Poczatki we Wloszech

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 59
poprzednia |
Niedawno przprowadzilem sie do Mediolanu po skonczeniu studiow w Londynie.
Niestety przyzwczajony do braku obowiazku meldunkowego, zalatwiania praktycznie wszystkiego na paszport w Wielkiej Brytanii, formalnosci we Wloszech mnie troche przerazaja.
Ale zaczne od wyjasnienia mojej zytuacji. Do Wloch przeprowadzilem sie 25ego pazdiernika i po dwoch tygodniach zaczalem prace (calkiem niezla, w szczegolnosci jako, ze nie mowie po Wlosku. No teraz to juz moge pizze zamowic). Kontrakt z pacy dostalem na razie na 3 miesiace (Contratto di lavoro autonomo a progetto) ale licze, ze po tych 3 miesiacach podpisze juz nowy i na czas nieokreslony.
Chcialem sie dowiedziec jak sprawa wyglada z rezydencja, ale z moich poszukiwan zrobil sie jakis balagan,bo tu ktos mi powiedzial, ze mam wyrobic residenza, ze policjant do mnie przyjdzie, tu ktos, ze musze sie zameldowac a ktos inny jeszcze o jakims domicilio mi wspomnial.
Problem jest taki, ze na razie nie chce sie meldowac, bo mieszkam u znajomego w w wynajmowanym przez niego mieszkaniu i w styczniu chcialbym sie przeniesc. Natomiast przydalby mi sie wloski dowod, by sobie omc konto otworzyc, bo mimo ze nie ma problemow z przesylaniem pensji na polskie konto to jednak transfer dlugo idzie a potem pojawiaja sie prowizje za wyplaty z bankomatu.
Gdzies przeczytalem tez, ze musze sie zarejestrowac w jakims Ufficio anagrafe del comune (w moim przypadku to Milano), ale jak to sie ma do domicilio, residenza i wloskiego dowodu to nie mam pojecia.
Bardzo bym prosil by ktos mi powiedzial dokladnie co mam zrobic krok po kroku.
Kiedy moge sie starac o residenza. Czy to jest jednoznaczne z zameldowaniem i wizyta policjanta (w takim przypadku to chyba lepiej poczekac, az sam cos wynajme)? I czy residenza jest potrzebne do wyrobienia dowodu?
A, jeszcze jedno pytanie; jak wyrobic karte dei servizi? Czy to przy zapisaniu sie do ASL? I co musze miec by sie tam zapisac/dostac karte?

Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz.
Z pozdrowieniami
M
hmm...domniemywam, ze po ukonczeniu studiow /nawet w Londynie/ jestes w stanie poslugiwac sie nasza fioletowa wyszukiwarka.Wpisz slowa kluczowe interesujacych cie tematow i czytaj.Tu na forum jest juz wszystko dawno opisane co do rezydencji czy meldunku w Mediolanie.Policjant nie przyjdzie..wpisz w wyszukiwarke slowa: wizyta vigili. Wloski dowod ?..wpisz: wloski dowod lub Carta d'Identità ,slowa kluczowe..wpisz tak po prostu do wyszukiwarki i czytaj.Domicillio nie istnieje odpusc sobie to slowo.Wpisz slowo:ASL i czytaj..Mysle, ze skoro skonczyles studia ../nawet w Londynie/ to po przeczytaniu polecanych postow nie trzeba ci juz bedzie tlumaczyc krok po kroku..Wyobraz sobie, ze kazdego dnia przyjdzie tu jakas osoba ,jedna czy dwie /moze trzy /i zamiast byc samodzielnymi w czytaniu tego co zostalo szczegolowo wyjasnione i opisane ,beda jak ty prosic o prowadzenie za raczke ..i tak krok po kroku..Nie ma sensu by forum PUCHLO i pisac w kolo Macieju to samo.Jestes po studiach/tych londynskich!/ to rozumiesz nawet wiecej.A wiec wytrzyj nos,glowa do gory i jazda do wyszukiwarki ..to ten prostokat na prawo..zapewniam cie, ze nie gryzie..:D
Mediolan – Powstały cztery nowe okienka, w których można załatwić sprawy meldunkowe

Gmina Mediolanu, aby ułatwić życie cudzoziemcom, którzy przechodzą gehennę, zanim uda im się załatwić formalności w “anagrafe” stworzyła cztery dodatkowe okienka: na via Ungheria 29, via Paravia 26, via Bovisasca 173 i na via Boifava 17.

Okienka otwarte są od poniedziałku di piątku w godzinach od 8.00 do 13.00 oraz od 14.30 i 15.30. Biura obsługują wyłącznie petentów, którzy umówili się wcześniej na spotkanie. Obywatele UE, którzy muszą załatwić sprawy meldunkowe (residenza) mogą umówić się do urzędu poprzez internet.

W tym celu należy wejść na stronę internetową www.comune.milano.it, następnie wybrać “Servizi On-Line”, gdzie należy się zalogować, a poźniej przejść na “Servizi Anagrafici” i“ Residenza per Stranieri”.

Osoby, które z komputerami nie są za pan brat mogą oczywiście umówić się na spotkanie bezpośrednio w jednym z czterech nowopowstałych biur.
czy ktos wie czy owe okienka jeszcze funkcjonuja czy sa zlikwidowane? Deelayah ty jestes taka potezna ze swa wiedza...na mnie juz pora, ciao
czy ktos wie czy owe okienka jeszcze funkcjonuja czy sa zlikwidowane? Deelayah ty jestes taka potezna ze swa wiedza...na mnie juz pora, ciao
Na ten kontakt na czas nieokreslony to bym bardzo nie liczyla. WeWloszech w ostatnich czasach to wygrana na loterii.
Buhahaha.. A to dobre... I czy myslisz, ze ja z wyszukiwarki nie umiem skorzystac? Wszstkie te posty widzialem, tylko co mnie obchodzi ile trzeba miec na koncie by dostac ubezpieczenie? Jako, ze pracuje to nie musze miec ani grosza na koncie.
O Codice Fiscale nie pytalem, wiec nie wiem po co linki wrzuciles/as (ja, po tych studiach UK, wiem ze na ogol odpowiada sie na pytania, ktore sa zadane).
Co do tych okienek to informacja tez mnie nie interesuje, bo pracuje w tych godzinach i musze isc w sobote na via Larga 12 i tam probowac zalatwiac wszystko.
Co do vigili to skad mam wiedziec jak tego szukac w wyszukiwarce? Jak sie wpisze policjant to nic na ten temat nie wyswietla sie, przynajmnije na pierwszej stronie. Chyba wyraznie napisalem, ze po wlosku to ja umiem tylko pizze zamowic??? Poza mi chodzilo raczej o znajomego i przede wszystkim czy residenza to to samo co zameldowanie (Wystarczy odpowiedz tak lub nie, wiec forum nie spuchnie az tak bardzo, a Tobie zajmie to mneij czasu niz wklejanie linkow). A jesli tak to czy dziala na takich samych zasadach jak w Polsce, ze na przyklad wyrzucic sie mnie z mieszkania tak latwo nie da i i czy wlascicel mieszkania musi sie na to zgodzic. Jako, ze mieszkam u znajomego to nie chce mu ewentualnych problemow robic.
Co do ASL to slyszlaem roznych kilka wersji. Niektorzy mowia mi, ze z payslipem z pracy i paszportem musze isc, niektorzy, ze kontrakt i paszport wystarczy. Gdzies ktos napisal, ze musze miec residenza. Czy residenza jest obowiazkowe? Na stronie poliziadistato.it nic nie jest napisane o obowiazku meldukowym czy rezydenji a tylko, ze trzeba sie zarejestrowac w anagrafe.
Wiec jak widzisz moze sa to szczegolowe pytania. Mam tez wrazenie, ze zamiast pisac zlosliwe kometarze o moim skonczeniu studiow mozna to miejsce przeznaczyc na proste wyjasnienie w punktach co i jak? Nie ma to jak zyczliwi Polacy, ktorzy chca pomoc. Miejmy nadzieje, ze ktos inny sie znajdzie, kto bedzie troche bardziej pomocny...
VonReemie drogi, tylko nie zaczynaj o "życzliwych Polakach", proszę cie...;) Sette to specyficzne stworzenie, nie odzwierciedla osobowości większości Polaków.;)

A teraz po kolei:

1. Obowiązek meldunkowy zastąpił w 2007 r. kartę pobytu dla obywateli UE, wiec jeśli zamierzasz tu pozostać przez ponad 3 miesiące, to zameldować się będziesz musiał. Na razie jednak masz umowę na 3 miesiące, wiec mieścisz się w okresie, w którym możesz przebywać i pracować we Wloszech bez żadnych formalności, wiec wystarczy Ci Twój dowód osobisty. Jeśli umowa zostanie Ci przedłużona, wówczas się zameldujesz.

2. Rozumiem problem związany z brakiem włoskiego konta, ale chyba przez 3 miesiące przeżyjesz?;) Spróbuj przejść się mimo wszystko po bankach w Twojej okolicy, niektóre otwierają konta obcokrajowcom bez zameldowania, jeśli udowodnia oni, ze maja we Wloszech stale miejsce zamieszkania i zameldować się zamierzają - moja filia banku Intesa Sanpaolo nawet nie chciała o tym słyszeć, ale filia tego samego banku w innej części Rzymu bez problemu otworzyła konto mojej niezameldowanej koleżance.:)

3. Gdy już podpiszesz umowę na dłuższy okres, wystarczy, ze pójdziesz do biura meldunkowego (Ufficio Anagrafe) Twojej gminy (comune) i złożysz wniosek o zameldowanie (= residenza), przedstawiając umowę o prace, codice fiscale (który powinieneś już mieć, skoro pracujesz) i ewentualnie ostatni pay slip (busta paga). Moja rada jest taka, żebyś wcześniej dowiedział się w biurze meldunkowym, jakie dokładnie dokumenty musisz załączyć, bo każda gmina ma inne wymogi (choć te podstawowe, regulowane ustawa, pozostają te same). Po przyjęciu Twojego wniosku gmina wyśle do Twojego mieszkania straż miejska (vigili urbani) i jeśli potwierdza oni, ze rzeczywiście tam mieszkasz, zostaniesz zameldowany. Wtedy możesz wyrobić sobie włoski dowód (jeśli chcesz, on wcale nie jest niezbędny - masz swój polski dokument tożsamości i jest on jak najbardziej ważny na terenie Włoch) oraz uzyskać tzw. attestato di regolare soggiorno (zaświadczenie o legalnym pobycie).

4. Po złożeniu wniosku o zameldowanie możesz udać się do ASL i zarejestrować się w Servizio Sanitario Nazionale, pokazując zaświadczenie o złożeniu wniosku w gminie oraz umowę o prace (tu również radze się najpierw dowiedzieć o wymagane dokumenty). Wybierzesz sobie wówczas lekarza pierwszego kontaktu oraz dostaniesz Europejska Karte Ubezpieczenia Zdrowotnego (tessera sanitaria). Jeśli dobrze pamiętam, w Lombardii istnieje również osobna karta, którą dostajesz po rejestracji w SSN.
Przede wszystkim we Wloszech obowiazuje tzw. denuncia antiterrorismo: kolega musi zglosic fakt, ze w jego domu mieszka ososba nie nalezaca do rodziny.
Moja rada: jesli nie znasz wloskiego, to troche pokory nie zaszkodzi. Jesli chcesz, aby ktos udzielil pomocy...
dokadnie. po contratto a progetto to mozna co najwyzej liczyc na umowe o prace naczs okreslony i to przedluzana co 3 misiace. o umowe na czas niekreslony to wlosi tutaj marza, nie wspomniec juz o obcokrajowcach.
A ja uważam, ze przesadzacie i niepotrzebnie negatywnie nastawiacie kogoś, kto tu dopiero przyjechał i jest na początku swojej "kariery" zawodowej we Wloszech. To prawda, ze nie jest łatwo podpisać umowę na czas nieokreślony, ale to wcale nie jest niemożliwe i może akurat autorowi wątku to się uda? Pomijam już fakt, ze i bez takiej umowy można być zadowolonym z wykonywanej pracy.:)
ikt nie napisal, ze jest niemozliwe. Po prostu z wielu powodow pracodawcy wola inne wyjscia. Mowia, ze latwiej im jest przeprowadzic rozwod niz zwolnic pracownika z umowa na czas nieokreslony. :)
Wiem, ze nikt tak nie napisał. Ale chłopak pyta o formalności do załatwienia i zamiast odpowiedzi dostaje najpierw po łapach od Sette, a potem prognozę od was, ze raczej nie ma co liczyć na umowę na czas nieokreślony. Mnie osobiście takie podejście się nie podoba, bo nie wiecie, dla jakiej firmy pracuje i jakie ta firma ma podejście do pracowników - po co te komentarze?
nie latwiej, a taniej.
jako bank polecam ci FINECO, bank on line, ktory opiera sie na Banca di Roma. Kosztuje 6 euro miesiecznie, robisz wszystko przez internet, bankomaty gratis, przelewy gratis. Ja jestem zadowolona.
To dużo płacisz, mua, aż się zdziwiłam, myślałam, ze Fineco jest tańsze... Ja mam konto Zerotondo w Banca Intesa i place tylko obowiązkowy podatek krajowy (te trzydzieści parę euro rocznie, które tez na pewno płacisz) - tez mam wszystko za darmo.
no, place 6 miesiecznie i 8.55 imposta sul bollo kwartalnie. A mozesz wszystko przez net?
Pewnie, w oddziale byłam tylko dwa razy, żeby otworzyć konto i odebrać kartę bankomatowa.
dee...on ma tez (Contratto di lavoro autonomo a progetto) czyli,ze on jest zobowiàzany do odprowadzania skladek?
Dziekuje bardzio Deelaylah... Wlasnie takiej odpowiedzi szukalem.
Rzeczywiscie skoro nie musze sie tym od razu zajmowac to poczekam az sam wynajme mieszkanie. codice fiscale mam juz od dawna, bo wyrobilem w konsulacie w UK jeszcze przed przyjazdem.
Jesli chodzi o sluzbe zdrowia to tez mi sie nie spieszy, bo mam Europejska Karte Ubezpieczenia Zdrowotnego wyrobiona w Anglii, wiec w razie czego moge isc do lekarza.

Co do kontraktu, to wiem, ze z tymi na czas nieograniczony nie jest latwo, ale pomarzyc warto. Nie wiem jak jest mojej firmie, ale generalnie Wlosi sa w mniejszosci (no moze 50/50), wiec moga miec troche inne zasady... Dowiem sie za niecale 3 miesiace. No chyba, ze mi podziekuja... :-)

Z tymi 'zyczliwymi Polakami' to oczywiscie nei generalizuje. Zawsze znajdzie sie ktos kto cos takiego napisze jak Sette.

Jesi chodzi o pokore to i tak jestem spokojny. :-P Do Wloch przyjechalem nie znajac wloskiego, nie majac pracy ani pieniedzy. Cale szczescie, ze mam dobrych przyjaciol tu. Poza tym mam szczescie, bo prace znalazlem dosyc szybko. Teraz juz planuje studia za rok, kolejne, tym razem w Mediolanie i sie wszystko uklada ale to zawdzieczam sobie i moim przyjaciolom, na ktorych zawsze moge liczyc.

No nic, koncze... Lunch mi przywiezli...

Pozdrawiam...
dee w praktyce wyglàda to inaczej,bo zeby sie zameldowac to trzeba albo miec kogos,kto go zamelduje u siebie,albo miec umowe o wynajem mieszkania.mieszkania nikt mu nie wynajmie bez kontraktu pracy.do wyrobienia tessery sanitaria potrzebne mu bedzie attestato lub carta di soggiorno,a tego nie dostanie bez zameldowania.
ja place jak mua mua..Wcale nie dalam mu 'po lapach'facet ma kolege Wlocha w mieszkaniu i co ten nic a nic?..nie pomozemu?Uznalabym tego Wlocha zaglowne 'zrodlo wiedzy'a zrezzta STARAJAC sie pomoc facetowi jasne ze robilam to jak umialam najlepiej ale jasne .ze w mym stylu..nie bylabym soba inaczej/ i kuzwa ..ile czasu mu poswiecilam! Nasza madra Linn Linn ma racje..tak 'gleboka specyficzna racje'! kontrakt na czas nieokreslony to pracodawca da komus z rodziny,komus znajomemu szybciej niz obcokrajowcowi i to mlodemu..nie zapisanemu do zadnej parti politycznej? do ktorej np nalezy szef..Ot i zycie..Ale tak wygladaja realia..plecy, plecy.. Dee tez ma racje, wszystko moze sie zdarzyc... forowicz powinien sie pocieszyc ze ma malo do zalatwiania,mniej niz to bylo kiedy bylismy poza Unia. I forowicz nie powinien lamentowac tylko zachowac sie jak na mezczyzne przystalo :D
przeczytalam komentarze i musze powiedziec ze nie wiem skad u ciebie sette tyle jadu i zlosliwosci jak tak mozna odpowiadac czlowiekowi:( triste
Ale ja nie lamentuje tylko sie pytam co i jak zalatwic, bo kiedys w koncu bede musial to zrobic. Mi sie poki co we Wloszech dobrze mieszkam, choc pewno troche mi to zajmie by sie do roznic kulturowych przyzwyczaic.
Co do znajomosci przepisow dotyczacych obcokrajowcow to bym nie liczyl na radzenie sie Wlochow. Sam mialem taki pomysl ale oni nic nie wiedza, bo co ich obchodzi. Gdyby ktos do mnie przyjechal do Polski to skad mialbym wiedziec jakie pozwolenie i jak sie wydaje, jakie sa zasady by cudzoziemcowi otworzyc konto w banku etc etc. Wiem tylko, ze musialbym kogos czasowo zameldowac, ale tak naprawde to kto to sprawdza.
Nie wiem jak bedzie z tym kontraktem i nie licze na nieograniczony czasowo, bo nawet jesli normalnie taki dadza to i tak mnie tu trzymaja na swoich zasadach, bo wiedza, ze jak sie zwolnie to moge dlugo bezskutecznie szukac pracy. Ale jak juz sie Wloskiego naucze, to bede mogl sobie pozwolic, by sobie warunki zatrudnienia polepszyc. :-)
vonreem,bedzie ci ciezko wynajac mieszkanie bez kontraktu o prace na jakis dluzszy okres czasu,no ale to sie okaze,zycze powodzenia.
Ci co sa juz dosc dlugo na tym forum powinnu wiedziec jaka jest sette . Ci nowi na pewno sie wkurzaja jak widza jakis jej komentarz do swojego wpisu ale ci co ja juz zdazyli "poznac" nie powinni sie dziwic . Nie zwracajcie uwagi na jej uwagi :D bo za kazdym razem robi sie potem z tego dyskusja , ktora do niczego nie prowadzi. Ignorujcie jej wpisy jak wam sie nie podobaja i tyle. Mnie tez czasami wkurza a czasami sie usmieje z tego co ona pisze . Bierzcie jej wpisy z przymrozeniem oka .
pòki co masz kontrakt na wykonanie jakiegos projektu czyli cos w rodzaju umowy o dzielo.zastanawia mnie to contratto autonomo,co to takiego.
jak juz wyzej pisalam,z tymi formalnosciami to nie jest taka prosta sprawa.ja tu przyjechalam 4 lata temu i zaczynalam wszystko od poczàtku i nie bylo latwo wyrobic dowòd osobisty.we wloszech prawo to jedno a ich zwyczaje to drugie.
Co do mieszkania to sie okaze po nowym roku. Moj jeden znajomy mysli by sie ze swojego wyprowadzic, wiec mozliwe, ze razem cos wynajmiemy. Jako, ze jest Wlochem, ktory ma kontrakt na okres nieokreslony to chyba nei powinno byc problemu.

Mnie Sette nie zdenerwowala... Nie jest to pierwsza osoba, ktora jest dla mnie tak mila, wiec sie w ogole nie przejalem. :-)
Emra, ja wiem, jak to wygląda w praktyce.

Do zameldowania nie potrzeba zgody właściciela, bo to rejestracja stanu faktycznego i właściciel, nie zgadzając się na zameldowanie, uniemożliwia lokatorowi przestrzegania prawa. Niektóre gminy (np. Rzym) wymagają, by właściciel podpisał deklaracje, w której oświadcza, czy osoba meldująca się ma być wpisana do jego "scheda famiglia". Urząd meldunkowy nie może wymagać umowy najmu do zameldowania, bo zameldowanie następuje niezależnie od tego, na jakiej podstawie mieszka się w danym miejscu.

Autor wniosku MA umowę o prace, wiec nie widzę problemu ze znalezieniem mieszkania.

Do rejestracji w SSN i otrzymania karty zdrowia wystarcza zaświadczenie o złożeniu wniosku o zameldowanie.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 59
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę