Pracodawca rąbie mnie na godzinach ??

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Tłumacz od razu
Za marzec dostałem buste jakbym przepracował cały miesiąc ale brakowało mi 17 godzin ponieważ padało i padał śnieg a że jestem "rolnikiem" (na fisso) to jak jest taka pogoda to siedze w domu chyba że jest coś do robienia w Srodku
i teraz szefowa każe mi zostawać po godzinach odrobić te godziny
Tylko pytanie dlaczego dała mi pełną buste a teraz wymaga odrobienia tych godzin
Czy to jest legalne zachowanie ze strony szefowej ??
Drugie pytanie
W sezonie wiosenno - letnim robie opryski chemikaliami ale traktor mam bez kabiny i wszystkie te chemikalia znajdują sie na mnie czy moge odmówic wykonania takiej czynności (powinien byc chyba traktor z kabiną zamkniętą)
Wielkie dzieki z góry
Pozdrawiam
>Czy to jest legalne zachowanie ze strony szefowej ??

To oddaj jej kasę za te 17 godzin ;-)
Kiedy ona włąśnie nie chce !!
Mówi że woli jak zostaje po godzinach !!
A za nadgodziny mam płacone wiecej i tu chyba jest jej "myk" że woli mi dać pełną buste a potem zostawac po godzinach...
Witaj, za bardzo nie znam sie na przepisach dot. pracy na roli, ale zauwazylam w swojej okolicy, ze podczas pryskania chemikaliami rolnik/pracownik ma odpowiedni kombinezon plus okulary/maske na twarz, co do traktoru z kabina to nie wiem czy jest taki wymog...W tamtym roku przy pryskaniu bodajze winogron duzo ludzi sie zatrulo wdychanymi oparami, byla dosc spora afera, ale to co roku cos takiego sie chyba slyszy...Na Twoim miejscu porozmawialabym na powaznie z pracodawca, bo przeciez tu chodzi o Twoje zdrowie, za pare lat moze Ci "bokiem" wyjsc to cale pryskanie i co wtedy...
No właśnie też chciałbym sie zbuntować i powiedzieć że opryski moge robić ale na maszynach do tego przystosowanych Ale jak nie bede pewnien na 100 % to sie nie bede udzielał :D
A co do jeszcze tych godzin to moze dlatego że za nadgodziny musiałaby płacic mi więcej a tak odrebiam godziny po za godzinami pracy za normalna stawke !!
Mam racje ??!!
Wszystkie środki chemiczne używane w ochronie roślin są szkodliwe dla ludzi i zwierząt. Zoocydy są bardzo niebezpieczne i grożą nawet śmiertelnym zatruciem ludzi. Do wysoce niebezpiecznych należą także herbicydy Fungicydy są mniej groźne, ale też mogą powodować poważne zatrucia. Dlatego też przy pracy ze środkami ochrony roślin trzeba zachowywać daleko idącą ostrożność i przestrzegać obowiązujące przepisy BHP. Jednym ważnym problemem w ochronie roślin jest zabezpieczenie mentów płodów rolnych przed szkodliwym następstwem środków chemicznych w plonach. W czasie wykonywania zabiegów ochrony roślin trzeba używać odzieży ochronnej i osłon osobistych. Zależnie od stopnia toksyczności środka chemicznego obowiązuje maska z odpowiednim pochłaniaczem, okulary i półmaska z pochłaniaczami pyłu, albo okulary i mikroporowaty respirator z zaworem wydechowym. Nogawice spodni kombinezonu powinny być opuszczone na buty. Rękawice muszą być z mankietami długimi albo krótszymi obwiązanymi na rękawach. Do opyłów i oprysków polowych powinien być używany ciągnik ze szczelną kabiną kierowcy. W takiej kabinie kierowca może pracować bez maski i okularów. Twarz i ręce trzeba natrzeć wazeliną kosmetyczną lub specjalnym kremem. Przed każdym posiłkiem, zapaleniem papierosa należy wypłukać usta, twarz i ręce dokładnie umyć ciepłą wodą i mydłem. W trakcie opryskiwania pod żadnym pozorem nie wolno jeść, palić papierosów lub pić wody. Opryski powinny być wykonywane pod nadzorem pracownika przeszkolonego w przeprowadzaniu zabiegów ochronnych, w przepisach BHP i w udzielaniu pierwszej pomocy.

nie wydaje mi się,że te przepisy różnią się między krajami
http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82539-BHP-przy-opryskach-i-nawo%C5%BCeniu
pochodzę z regionu rolniczego,jestem po technikum rolniczym,wiem coś o tym,nie daj się zrobić w jajo wiadomo,że przepisy jedno a realia drugie.Czy podpisywałeś jakieś szkolenie bhp?jak tak to wymagaj tego co tam napisali inaczej jak się coś stanie to tylko ty będziesz odpowiedzialny,uważaj na siebie!
Każdy produkt ma tzw.kartę bezpieczeństwa na której znajdziesz informację jakie środki szkodliwe zawiera,jaką odzież ochronną należy stosować,jakie są objawy zatrucia i pierwsza pomoc
http://www.msds-europe.com/karta_charakterystyki_substancji_niebezpiecznej.htm
Widziałam już Włochów myjących codziennie ręce w acetonie..nic mnie nie zdziwi.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie