wydali duplikat i nikt go nie pytal czy przebywa w polsce czy nie.
Martunia ale po lekturze tego postu i tego twojego http://www.wloski.ang.pl/L4_polskie_uznawane_we_wloszech_Co_robic_36959.html to ty dziecko zlote dziecinna jestes, mamę gdzies posylasz, tatą sie 'zaslanisz' ...praktycznie to jakie ty masz przygotowanie do doroslego zycia jak najprostszych spraw nie wiesz...A GOOGLE od czego sa? Nikt do ciebie danego prawa nie bedzie dostosowywal to ty sie musisz dostodowywac do przepisow czy to chorobowych czy do wymiany dokumentow ,a dokumenty to powinnas zabezpieczyc dobrze w jakiejs 'tajnej/ukrytej wewn/kieszonce torebki a nie nosic np.w portfelu.Pieniadze tez jest dobrze rozlozyc na 3 czesci przynajmnieji przechowywac troche w portfelu, troche w bocznej wewnetrz. kieszonce torebki i czesc w kieszeni np luzem..buuu dorosnij szybciej.
niby z jakiej racji we Wloszech maja ci wydac duplikat ?! halooo pobudkaa!!! prawo jazdy bylo wyrabiane gdzie? w Mozambiku, w Burkina Faso czy tez w Polsce?!
Duplikat jak sama nazwa wskazuje jest powieleniem, kopia, powtornym wydaniem dokumentu, wiec z jakiej paki wlosi maja ci go wydac?! Na podstawie niby czego?! MAja ci uwierzyc na slowo i jeszcze potem wyrobic dokument w jezyku polskim tak?! :D Musisz niestety ruszyc 4 litery i osobiscie zalatwic te sprawe, mama i nawet swiety turecki tu nie pomoze, bo musisz zlozyc wniosek, pokazac swoj dowodzik osobisty, zaniesc zdjecie, podpisac sie, zaplacic...mnie odzyskanie prawa jazdy kosztowalo niestety 2 podroze do Polski, bo wyrobienie to nie byla kwestia kilku dni, a chyba jakiegos miesiaca jesli dobrze pamietam..no i nie gadaj na prawo i lewo, ze mieszkasz we Wloszech
Jest jeszcze cos takiego:
http://www.dgtnordovest.it/cmsms/index.php?page=bannerdgtsmarrimento-patente-di-guida-ue
NOTA BENE: l'Ufficio provvederà a chiedere all'Autorità estera che ha rilasciato la patente da duplicare un'attestazione contenente le necessarie informazioni sulla patente; non e' possibile rilasciare il permesso provvisorio di guida.
Dzieki za informacje ....
permesso provvisorio dzis mi wydali . :) dokumenty o prawo jazdy tez zlozylam i nie osobiscie tylko MAMA zaniosla i nie trzaba nic osobiscie :) mozna dac pelnomocnictwo stosowne do art. 32 i 33 paragraf 1 i 2 kodeksu postepowania cywilnego.
7 di 9 nie zaslaniam sie ani mama ani tata jezeli czegos nie wiem po prostu pytam gdzie moge . gromadze informacje i potem staram sie wszytskimi mozliwymi sposobami rozwiazac moj problem. jakikolwiek by nie byl!
mulino nie unos sie tak duplikat moga tez wydac tutaj we wloszech z tym ,ze tutaj trwalo by to od 3 do 6 miesiecy a w Polsce do 30 dni.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie