ah te podatki i CUD

Temat przeniesiony do archwium.
czesc wszystkim!
wiem że temat o podatkach i CUD wielokrotnie sie powtarzał ale szukałam szukałam i wiele nie znalazłam na forum o tym.
Czy może mi ktoś powiedzieć wiele ciekawych rzeczy i informacji o calym tym CUD? i jak się z nim rozliczyć?
praca jest tylko w IT, w PL żadnego dochodu nie było. Dostaje ten CUD i gdzie mam się z nim udać, co potrzebuję, jakie są odliczenia i co powinnam do tego CUD dołączyć, jakieś dokumenty czy coś.
I czy rozliczam się w IT czy w PL. Gdzie lepiej to zrobić? :))
i co jeżeli mam nierozliczny CUD z tamtego roku, aniw IT ani w PL ?
Dzzięki z góry za informacje
pozdrawiam
We Włoszech rozliczasz się, jeżeli sądzisz, że dostaniesz zwrot podatku albo jeśli musisz dopłacić podatek, czyli np. jeśli masz jakieś dodatkowe dochody, albo poniosłeś/łaś wydatki medyczne, remontowe domu czy edukacyjne np. na dzieci. W przeciwnym razie zostajesz z CUD-em w szufladzie i się nie musisz rozliczać.
Rozliczasz się w kraju, w którym de facto mieszkasz, tam, gdzie jest Twój "ośrodek interesów życiowych" (jakoś tak czy podobnie jest to określone w polskim prawodawstwie).
Rozliczyć możesz się za drobną opłatą w którymkolwiek CAF-ie (Centro di Assistenza Fiscale).
- CUD to zaświadczenie pracodawcy dotyczące Twoich dochodów w danym roku podatkowym
- we Wloszech nie musisz się rozliczać, jeśli przez cały rok pracowałaś dla tego samego pracodawcy i nie miałaś innych dochodów (jak wspomniała Ota); jeśli natomiast np. posiadasz jakieś nieruchomości, to rozliczenia musisz dokonać
- do Ciebie należy decyzja, czy chcesz się rozliczyć, czy nie: jeśli miałaś dużo wydatków na sluzbe zdrowia, abonament na środki komunikacji miejskiej, umowę najmu mieszkania itp., to Ci się to opłaci, bo możesz dostać zwrot części kosztów
- rozliczasz się w kraju, w którym "wyprodukowałaś" dochód, a wiec w Twoim przypadku tylko we Wloszech
- do rozliczenia (w Twoim przypadku formularz 730) dołączasz wszelkie papiery dokumentujące Twój dochód (CUD) oraz wydatki (paragony z apteki z Twoim codice fiscale, faktury, bilety, dowody wpłaty itp.)
- jeśli potrafisz sama wypełnić formularz podatkowy, musisz pójść do CAF tylko w celu jego złożenia (i wtedy nic nie płacisz), natomiast jeśli nie potrafisz, zapłacisz ok. 40€ za wypełnienie go przez CAF.
40 euro??? Tak duzo? :( Toz to nie jest drobna oplata.
Bywa roznie:
http://cesanoinformablog.wordpress.com/2009/05/15/dichiarazione-dei-redditi-2009-quanto-costa-a-roma-l%E2%80%99assistenza-fiscale-mod-%E2%80%9C730%E2%80%9D-inchiesta-di-cesano-informa/
Oplata w CAF-ie zwykle zalezy od rocznego dochodu (figurujacego w CUD). Moze zatem byc mniej.
A ja mam taki problem, ze zniszczyl mi sie paragon za kupno rocznego abonamentu na transport. I co mam teraz zrobic?
Jesli robi to tzw. patronato / zwiazki zawodowe /, oplata zalezy od tego czy jest sie zrzeszonym, czy tez nie.
wielkie dzieki za rozjasnienie mi tej magii CUD-u :)

a tak jeszcze z innej beczki, czy jak np. ubiegam sie o prace, nie mam tej całej carta d'identita, a wymaga ode mnie dany pracodawca żeby ja mieć, to czy musze od niego wziąc papierek w którym oswiadacza że chce ze mna nawiązać wspólprace znaczy się dac mi prace, podpisac ze mna umowe, i dopiero z tym papierkiem powinnam sie udac do Comune, i dopiero wtedy wydadza mi carta d'identita. Czzy ja to dobrze pojmuje czy są jeszcze inne manakenty biurowe w tej sprawie. Bo to jest naprawde błędne koło. Nie masz pracy - Comune nie da ci carta d'identita, nie masz carta d'identita nie masz pracy.... porazka
Pracodawca się myli, i to z dwóch powodów:

- do podjęcia pracy we Wloszech obywatel UE potrzebuje tylko i wyłącznie dokumentu tożsamości (wcale nie włoskiego) i codice fiscale, a do trzech miesięcy może pracować we Wloszech bez zameldowania,

- posiadanie włoskiego dowodu osobistego w przypadku obcokrajowców to nie obowiązek, a wolny wybór: mamy nasze dokumenty "krajowe", które są jak najbardziej ważne we Wloszech.

A urząd gminy ma racje - jeśli nie udowodnisz, ze masz się z czego tu utrzymać, nie możesz zostać zameldowana.
Witam, może znasz jakiś link do strony gdzie będzie napisane co można odliczyć?
Napisałaś abonament za komunikację ale czy mogę odliczyć za dojazd do szkoły syna,paragony z apteki,tzw.tiket za badania.Z tego co słyszałem to za rok 2009 jest już obowiązkowe rozliczanie się za pomocą modulo 730 nie wiem czy to prawda?A co jeżeli w ciągu roku było 2 pracodawców?Nigdy nie rozliczałem się inaczej jak tylko z CUD-em.Dzięki za wszystke informację i pozdrawiam
Ty nie dziekuj, a naucz sie samodzielnie zyc w nowym kraju. Znalezc informacje w necie to 0,23 sekundy.
http://www.ilmessaggero.it/articolo.php?id=88244&sez=HOME_NOSTRISOLDI
A jednak Ci podziękuję.Niestety nie każdy jest tak biegły w używaniu internetu jak Ty.To forum jest chyba po to żeby porozmawiać,podzielić się swoimi doświadczeniami z innymi i jak ma się ochotę i wiedzę podpowiedzieć czy doradzić.Tak sądzę chyba że się mylę...Pozdrawiam
Totez radzimy, jak widzisz. Niestety nieznajomosc jezyka i google'a czasem zle sie konczy. Mamy pozniej rozne historie na fiolecie.
A ja ponowie moje pytanie. Ulegl zniszczeniu paragon za kupno abonamentu rocznego na transport miejski.Malo co na tym paragonie widac. Da sie to jakos uratowac?

I drugie pytanie: skoro CAF bierze tak duzo za wypelnienie PITu, moze warto by bylo poszukac osoby, ktora zrobi to prywatnie i taniej? Zastanawiam sie, czy nie umiescic ogloszenia na Porta Portese. Ile wtedy moge zaproponowac kasy takiej osobie? Max. 15 euro? I jak moge spraedzic wiarygodnosc takiej osoby?
Znalazlam na Porta Portese kilka ogloszen osob, ktore zajmuja sie wypelnianiem deklaracji podatkowej. Nie pisza tylko ile za to biora...
Zaoszczedzenie 20-25 euro z jednoczesnym ryzykiem przyszlego uzerania sie z urzedem podatkowym to nie dla mnie. Nie wspomne juz o udostepnianiu moich danych osobie poprzez portaportese.
No tylko ze jesli mam dostac zwrot w wysokosci 40 euro i tyle samo zaplace w CAF za wypelnienie PITu, to tez jest bez sensu...
Czy ktos wie, jaki formularz zeznania podatkowego trzeba wypelnic, jesli w 2009 pracowalo sie na contratto a progetto oraz (u innego pracodawcy) na contratto di somministrazione?
I czy przypadkiem nie minal juz termin skladania zeznan?
Raczej minal:
http://www.tasse-fisco.com/news-ed-eventi/73[tel]irpef-dichiarazione-redditi-tasse-scadenza-esonero-chi-quando-quanto-come/1508/
Jest tam dodatkowy termin 30 wrzesnia, ale wplata do 15 czerwca. Poczytaj dokladnie.
Spaggia, ponieważ pracowałaś dla dwóch różnych pracodawców, musisz złożyć deklaracje podatkowa na formularzu Unico (nie 730). Termin składania zeznań w przypadku Unico upływa 30 czerwca, wiec musisz się pospieszyć, skompletować dokumenty i biec do CAF!

PS. Przypominam, ze z Unico mogą skorzystać także wszyscy Ci, którzy z różnych powodów nie mogli (lub zapomnieli) złożyć 730.
Dzieki, dziewczyny!
Jest firma , która zajmuje się min. zwrotem podatku z Włoch. Nie ma żadnych opłat wstępnych, a jeśli zwrot podatku nie należy się, to nic się nie płaci. Dlatego warto starać się o zwrot podatku przez tą firmę. O zwrot podatku, dla pracujących we Włoszech można starać się 2 lata wstecz, czyli za 2009 i za 2010. Niestety za 2008 termin składania dokumentów o zwrot podatku upłynął 30 września 2010.
Przez tą firmę dostałem zwrot podatku za 2008 i złożyłem dokumenty do zwrotu podatku za 2009.
Polecam tą firmę. Sprawdziłem ją. Poniżej link do strony www tej firmy: www.posejdon.dendax.com
Temat przeniesiony do archwium.