1. Permesso di soggiorno (a raczej carta di soggiorno) nie istnieje już od ponad dwóch lat i zostało zastąpione zameldowaniem. Jeśli przebywasz we Wloszech przez mniej niż 90 dni, możesz tu mieszkać i pracować bez żadnych formalności, tylko na podstawie dowodu osobistego i codice fiscale. Co do linku, to wystarczy, ze wpiszesz w google "dlgs 30 del 06/02/2007" i wyskoczy ci mnóstwo stron z tekstem ustawy, a opis wszelkich formalności obowiązujących obywatela UE znajdziesz m.in. na tym forum (pisałam o tym wielokrotnie, informacje są aktualne, wystarczy wpisać "residenza" lub "zameldowanie" w wyszukiwarkę i szukać po dacie wpisu; możesz tez kliknąć na mój nick i wtedy zobaczysz wszystkie moje wpisy, łącznie z tymi na interesujący Cie temat).
2. Patrz wyżej: skoro żaden z tych dokumentów nas nie dotyczy, nie ma sensu wyjaśniać różnicy miedzy nimi.
3. Nie bardzo rozumiem, o co chodzi z "odrobieniem stazu". Mozesz zostac tu zatrudniona jako stażystka (contratto di apprendistato lub tirocinio), rejestracja w polskim urzędzie pracy nie ma z tym nic wspólnego (raczej potrzebna będzie rejestracja we włoskim Centro per l'Impiego, ale szczerze mówiąc nie wiem, czy to konieczne - moja firma zatrudniała stażystów nie zarejestrowanych). Podpisujesz umowę z włoskim pracodawca, a następnie (jeśli staż trwa ponad 90 dni i jest to contratto di apprendistato, a nie di tirocinio) idziesz do urzędu gminy złożyć wniosek o zameldowanie. Składki INPS są płacone przez pracodawce tylko w przypadku contratto di apprendistato, nie w przypadku contratto di tirocinio.
4. Jeśli pracodawca pyta o permesso di soggiorno czy nawet o zameldowanie, należy mu wyjaśnić, ze jako obywatelka UE możesz przebywać we Wloszech bez żadnych formalności przez 90 dni i ze złożysz wniosek o zameldowanie, jeśli ktoś zaoferuje Ci umowę o prace dłuższą niż te 3 miesiące.