Niedawno przprowadzilem sie do Mediolanu po skonczeniu studiow w Londynie.
Niestety przyzwczajony do braku obowiazku meldunkowego, zalatwiania praktycznie wszystkiego na paszport w Wielkiej Brytanii, formalnosci we Wloszech mnie troche przerazaja.
Ale zaczne od wyjasnienia mojej zytuacji. Do Wloch przeprowadzilem sie 25ego pazdiernika i po dwoch tygodniach zaczalem prace (calkiem niezla, w szczegolnosci jako, ze nie mowie po Wlosku. No teraz to juz moge pizze zamowic). Kontrakt z pacy dostalem na razie na 3 miesiace (Contratto di lavoro autonomo a progetto) ale licze, ze po tych 3 miesiacach podpisze juz nowy i na czas nieokreslony.
Chcialem sie dowiedziec jak sprawa wyglada z rezydencja, ale z moich poszukiwan zrobil sie jakis balagan,bo tu ktos mi powiedzial, ze mam wyrobic residenza, ze policjant do mnie przyjdzie, tu ktos, ze musze sie zameldowac a ktos inny jeszcze o jakims domicilio mi wspomnial.
Problem jest taki, ze na razie nie chce sie meldowac, bo mieszkam u znajomego w w wynajmowanym przez niego mieszkaniu i w styczniu chcialbym sie przeniesc. Natomiast przydalby mi sie wloski dowod, by sobie omc konto otworzyc, bo mimo ze nie ma problemow z przesylaniem pensji na polskie konto to jednak transfer dlugo idzie a potem pojawiaja sie prowizje za wyplaty z bankomatu.
Gdzies przeczytalem tez, ze musze sie zarejestrowac w jakims Ufficio anagrafe del comune (w moim przypadku to Milano), ale jak to sie ma do domicilio, residenza i wloskiego dowodu to nie mam pojecia.
Bardzo bym prosil by ktos mi powiedzial dokladnie co mam zrobic krok po kroku.
Kiedy moge sie starac o residenza. Czy to jest jednoznaczne z zameldowaniem i wizyta policjanta (w takim przypadku to chyba lepiej poczekac, az sam cos wynajme)? I czy residenza jest potrzebne do wyrobienia dowodu?
A, jeszcze jedno pytanie; jak wyrobic karte dei servizi? Czy to przy zapisaniu sie do ASL? I co musze miec by sie tam zapisac/dostac karte?
Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz.
Z pozdrowieniami
M