zjazd do Polski

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich zwracam sie do was do osób którzy byli w podobnej sytuacji.Kolezanka moja pracowała we włoszech ok 4 lat a teraz chce na stałe zjechac do Polski,i chce z włoch wybrac świadectwa pracy gdzie to sie wybiera? i jeszcze jedno pytanko o irpef,ktos ze znajomych powiedział jej ze zjezdzając na stałe jest mozliwosc wybrania pieniędzy zgromadzonych na irpef czy to prawda,szxczerze to pierwszy raz o takim czyms słysze.. Pozdrawiam
O IRPEF nic nie wiem. Mozna bylo przed laty wycofac skladki z INPSu, ale to juz nieaktualne.
zjazd? zjechać do Polski? O_o co to znaczy ? myślałam, ze zjechać można z górki na pazurki a tu proszę ;D
Szukam osoby która w grudniu będzie jechała do Polski samochodem w okolice Śląska.Ja już chcę wrócić do Polski na stałe i mam troszkę bagażu, proszę o kontakt, e-mail [email]
We Wloszech pracodawca nie ma obowiązku wydać pracownikowi świadectwa pracy (coś takiego tutaj po prostu nie istnieje), wiec Twoja koleżanka musi poprosić swojego pracodawce o napisanie go, według wzoru przyjętego w Polsce. Nie sadze, żeby był z tym problem, jeśli rozstaje się z nim w dobrych stosunkach.

Jeśli chodzi o Irpef, to nie bardzo rozumiem, co masz na myśli, pisząc "pieniądze zgromadzone na Irpef" - IRPEF to podatek dochodowy, a jedyne, co się "gromadzi" i dostaje przy rozwiązaniu umowy o prace, to jest TFR, czyli odprawa.
Moze chodzi o tzw. zwrot podatku za prace za granica. Moze to cos wyjasni:
http://www.zwrot-podatku.eu/zwrot_podatku_z_wloch.htm
Nie czytalam.
W przypadku pracy we Wloszech nie można uzyskać zwrotu podatku (jak np. w przypadku Niemiec), kiedyś już o tym pisałam.
Tak tez myslalam.
[wpis usunięty]
? Ciekawe, w zwrocie jakiego podatku chcą pomoc, skoro podatki, które normalny pracownik płaci we Wloszech całkowicie się państwu włoskiemu należą... Mozna uzyskać najwyżej zwrot niektórych wydatków, po wypełnieniu deklaracji podatkowej (730 lub Unico).
[wpis usunięty]
Nawet tego nie skomentuje.:)
[wpis usunięty]
Ale jakiego podatku? Raczej nadplaconego: faktycznie trwa to 2-3 miesiace. Na 100% nie wiem, ale tak mysle.
Zwrot nadpłaconego podatku następuje na podobnych zasadach jak w Polsce - wypełnia się roczna deklaracje podatkowa i jeśli wynika z niej nadpłata, po kilku miesiącach otrzymuje się zwrot (jeśli natomiast zapłacony podatek jest mniejszy od należnego, trzeba dopłacić). I to wszystko.
Wlasnie tak, a autorka watku miala na mysli podatek "zgromadzony" / czyli zaplacony /, nie nadplacony.
Jest firma , która zajmuje się min. zwrotem podatku z Włoch. Nie ma żadnych opłat wstępnych, a jeśli zwrot podatku nie należy się, to nic się nie płaci. Dlatego warto starać się o zwrot podatku przez tą firmę. O zwrot podatku, dla pracujących we Włoszech można starać się 2 lata wstecz, czyli za 2009 i za 2010. Niestety za 2008 termin składania dokumentów o zwrot podatku upłynął 30 września 2010.
Przez tą firmę dostałem zwrot podatku za 2008 i złożyłem dokumenty do zwrotu podatku za 2009.
Polecam tą firmę. Sprawdziłem ją. Poniżej link do strony www tej firmy: www.posejdon.dendax.com
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Brak wkładu własnego