kilka meczacych(dreczacych) pytanek-z gory dzieki

Temat przeniesiony do archwium.
witam wszystkich forumowiczow.
Mam kilka pytan do osob ktore orientuja sie w tych podstawowych a jednoczesnie tak zawiklych sprawach z jakimi my obcokrajowcy musimy sie tu zmagac.
Bardzo prosze o pomoc osoby ktore znaja dobrze sprawy.
Po 1 mam pytanie odnosnie permesso di soggiorno, czy trzeba je miec, bo przezcytalam jakis arytkul w ktorym bylo napisane ze od 10/04/2007 juz nie jest wymagane, wiec jak to jest? Moze mi ktos podac jakis konkrety link w ktorym bedzie napisane w miare normalnie, co my mozemy jako czlonkowie UE
2. jaka jest roznica pomiedzy carta di soggiorno a permesso?
3. Aby moc odrobic staz we Wloszech trzeba byc zarejestrownym w urzedzie pracy w polsce?. Na jakich warunkach mozna tutaj odrobic staz i jakie dokumety sa potrzebne, potrzebna jest tessera sanitaria? czy mozna o nia zlozyc jak sie jest na stazu. czy oni placa jakies sladki?
4. czy pracodawca pyta o permesso di soggiorno (dlaczego pyta?)jesli ktos chce odrobic staz,
Dziekuje z gory za pomoc i poswiecony czas.Wiem ze te tematy byly juz poruszane, ale moze w 2009 sa jakies nowe przepisy o ktorych warto wiedziec. Wiem ze nawet bedac tutaj na miejscu we Wloszech ciezko sie czegos dowiedziec bo oni i tak nie za duzo wiedza. Dlatego prosze o jakis cenne wskazowi, bo w wiekszosci spraw to bledne kolo i bez jednego dokumentu nie mozna otrzymac drugiego. Pozdrawiam
Jest cos takiego co sie nazywa soggiorno permamente dla obywateli UE ale trzeba miec udokumentowane pelne 5 lat zameldowania we wloszech,to sie zalatwia w comune dajesz znaczek za 14.64 podpisujesz i gotowe,sprawe sie zalatwia w 2 minuty chyba ze trafisz na urzednika ktory nic nie wie to lepiej od razu wolaj kierownika.
1. Permesso di soggiorno (a raczej carta di soggiorno) nie istnieje już od ponad dwóch lat i zostało zastąpione zameldowaniem. Jeśli przebywasz we Wloszech przez mniej niż 90 dni, możesz tu mieszkać i pracować bez żadnych formalności, tylko na podstawie dowodu osobistego i codice fiscale. Co do linku, to wystarczy, ze wpiszesz w google "dlgs 30 del 06/02/2007" i wyskoczy ci mnóstwo stron z tekstem ustawy, a opis wszelkich formalności obowiązujących obywatela UE znajdziesz m.in. na tym forum (pisałam o tym wielokrotnie, informacje są aktualne, wystarczy wpisać "residenza" lub "zameldowanie" w wyszukiwarkę i szukać po dacie wpisu; możesz tez kliknąć na mój nick i wtedy zobaczysz wszystkie moje wpisy, łącznie z tymi na interesujący Cie temat).

2. Patrz wyżej: skoro żaden z tych dokumentów nas nie dotyczy, nie ma sensu wyjaśniać różnicy miedzy nimi.

3. Nie bardzo rozumiem, o co chodzi z "odrobieniem stazu". Mozesz zostac tu zatrudniona jako stażystka (contratto di apprendistato lub tirocinio), rejestracja w polskim urzędzie pracy nie ma z tym nic wspólnego (raczej potrzebna będzie rejestracja we włoskim Centro per l'Impiego, ale szczerze mówiąc nie wiem, czy to konieczne - moja firma zatrudniała stażystów nie zarejestrowanych). Podpisujesz umowę z włoskim pracodawca, a następnie (jeśli staż trwa ponad 90 dni i jest to contratto di apprendistato, a nie di tirocinio) idziesz do urzędu gminy złożyć wniosek o zameldowanie. Składki INPS są płacone przez pracodawce tylko w przypadku contratto di apprendistato, nie w przypadku contratto di tirocinio.

4. Jeśli pracodawca pyta o permesso di soggiorno czy nawet o zameldowanie, należy mu wyjaśnić, ze jako obywatelka UE możesz przebywać we Wloszech bez żadnych formalności przez 90 dni i ze złożysz wniosek o zameldowanie, jeśli ktoś zaoferuje Ci umowę o prace dłuższą niż te 3 miesiące.
Dziekuje bardzo za odpowiedzi.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia