Pomoc-starter,konto bankowe

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie:) Za niedługo wybieram się na dłuższy czas w okolice Mediolanu i piszę z pewną prośbą:
1.Jaki włoski starter kupić??
Nie mam pojęcia który bardziej się opłaca:(
Jakie są stawki za połączenia do Polski?
Będę bardzo często dzwoniła do Polski i wydaje mi się że obecny operator (Plus) sporo ze mnie zedrze:/
Nie wiem czy będę w pracy miała możliwość swobodnego korzystania z tel stacjonarnego.
Jak już kupię taki starter to jak uruchomić możliwość połączeń z zagranicą??
2.Konto bankowe-mój największy problem:/
Chciałabym konto za które nie musiałabym wiele płacić-najlepiej prowadzone za darmo ale nie wiem czy takie są w Polsce albo we Włoszech.
A jeżeli są we Włoszech to jak je uzyskać?
Obecnie mam w ING ale chciałabym takie konto na które mogę spokojnie wpłacić Euro i nie zostanie ono przewalutowane na złotówki.
Nie bardzo mi pasuje trzymanie zarobionych pieniędzy w "skarpecie".

Za wszelką pomoc gorąco dziękuję:*
Dzięki wam będę mniej zestresowana wyjazdem-pierwszy raz wyjeżdżam za granice;)
Pomoże ktoś?:(
jezeli nie chcesz trzymac pieniedzy w skarpecie to daj dla mnie a u mnie to jak w ruskim banku wlozysz i nie wyjmiesz
moglabys pomoc sobie sama....skorzystaj z naszej fioletowej wyszukiwarki to o co pytasz bylo juz wielokrotnie omawiane na forum..ludzie od lat jezdza do wloch ..wiec to co dzis jest nowoscia/czym nieznanym dla ciebie..kiedys bylo nieznane i nowe dla nich,weszli na foru i zapytali../logiczne no nie ?/wiec to juz tu jest .uzywaj slow kluczy np bank,konto wnaku ,banki wolskie carta sim,operator telefoniczny rozmowy telefon.Juz wszystko jasne?:D Ja polecalabym ci Vodafone ..ma tania taryfe do Polski,nazywa sie Vodafone One Nation..pisalam tu o tym..wrzuc ta nazwe do wyszukiwarki i polecam ci temat http://www.wloski.ang.pl/ABC_wloskich_bankow_37110.html
hee heeheheh literowki..banki wloskie http://www.wloski.ang.pl/tel_komorkowy_31868.html http://www.wloski.ang.pl/Tanie_rozmowy_28067.html http://www.wloski.ang.pl/Dzwonienie_do_Polski_z_Italii_31676.html w tej taryfie co ci pisalam Vofsfone Oner Nation wazne jest by pamietac by doladowywac za kwote nie mniejsza niz15 eu ...dostajesz wowczas gratis do 1000 min rozmow do Polski i wlacz od razu taryfe i miej ją.. Vodafone Passport...wazne jest by decydowac sie od razu przy zakupie sim i rejsytracji podaj od razu jak chcesz taryfe bo Ci dadza jak oni uwazaja tzn pytaja sie czy duzo dzwonisz czy malo..:D a potem jak chcesz zmienic taryfe to musisz kupowac carte servizzi z a8 eu i dopiero po tej oplacie sama zmieniasz taryfe...Zob wwww.190.i tam masz opis promocji i taryf bezabonamentowych...podalam ci taryfy jakie ja mam i jestem z nich zadowolona :D
przepraszam, mieszkasz pod mostem? jako bank proponuje FINECO. To bank on-line. Ponad rok mam u nich konto i sa wyborni. Ale ja wiem, czy tak bez zadnego adresu zameldowania ci pozwola?
jak sie mieszka pod mostem to sie nie ma laptopa ..wiec Finceo odpada :D..chyba ze z kafejek internetowych ktos bedzie korzystal..ale tam pelno arabow.. sami extracomunitari..az strach wchodzic same ciemne geby nieogolone wydzierajace sie na skypie w swoim jezyku/a reszta ziomali stoi pod wejsciem i czeka na dilera/jeden arab przekrzykuje drugiego..te kafejki to nie kafejki to raczej 'kebabo internet"i punkt schadzek gejow..z moich spacerowych obserwacji z pieskiem:D
a dlaczego nie mozna miec laptopa pod mostem?moj laptop dziala 4 godz bez ladowania,potem idzie do jakiejs toalety bar lub cos takiego i laduje baterie gratis
opracowalas juz patent? brava.
Nie mieszkam pod mostem-czy jeżeli ktoś nie ma zameldowania to od razu musi być bezdomnym?
A zameldowania nie mam gdyż toczy się sprawa spadkowa i do póki nie będzie ona zakończona nie mogę się zameldować-i proszę nie piszcie mi tu żadnych przepisów bo jestem z nimi zaznajomiona, a sprawa nie jest tak łatwa jakby mogło się wam wydawać.
Tak więc jak na razie mam w dowodzie wpisane-brak zameldowania.
Dzięki za informacje odnoście sim:)
Co do banku to spodziewałam się że mogę mieć trudności z utworzeniem konta.
No cóż najwyżej będę wpłacała pieniążki podczas wizyt w Polsce-ale nie ukrywam nie najlepiej będę się czuła jeżdżąc z taką gotówką.Chyba warto by było pomyśleć o jakiejś porządnej kasetce na pieniądze bo co jak co ale przynajmniej w taki sposób chyba warto się zabezpieczyć na miejscu.
Nie twierdze że włosi to złodzieje ale przezorny zawsze ubezpieczony;)
Sa tez karty, ktore mozna ladowac: np. PostePay / moze m.in. sluzyc do zakupow w necie /. Niestety bez adresu chyba Ci jej nie dadza.
Gdybym miała konto bankowe to mogłabym zrobić stałe zlecenie, ale z tego co widzę raczej mieć nie będę.
No chyba że...zameldowałabym się w miejscu pracy, gdzie będę przez najbliższy rok.
Ale nie wiem jak wygląda kwestia meldowania we Włoszech.
Mam za niedługo zacząć pracę w włoskiej stadninie koni i będę mieszkała na terenie ośrodka.
Pracodawca ma w ogóle obowiązek zgłosić że u niego mieszkam??
Nie mam zielonego pojęcia jakie są przepisy we Włoszech:/
Nie tylko pracodawca ma obowiązek zgłosić fakt, ze mieszkasz na terenie stadniny (tzw. cessione di fabbricato, w ciągu 48 godzin od udostępnienia lokalu na dłużej niż miesiąc), ale Ty masz obowiązek zameldować się, jeśli Twój pobyt we Wloszech przekroczyć ma 3 miesiące. Tak wiec chyba problem sam się rozwiązał.:)
to zaloz konto w Polsce, a pozniej bedziesz sobie wysylac.
Nie trzeba miec zameldowania zeby dostac karte poste-pay.
ani codice fiscale?
Doszłam do wniosku że założę sobie w Polsce konto walutowe, na które pracodawca będzie przelewał mi pieniądze z wypłaty.To chyba najlepsze rozwiązanie skoro nie chcę wozić ze sobą gotówki bo na inny pomysł nie wpadłam...

Jeszcze takie pytanie odnośnie tego zameldowania we Włoszech-gdzie mam się zgłosić z tą sprawą?Jakie muszę mieć ze sobą dokumenty oprócz dowodu osobistego??
Musisz się zwrócić do urzędu meldunkowego (Ufficio Anagrafe) Twojej gminy, zabierając ze sobą dowód osobisty, codice fiscale (musisz go mieć do podpisania umowy o prace, wyrabia się go w Agenzia delle Entrate na podstawie dokumentu tożsamości) i umowę o prace. To są podstawowe dokumenty przewidziane przez ustawę 30/2007, ale weź pod uwagę, ze mogą wymagać dodatkowych dokumentów, np. ostatniego odcinka wypłaty lub oświadczenia pracodawcy, ze nadal dla niego pracujesz (zwłaszcza jeśli w celu złożenia wniosku musisz się umówić na spotkanie).

Na podstawie zaświadczenia o złożeniu wniosku o zameldowanie możesz udać się do ASL i zapisać się do tutejszego NFZ (SSN), a także założyć konto w banku (niektórym bankom wystarcza takie właśnie zaświadczenie).
jesli zamierzasz zostac dluzej niz trzy miesiace to idzesz do urzedu gminy (comune) tam, gdzie bedziesz mieszkac, do ufficio anagrafe z umowa o prace, kontraktem wynajmu mieszkania, powinnas rowniez miec codice fiscale (ale w tym wypadku pewnie najpierw ci kaza zrobic to zgloszenie w comunie , a pozniej bedziesz mogla wyrobic codice fiscale), dwa znaczki oplaty skarbowej po 14.62 i dokumentem stwierdzajacym tozsamosc oczywiscie. Poniewaz bedziesz miaszkac na terenie osrodka, najprawdopodobniej wlasciciel nie bedzie ci robil kontraktu, w takim ukladzie powinnas przedstawic dichiarazione di osppiatalita', czyli dokument , w ktorym on zobowiazuje ci dac lokum u siebie i na jego koszt. Najlepiej zeby poszedl z toba, bo urzednicy maja tendencje do udawania madrzejszych niz sa, w szczegolnosci wobec obcokrajowcow, ktorzy ich zdaniem ni emaja o niczym pojecia.
Kurcze troszkę tego załatwiania będzie-no ale cóż jak mus to mus.
A co by było gdyby pracodawca ociągał się ze zgłoszeniem że u niego mieszkam?
Jemu będzie coś groziło za zaniedbanie obowiązku czy mnie?
Tak wiem piszę czarne scenariusze ale wolę wiedzieć jak najwięcej zanim wyjadę;)
Tym bardziej że nie znam włoskiego...

A może ktoś z was bywał w okolicy Asti???
1. Umowa najmu ani żaden podobny dokument nie jest konieczny, a jeśli urząd go wymaga przekracza swoje uprawnienia. Zameldowanie (rejestracja w APR) jest stwierdzeniem faktu, ze mieszkasz w danym miejscu, bez względu na to, na jakiej podstawie.

2. Jak pisałam wyżej, codice fiscale jest konieczny do podpisania umowy o prace, wiec bez niego nie ma możliwości zameldować się jako pracownik (właśnie dlatego, ze umowy brak).
Osoba, która udostępnia ci lokal mieszkaniowy (mieszkanie, pokój itp.) na okres dłuższy niż 30 dni ma obowiązek zgłosić ten fakt w ciągu 48 godzin na komisariacie lub kwesturze (za pomocą formularza "cessione di fabbricato", do kupienia w Buffetti lub udostępnianego przez komisariat). Jeśli tego nie zrobi, groza mu sankcje administracyjne (dość wysoka grzywna), ale to nie Twój problem, wiec tym się nie przejmuj.
Już się na czytałam o tym jak urzędnicy mogą traktować obcokrajowców-zwłaszcza w mniejszych miastach, dlatego zbieram jak najwięcej przydatnych informacji o przepisach itp.
Właściciel raczej nie będzie mi w stanie pomóc w tym całym załatwianiu-jest bardzo zajętym człowiekiem, zresztą jak większość ludzi zajmujących się końmi.
Na szczęście pracuje tam pewien Polak więc będę liczyła na jego pomoc...
Czyli tak:
codice fiscale-do tego będę potrzebowała tylko dowód osobisty czy jeszcze ten papierek że zostałam zgłoszona że mieszkam u właściciela na jego koszt(bo tak się umawialiśmy)?
1. codice fiscale - TYLKO dowód osobisty
2. jeśli koniecznie chcesz, poproś pracodawce o podpisanie "contratto di comodato gratuito" (umowa o darmowym najmie)
3. umowa o prace (dowód osobisty i codice fiscale)
4. zameldowanie (dowód osobisty, codice fiscale, umowa o prace - spróbuj dowiedzieć się wcześniej w gminie, czy wymagają tez innych, dodatkowych dokumentów)
5. rejestracja w SSN (zaświadczenie o złożeniu wniosku o zameldowanie, umowa o prace)
Dziękuję za przejrzystą odpowiedź:)
Cieszę się że trafiłam na to forum bo jesteście naprawdę bardzo pomocni:)
Nie ma za co, znam te wszystkie przepisy niemal na pamięć, wiec chętnie pomagam.:)
Codice fiscale jest potrzebny.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie